Polen - Energikällor

4 röster
10315 visningar
uppladdat: 2006-03-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Energikällor:
Uran (kärnkrafts bränsle)
Stenkol
Gas
Fossila bränslen

Man har även möjlighet att bygga vattenkraftverk. Dom flesta energikällorna ligger i norra polen. Men en liten del av kolverken ligger i södra.

Stenkolen är den största energikällan i Polen. Den ger många arbeten till invånarna men har ganska många nackdelar rörande miljö/natur förstörelse.
Jämfört med andra länder i regionen är Polen minst beroende av Kärnkraft. Det innebär att de är beroende av fossila bränslen.

Energifrågan i polen är en väldigt känslig fråga. Marknaden och industrin är väldigt påverkad av Ryssland och deras stortid i Europa. Idag går arbetet framåt med att förbättra miljökraven. I och med att Polen gick med i EU den 1 maj 2004 så krävs det omfattande investeringar att klara dessa direktiv som EU kräver att man ska följa för att få va med i EU. Detta är ngt som polen jobbar hårt med, för att kunna nå EU standard.

Utsläpp:
Koleldade kraftverk är de huvudsakliga producenterna av elkraft i polen och detta innebär enorma utsläpp i både luften och vattnet. Det blir höga halter av giftig svaveldioxid som förgiftar omgivningen och skapar en försurning, som leder till skogsdöd, ”dödens triangel” i södra polen. Det är inte bara luften som blir förorenad utan också vattnet, det släpps oftast ut orenat vatten i floderna i polen. Dom svåra miljöproblemen har lett till ökad dödlighet i cancer hos vuxna och barn som dör för tidigt. Men det är inte bara kol förbränningen som ökat dödligheten utan polens största stål verk Nowa Hulta har också enorma utsläpp.

Export:
Polen producerar så pass mycket energi och elektricitet så att landet kan exportera till bl.a. Sverige, Tyskland, Ukraina och vitryssland.
1999 kopplades en likströmskabel mellan Polen och Sverige genom Östersjön. Detta pga. Att Sverige skulle kunna hjälpa Polen med elförsörjning men idag fungerar det tvärt om. Kabeln har en kapacitet på 4 tera watt timmar.

Import:
Olja och gas importeras ifrån Ryssland som har stora naturtillgångar. För att få ner importen så att Polen kan bli mer självförsörjande så försöker man att öka produktionen av gas.

Beroende:
Det är tyvärr så att Polen klarar sig inte helt på egen hand utan är beroende av länderna i östersjöområdet pga. Ekonomisk hjälp.

Min egna åsikt:
Polen ligger ganska långt efter dom andra länderna i EU med miljö frågorna, men det börjar arta sig. Ryssland har satt sina spår i Polens energipolitik och det är väll det som gör att dom ligger efter. Jag tycker att Polen gör sitt bästa för att förbättra energiproduceringen, man försöker alltid att tänka på miljön. Just nu håller Polen på att avveckla dom farligaste energikällorna och utvecklar dom miljövänliga. Något jag tycker är synd att dom inte försöker utveckla vattenkraften. Det är en förnybar energikälla som i längden kommer att fungera mycket bättre om dom använder sig av samma system som Sverige.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Polen - Energikällor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-12]   Polen - Energikällor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5818 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×