Hiroshima och Nagasaki

3104 visningar
uppladdat: 2009-05-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hiroshima och Nagasaki "Städerna där atombomberna föll"

Inledning: Ett förödande ljussken syntes på himlen. Jag kastades till marken och världen föll samman omkring mig... Jag såg ingenting. Det var helt mörkt... När jag till slut lyckades komma loss kände jag en fruktansvärd stank och jag torkade munnen med en handduk jag hade runt midjan. All min hud lossnade från ansiktet, och sedan trillade huden på mina armar och händer av. Himlen var svart som på natten och jag sprang hemåt, mot bron över Tsurumifloden. Hundratals människor fläktade med armarna i floden(R.G Grant)

Citatet var från en kvinna som var med när bomben föll. Den 6 augusti 1945 fällde USA en bomb över Aiobron i Hiroshima. Staden ligger på Japans största ö vid sydkusten. Anledningen till varför USA och de allierade bombade Japan var att man ville få slut på kriget, som nu pågått i flera år. Varför man valde att bomba just Hiroshima var för att det var en viktig hamnstad. Staden låg dessutom på ett platt område, vilket gjorde att det inte fanns något i vägen för den enorma tryckvågen som skulle komma efter att man släppt bomben. Barnen som föddes efter det att bomberna föll, fick missbildningar på grund av den strålning som mamman utsattes för när hon var gravid. Man trodde och var rädd för att det var en stor mängd strålning som hade bildats, som skulle få effekter på flera generationer framöver.

Så var det dock inte eftersom generationen som föddes efter inte föddes med några missbildningar. Sammanfattning

1941 bestämde sig president Roosevelt och den brittiske premiärministern Winston Churchill att försöka få stopp på Japans erövringar. Eftersom Japan var helt beroende av den importerade oljan för att kunna fortsätta kriget, stoppade man denna tillförsel. Den japanska militären bestämde sig då för att inleda krig och anföll Pearl Harbor i Hawaii. Dagen efter förklarade USA och Storbritannien krig mot Japan, ett krig som skulle pågå i drygt tre år. Den officiella förklaringen till atombombningen var att man ville få ett slut på kriget. Det var dock inte den enda.
Tyskland var i allians med Italien och krigade mot USA, Storbritannien och Sovjetunionen. USA, Storbritannien och medlemmar i det brittiska samväldet stred mot Japan. Sovjetunionen gick inte med förrän vid slutet av kriget mot Japan. Ju mer ingående man läser texten förstår man att USA fällde bomberna för att i första hand egentligen imponera på Stalin. Många menar dock att denna teori är felaktig.
Man kan ju undra om det fanns nånting som kunde ha hindrat att man fällde atombomberna.


Antingen kunde Japan ha kapitulerat innan bomberna fälldes, eller så kunde president Truman gett order om att inte fälla bomben.
USA hade även andra val. De kunde t.ex. ha besegrat japanerna med vanliga bomber ute till havs. Eller så kunde man avvaktat och se om Sovjetunionen kunde få slut på kriget.
Det diskuterades innan om man borde förvarna och evakuera civilbefolkningen eller om man skulle fälla bomberna på en öde ö. Då skulle man ändå få visa upp sina kunskaper och vilka effekter dessa kunde få. Tyvärr blev det aldrig så.
Det enda positiva var att atombomb nummer två inte fälldes där det var tänkt, utan på en plats omgiven av höga berg, som förhindrade tryckvågen att fortplanta sig.
I juli 1945 var Japan nära att kapitulera. Kejsare Hirohito ville förhandla med Sovjetunionen men de allierade hade bestämt sig för en villkorslös kapitulation. Detta innebar att "det japanska folket skulle utplånas eller bli slavar". Om kejsaren hade fått sitta kvar skulle kanske japanerna ha kapitulerat.

129 000 respektive 70 000 människor beräknas ha omkommit direkt i samband med bomberna och dubbelt så många dog i efterhand av bl.a. strålningen. Egentligen så kunde USA ha valt att inte använda atombomberna utan istället använt vanliga bomber till havs. För i såfall skulle säkert Japan ha gett sig ändå. Eller så kunde man ha väntat och sett om sovjetunionen kunde få slut på kriget. Det diskuterades innan om man borde förvarna och evakuera civil befolkningen eller om man skulle fälla atombomberna på en öde ö. Då skulle man ändå få visa upp sina kunskaper och vilka effekter dessa kunde få. Det enda positiva var att atombomb nummer 2 inte fälldes där det var tänkt, utan på en plats omgiven av höga berg, som förhindrade tryckvågen att fortplantade sig. I juli 1945 var Japan nära att kapitulera. Kejsare Hirohito ville förhandla med Sovjetunionen men de allierade hade bestämt sig för en villkorslös kapitulation. Detta innebar att "det japanska folket skulle utplånas eller bli slavar". Om kejsaren hade fått sitta kvar skulle kanske japanerna ha kapitulerat. I juni 1945 var japanerna slagna på alla större fronter. Japan var dock ännu inte besegrat  och man beräknades ha omkring 2 miljoner man i stridbart skick och ett stort antal kamikazeplan redo att försvara det japanska fastlandet. Den amerikanska statsledningen önskade undvika en kostsam invasion av de japanska öarna, man visste att japanerna var slagna men var mindre säkra på att japanerna visste det själva. Medan den Japanske kejsaren och en grupp omkring honom önskade avsluta kriget omedelbart och hade utnyttjat kanaler till Sovjetunionen för detta, dock utan resultat, hade den japanska militärledningen ännu inte accepterat tanken på kapitulation.

I potsdamdeklarationen den 26 juli 1945 hotade de allierade Japan med total förstörelse om man inte gick med på villkorslös kapitulation, något som avvisades av den japanska militärledningen.  Samtidigt hade det stora forskningsprojekt som gått under kodnamnet "Manhattan" levererat den produkt man arbetat med att framställa sedan1942: det första atombombsprovet, trinitytestet, hade genomförts framgångsrikt 16 juli. Första atombomben, Little Boy fälldes 6 augusti 1945 kl 08:15 över industristaden Hiroshima. Det var en uranbaserad bomb, med en sprängkraft m otsvarande 15-16 kiloton TNT (trotyl). Första atombomben, Little Boy fälldes 6 augusti 1945 kl 08:15 över industristaden Hiroshima. Det...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hiroshima och Nagasaki

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-14]   Hiroshima och Nagasaki
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58194 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×