Jonathan Swift

1 röster
11755 visningar
uppladdat: 2005-12-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jonathan Swift

Jonathan Swift föddes den 30 november år 1667 i Dublin på Irland men hans familj var engelsk. Han blev tidigt föräldralös och fattig. Efter sina universitetsstudier på Irland flyttade han till England och levde där för en tid. Då arbetade han åt politikern William Temple. Under tiden han arbetade där, kom han in mer och mer i det litterära livet som författare. Under den tiden träffade han en kvinna, de blev förälskade och levde resten av sina liv tillsammans. När Temple förlorade den politiska makten var Swift tvungen att acceptera en ställning som domprost i Dublin. Från år 1714 tillbringade han resten av sitt liv där. Han var väldigt bitter och disharmonisk så hans texter var väldigt hemska. År 1726 skrev han Gullivers Resor som är hans mest kända verk.
Gullivers Resor handlar om den engelske marinläkaren Lemuel Gulliver, som efter ett skeppsbrott hamnar hos pysslingarna i landet Lilleputt. Där är invånarna bara några centimeter höga. Gulliver hjälper dem med ett krig men sen flyr han till stranden, han bygger en flotte och seglar iväg.
På sin andra resa kommer han till jättarnas land där det är han som är "pyssling". Han är fullständigt försvarslös, till och med mot jättarnas insekter och deras smådjur och han är hela tiden rädd för att bli överfallen. Han sitter i en liten bur och helt plötsligt flyger det in en örn som tar buren, flyger iväg och tappar den över havet.
På sin tredje resa ligger han där i buren och flyter på vattnet då det plötsligt är någon som drar upp buren. Han har kommit till den flygande ön, Laputa, där alla vetenskapsmännen är samlade och gör fantastiska upptäckter men som är oftast löjliga och meningslösa, som t.ex. att pressa ut solstrålar ur gurkor. När han hjälper dem med ett krig mot ledarens fru nere på land "trillar” han ner från ön.
På sin fjärde resa hamnar han på hästarnas ö där det är hästarna som är smarta och humana. Där fanns det också människoliknande varelser men de var onda. Varelserna kallades Yahoos och de var smutsiga, grymma, illaluktande och äckliga. Gulliver skämdes något fruktansvärt för att han liknade en Yahoo.
När han kom hem från sin resa kunde han inte umgås med sin familj som vanligt p.g.a. hans upplevelser på sin resa. Han berättad...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jonathan Swift

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-01-25

    Bra sammanfattat text!

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-13]   Jonathan Swift
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5253 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×