Bokrecension: Gullivers Resor av Jonathan Swift

33 röster
60509 visningar
uppladdat: 2008-05-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
- Kort resumé
Gulliver gör fyra stycken spännande resor, här är en resumé av det tredje äventyret som jag själv anser är det mest spektakulära:
Gulliver är ute på havets öppna vatten då plötsligt fartyget blir plundrat och han tvingas ner i en kanot med mat och vatten för endast fyra dagar, han inser då att han kommer gå en långsam död tillmötes. En ö uppenbarar sig lång bort vid horisonten och han förs med havets strömmar snabbt emot den, detta kan vara hans räddning. Han kliver iland på ön och får då skåda ett stort genomskinligt föremål som liknar en svävande plattform den kommer flygandes emot honom med dunder och brak. Föremålet, som är gigantiskt, sänker sig mot marken och Gulliver tar ett modigt kliv upp på föremålet som i själva verket är ön Laputa. Han upptäcker efter en tid på Laputa att detta är vetenskapens land och allt kretsar runt astronomi och geometri de människor som bor på ön är märkliga och groteska i utseendet, de har sneda kroppar och olikformade huvuden. Även deras hus är snedbyggda och icke geometriska trots att hela deras liv handlar om formler inom matematik.

- Beskrivning av huvudpersonen och de viktigaste karaktärerna

Gulliver är en snäll och omtänksam person som har bott på många ställen under sin barndom, har blev till slut utbildad till läkare och han har tillbringat mycket tid på båtfärder till bl.a. Ost- och Västindien. Han gifte sig också med Mary Burton men tillbringade inte så mycket tid med henne p.g.a. alla resor till sjöss. Han läser väldigt många böcker, men bara från de bästa författarna, och han har utomordentligt lätt för sig att lära sina nya språk.
Under hans fyra äventyr träffar han på massa konstiga och annorlunda människor t.ex. på hans första äventyr som blev till Lilliput träffade han på människor som var knappt sex tum långa och de pratade ett underligt språk som Gulliver tillslut lärde sig under hans tid som fången hos Lilliputtarna. De var dock vänliga och gav han vin och mat i de mängder han behövde.

Andra äventyret utspelade sig i Brobdingnag som i motsats till Lilliputt var jättarnas land, Gulliver fick nu uppleva hur det kändes för lilliputtarna när han uppenbara sig hos dem. Han blir inte trodd när han förklarar för folket i Brobdingnag att det finns fler som honom utan det bara skrattar och de tror innerligt att gud måste skämtat när Gulliver blev till. De är självsäkra och använder Gulliver som en leksak, han får handlöst fäktas med getingar och skydda sig mot möss. Jättarna är absolut inga snälla människor.

Tredje resan är till landet Laputa där ”vetenskapens” män och kvinnor bor. Han blir snabbt klassad som ointelligent och konstig p.g.a. att han inte ser ut som dem och för att han resonerar felaktigt. I deras land kretsar allt runt matematik och vid varje problem ska de försöka lösa allt med geometri t.ex. när Gulliver skulle få en kostym så mäter inte skräddaren honom utan räknar ut allt i en matematiskkalkyl och sex dagar senare så kom skräddaren tillbaka med en kostym som var dåligt sydd och alldeles sned eftersom skräddaren hade skrivit en siffra fel i kalkylen.

Fjärde och sista resan hamnade Gulliver i Houyhnhnmernas land och där bodde hästar och dessutom ett folkslag som heter Yahoos som var grymma och elaka människor, de liknade Gulliver i utseendet men det var det ända. Yahoo-erna behandlade hästarna med största omsorg men om hästarna blev sjuka så tvingades de med piska att slita tills de stupade.

- När och var utspelar sig berättelsen?
Berättelserna utspelar sig under loppet av några få årtionden, ungefär 1690-1720. Man vet inte exakt vart de fyra olika länderna är belägna exakt eftersom det är uppdiktade länder men han har nämnt platser såsom Madagaskar osv. innan han har blivit avsläppt mitt i havet. Miljön han vistas i känns absolut inte vanlig tvärtom helt spektakulär, han är på öar såsom Laputa där geometrin härskar men ändå lyckas inte folket räkna rätt i kalkylerna när de ska bygga sina hus utan de blir helt sneda och vinda.

- Hur är språket?
Språket är följsamt och väldigt inlevelserikt, man dras med i historien efter bara någon sida. Man kan säga att det är en väldigt beskrivande text och det används väldigt många adjektiv, det är nästan som man vill tro att boken hör till epoken romantiken då författaren är väldigt djup med sitt beskrivande av allt ifrån miljön till människor.

- Berättar perspektiv
Berättelsen är skriven i jagform med andra ord det är Gulliver själv som berättar grundligt och detaljrikt om sina äventyr.

- Bokens budskap?
Bokens gömda budskap är hur löjligt Jonathan Swift ansåg att dåtidens Europa var, hela boken är uppbyggd på ett satiriskt sätt men dock missade många människor detta och boken blev klassad som en barnbok. Han skrev boken eftersom han var starkt politiskt engagerad och han kunde inte låta bli att kritisera samhället, han gjorde det dock på ett smart och lustfyllt sätt. Man kan faktiskt tycka att hans budskap når fram än idag med eftersom man alltid kan hitta fel och brister i vårt samhälle. Det känns som att bokens tema hela tiden snuddar på att Gulliver alltid är utanför, annorlunda eller konstig. Att hela tiden vara annorlunda och att gå från jätte till pyssling känns inte så roligt enligt min mening.

- Vad tycker du om boken?
Jag fastnade ganska bra i boken och jag kände inte att jag plågade mig igenom den utan mitt läsande flöt på ganska bra. Jag börjar känna en likhet mellan Gullivers olika äventyr och vårt samhälle eftersom man även kan känna sig utanför, och olik alla andra, om man har en annan hudfärg, religion osv. Det var precis vad Gulliver fick kämpa med i varje land, deras språk, seder, utseende var helt olikt Gullivers. När jag hade läst några f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Gullivers Resor av Jonathan Swift

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Rishit Singh 2018-11-21

    jag ville vare den första som kommentera så jag har inget annat anledning till att skriva detta och föresten du som läser detta har slösat bort 6 sekunder av ditt liv.

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-01]   Bokrecension: Gullivers Resor av Jonathan Swift
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9768 [2021-03-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×