Häxan och Lejonet

3 röster
10741 visningar
uppladdat: 2006-05-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Häxan och Lejonet

Jag har läst boken ”Häxan och Lejonet” som är skriven av Clive Staples Lewis. C.S Lewis är väldigt känd för sina böcker speciellt berättelserna om Narnia. Han var en mycket nära vän till författaren J.R.R Tolkien som bland annat har skrivit ”Härskarringstriologin”. När Lewis hade skrivit klart det första exemplaret av ”Häxan och Lejonet” skickade han det till Tolkien. Tolkien ansåg att boken var totalt värdelös. Fast Lewis gav ut boken ändå med stöd från andra vänner. C.S Lewis levde mellan åren 1898-1963.

Boken har en väldigt bra titel eftersom man förstår direkt att den måste vara en fantasy. Det första intrycket man får när man ser den är att den är för barn och är spännande. Boken kan heta som den gör för att man ska förstå att den är en slags fantasy bok med älvor, troll, magi och andra slags vidskepelser.
Lewis tyckte om att skriva böcker med olika genre. Han skrev science fiction, självbiografi, och fantasy. Alla böcker i Narnia serien är fantasy klassiker.

”Häxan och Lejonet” är en kronologisk bok. När barnen är i den verkliga världen utspelar boken sig i England under andra världskriget men när dem beger sig till Narnia är allt som i medeltiden. Dem använder till exempel sköldar och svärd som vapen och hästar som transport som det oftast brukar vara i sagolika världar. Tiden i Narnia och England skiftar väldigt mycket. När det har gått ett kvartal i England har det gått ungefär 5000 år i Narnia. När man läser Narnia får man följa Edmund som blir kidnappad av Häxan och de andra tre barnen.

Bokens huvudpersoner är barnen Lucy, Edmund, Susan och Peter. Lucy är yngst av syskonen Pevensis och var den förste som upptäckte Narnia. När hon berättade om sin upptäckt var det ingen som trodde henne. Lucy är väldigt nyfiken, hon ljuger aldrig och är väldigt snäll. När Lucy kröns till drottning blir hon kallad Lucy den Värdefulla.
Edmund är näst yngst av barnen. När Edmund avslöjar Lucys hemlighet gör han en av de värsta sakerna i sitt liv, han sviker Lucy. Han säger till Susan och Peter att han bara lekte med Lucy om att hennes fantasiland existeras. Edmund får inte mycket stöd av sina syskon för att dem upplever honom som irriterande, han är mycket god och snäll innerst inne och när han kröns till kung blir han kallad Edmund den Rättrådige.
Susan är näst äldst utav syskonen. Hon är alltid orolig för att dem ska råka ut i knipa och bli skadade sig. För det mesta är hon mycket vänlig och godhjärtad så när hon kröns till drottning blir hon kallad Susan den Godhjärtade.
Peter är den äldste utav syskonen. Han är mycket modig, vänlig och en sann krigare. Det är han som måste leda Aslans armé mot den Vita häxan. När Peter kröns till kung blir han kallad Peter den store.



Boken handlar om dem fyra syskonen Lucy, Edmund, Susan och Peter som hittar ett magiskt land genom att gömma sig i en garderob. Landet heter Narnia där finns det talande djur, fauner, jättar, dvärgar, kentaurer och andra fascinerande varelser. Det är Vita häxans förbannelse som har gjort att det är jämt vinter i Narnia. Hon kallar sig själv Drottning Jadis härskare över Narnia. En profetia säger att två döttrar av Eva och två söner av Adam ska förinta den Vita Häxan och hennes förbannelse. När Edmund äter den Vita häxans godis som gör att man vill ha mer sviker han sina syskon och söker upp henne. Han ger henne topphemlig information Aslan. Syskonens uppgift blir att hitta Edmund och med hjälp av Aslan – skapare av Narnia besegra den Vita häxan för alltid.

Jag fick ett ganska så klart budskap när jag läste boken. Det var att man ska aldrig ska svika vänner eller syskon för att själv få som man vill. Det gör Edmund när han ljuger för Peter och Susan att Narnia existeras för att själv vill bli kung över Narnia som den Vita häxan lovar honom..


Den här boken var väldigt lättläst och är en självklar bok för barn. Den senast filmen är faktiskt mycket bättre än boken eftersom den har mycket bättre innehåll än boken. Det som var tråkigt med boken var att den inte var så detaljerad. Efter redan några kapitel anländer barnen till Narnia. Det som väckte intress...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Häxan och Lejonet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-25

    hur många sidor var det i boke

  • Inactive member 2011-11-28

    579 sidor

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-03]   Häxan och Lejonet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6093 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×