Clive Staples Lewis

4225 visningar
uppladdat: 2006-02-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Clive Staples Lewis föddes den 29 november år 1898 på Nordirland. Hans mamma hette Flora Augusta Hamilton och hans pappa hette Albert James Lewis. Han hade också en storebror som hette Warren.
Båda föräldrarna gillade att läsa böcker, och detta spred sig snabbt till barnen. Bröderna hade livlig fantasi, och redan som små byggde de upp sin egna fantasivärld som de kallade ”Boxen”.
När C. S. Lewis var liten förklarade han att han inte tyckte om sina namn och hellre ville bli kallad Jack. Han fick sin vilja igenom, och efter det blev han kallad Jack.
När Jack var 10 år dog hans mamma i cancer, och Jack fick följa med sin bror till en engelsk internatskola. När skolan slog igen år 1910 tvingades Jack att flytta till en ny skola som hette Cherbourg School.
I april år 1917 kom Lewis till Oxford Universitet, men redan i september samma år blev han intagen i brittiska armén. Han blev då tvungen att avbryta studierna för att få officersutbildning.
Under kriget blev C. S. Lewis endast skadad, men många av hans vänner dog. En av dem var Paddy Moore. Lewis hade lovat att ta hand om Paddys mamma om han dog i kriget. Och så blev fallet. Så när Lewis återgick till sina studier, hyrde han tillsammans med Paddys mamma, och syster ett hus i Oxford. Mamman kom att stanna hos Lewis fram till sin död år 1951.
År 1952 mötte Lewis den amerikanska poeten Joy Davidman Gresham för första gången. Hon hade precis skiljt sig och skulle flytta till Oxford med sina två söner.
Den 23 april år 1956 gifte sig Lewis och Joy för att hon skulle få brittiskt medborgarskap och inte skulle kunna bli utvisad. Senare fick Joy benmärgscancer, och enligt läkarna hade hon inte mycket tid kvar att leva. Under år 1957 återhämtade sig Joy oväntat och åren efter åkte hon och Lewis på några resor utomlands. I början på 1960 kom Joys sjukdom tillbaka och hon dog den 13 juli samma år.
I juli tre år senare fick Lewis en hjärtattack och låg medvetslös i ett dygn. Han återhämtade sig men dog istället den 22 november.

De mest populära böckerna C. S. Lewis skrev, ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Clive Staples Lewis

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-16]   Clive Staples Lewis
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5683 [2024-07-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×