Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki (Manhattanprojektet)

19 röster
36130 visningar
uppladdat: 2007-02-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Arombomberna över Hiroshima och Nagasaki (Manhattanprojektet)



Innehållsförteckning:


Sid Innehåll

1 - Innehållsförteckning

2 - Inledning / Syfte
- Frågeställningar
- Metod

3 - Bakgrund

4 - Manhattanprojektet

5 - Val av mål

6 - Följderna för Hiroshima och Nagasaki

7 - Debatten före bombningen

8 - Debatten efter bombningen

9 - Debatt

10 - Slutsats / Analys

11 - Källor
- Källkritik

12 - 13 - Bilagor



Inledning / Syfte

Jag har valt att skriva om Manhattanprojektet och atombomberna i Hiroshima och Nagasaki för att jag inte vet så mycket om det och för att jag tycker att det är ett intressant ämne. Jag vill veta vad som hände innan atombomberna släpptes för att kunna förstå varför bomberna släpptes. Vad tyckte den övriga välden om atombombningen. Vilka effekter det hade för städerna och hur många som dödades. Jag vill veta vad som fick USA att fälla dessa bomber över Japan. Förstå varför det släpptes bomber som dödade så många människor, och varför de gjordes över huvud taget. Syftet är att veta mer om atombomberna och händelserna kring bombningen.



Frågeställningar

Varför startade Manhattanprojektet?
Hur valde man målen?
Vilka följder blev det för Hiroshima och Nagasaki?
Hur har debatten sett ut både innan och efter bombningen?



Metod

Jag har tittat i biblioteket men jag hittar inget ingående eller djupgrävande, det är böcker om andra världskriget som bara skrapar lite på ytan om atombombningar. Jag har därför använt mig av Internet. Det har funkat bra för mig, för jag har hittat all den information jag vill och ännu lite mer.



Bakgrund

Efter attacken mot Pearl Harbor ansåg amerikanerna att Japanerna var mer fiender än vad Tyskland och Hitler var. Hatet mot Japan var då enormt stort i USA. I japan hade man en tradition som betydde att dom gärna offrade sitt liv för kejsaren. Eftersom japanerna hade sådan vilja och tro för kejsaren förstod amerikanerna att det skulle bli svårt att vinna kriget. Därför såg man atombomben som ett snabbt och möjligt slut på kriget.

I juni 1945 var japanerna slagna på alla större fronter men dock inte besegrat. Japan beräknades ha ca 2 miljoner man i stridbart skick och ett stort antal kamikazeplan redo att försvara fosterlandet. Den amerikanska stadsledningen visste att japanerna var slagna men var inte säkra på att japanerna visste det.

Den japanska kejsaren och en grupp omkring honom önskade att avsluta kriget så fort som möjligt, men det japanska militären hade ännu inte accepterat tanken på kapitulation. Den 26 juni 1945 i Postdamsdeklarationen hotade de allierade Japan med ”total förstörelse” om de inte gick med på villkorslös kapitulation, något som den japanska militärledningen avvisade. Samtidigt hade den första produkten från forskningsprojekt, som gått under kodnamnet ”Manhattan”, levererats. Manhattanprojektet hade vart i verksamhet sedan 1942 med att framställa det första atombombsprovet. USA: s dåvarande president ville ha ett snabbt slut på kriget och bestämde därför att japan skulle atombombas. De ville ingjuta en rädsla om ännu mer förstörelse och på det sättet tvinga Japan att kapitulera.

De första och enda atombomberna som någonsin används i krig är de son drabbade Hiroshima och Nagasaki. Städerna är idag viktiga symboler för allt arbete mot kärnvapen.



Manhattanprojektet

Albert Einstein hade tillsammans med två andra forskare, Szilard och Fermi, flytt från Tyskland. I ett brev vädjade de till president Roosevelt för att han skulle starta ett projekt, för att utveckla kärnvapen för att besegra Tyskland. Det fanns redan misstankar om att Tyskarna redan skulle ha atombomber och kunde anfalla USA med dem när som helst. Detta var de två anledningarna till att ett projekt, som hade kodnamnet Manhattan, startade i slutet av år 1942.
USA samlade snabbt ihop alla som skulle kunna ha någon som helt användbarhet för projektet och allt detta inom bara ett par veckor, resultatet blev över 3 000 forskare, tekniker och fysiker. Idag är projektet ett av de största industriprojekt som människan någonsin legat bakom. Det involverade 150 000 personer och över 3 000 forskar, tekniker och fysiker.

Projektet var stationerat på tre olika platser: Los Alamos, Hanford och Oak Ridge. I Loa Alamos var fabriken där man konstruerade atombomben, i Hanford tillverkade man kärnbränslet till bomben och i Oak Ridge gjorde man isotoper till bomben, d.v.s. renat kärnbränsle. På dessa tre platser arbetade totalt 150 000 personer och alla, oavsett arbete, fick inte lämna anläggningarna utan vakters övervakande. Det var för att inte riskera spionage från tyskarnas sida, vilket inrättade flera gånger.

Efter tre års forskning och en investering på en miljard dollar hade man gjort klart den första bomben. Det var en Plutoniumbomb som kallades Trinity. USA hade köpt en övergiven liten stad när Mexikos gräns för att testa effekten av explosionen på byggnader. Trinity hade en så enormt stor explosionskraft att hela den lilla staden blev till sand, även asfalten blev till grön sand av hettan.



Val av mål

Det var en mycket intensiv diskussion som hölls för att man skulle komma fram till målen, det var en förutsättning att målen skulle ha en militär betydelse. Kyoto som är en gammal kjesarstad var först ett tänkbart mål, men avfördes senare från listan. Kvar blev Hiroshima, Yokohama, Niigata, Kokura och Nagasaki. 59 av japans 66 största städer hade till större delen blivigt förstörda innan de två atombomberna släpptes. Hiroshima, med 400 000 invånare, och Nagasaki, 240 000 invånare, hörde till de städer som fanns kvar att bomba, och båda städerna hade militära installationer. Men bomben över Hiroshima fälldes dock direkt över stadens centrala delar.

Den andra bomben släpptes över Nagasaki skulle egentligen släppas över Kokura, men det var för molnigt över staden. Planet fortsatte då istället till Nagasaki. Det var ännu kraftigare moln över Nagasaki men beslutet togs att fälla bomben ändå. Bomben fälldes över stadens norra delar som under 1920-talet hade utvecklats till ett industriområde. Det fanns bland annat två fabriker som tillverkade vapen, ammunition och torpeder. Det fanns också ett stot antal skolor och andra officiella byggnader.



Följderna för Hiroshima och Nagasaki

Den 6 augusti 1945 detonerade den första atombomben över Hiroshima och tre dagar senare, 9 augusti, detonerade den andra över Nagasaki. Städerna totalförstördes och hundratusentals människor dog eller skadades så svår att de avled inom de följande dagarna.

Little boy var namnet på den bomb som släpptes över Hiroshima, den släpptes klockan 08.15 den 6 augusti 1945. Paul Tibbets vad den om ledde anfallet mot Hiroshima och han flög i ett plan av modellen B- 29. Bomben släpptes från 10 000 meters höjd och detonerade 550-580 meter över marken för att få maximal effekt. Little Boy totalförstörde 60% av staden och det var 90 000 – 120 000 personer som dog direkt när den sprängdes eller utav skador som uppstod de närmaste dagrarna.

Namnet på den bomb som släpptes över Nagasaki hette Fat man och den släpptes klockan 11.02 den 9 augusti. I Nagasaki beräknas ca 70 000 människor dödat eller skadats så svårt att de avlidigt inom de närmaste dagarna.

Det är en mycket stark strålning som kommer från atombomberna, den är radioaktiv och attackerar den levande vävnaden. Det leder till svåra skador och i värsta fall död. Får man i sig för mycket radioaktiv strålning drabbas man av akutstrålningssjuka. Denna sjukdom innebär att de radioaktiva strålningarna dödar cellerna i kroppen. Eftersom så många celler dör så fort hinner inte kroppen med att ersätta dem.

Somaliska skador kan man få om man inte får i sig lika mycket strålning, dessa skador dödar inte cellerna men gör att det blir kemiska föreningar i cellernas molekyler. En cell kan då börja röra sig vilt och okontrollerat, detta kallas med ett annat ord för cancer. Den radioaktiva strålningen kan också förstöra äggstockar och sterilisera testiklar och det kan leda till att barn blir födda missbildade.

Idag, mer än 60 år senare, dör fortfarande människor av bombernas effekter då de överlevande i högre grad än genomsnittet drabbas av cancer och lider av högt blodtryck.



Debatten före bombningen

Den amerikanska stadsledningen ansåg att det var nödvändigt att fälla bomberna för att rädda både amerikanska och japanska människoliv. Omkring 200 000 amerikanska soldater hade redan stupat i krig enbart mot Japan. Under maj-juni 1045 stod slaget om Okinawa, då dödades över 110 000 japanska och 12 000 amerikanska soldater. Japanerna försvarade varje millimeter mark med alla till buds stående medel, och civila dog i tusentals. Det räknades på hur många som skulle dö av en japansk invasion och presidenten fick bedömningar på att det skulle kräva halv miljon amerikanska soldaters liv och ännu fler japanska civila. Så även fast fler dog än förväntat av bombningarna, beräknades offren vara förre än vad ett krig skulle inneburit. Somliga japanska historiker ansåg att de civila ledarna i Japan som rekomenderade en kapitulation såg atombombningen som en fräsning. De fick då nya argument mot de militärer som vägrade ge upp.



Debatten efter bombningen

De kritiker som var mot atombomberna menade att Japan, redan innan bomberna fälldes, förberedde sig på och försökte förhandla en kapitulation. De menar också att USA kännde till detta men ignorerade det. Kritikerna tror också att användningen av atombomberna främst var menade som en avskräckande effekt mot den framtida fienden Sovjetunionen. Det har också spekulerats om att USA inte ville att de enorma summor som gått åt under Manhattanprojektet skulle gå till spillo.

Vissa kritiker menar att den inte fanns något själ för atombombningen ur krigsstrategisk synvinkel. Japans industrier och livsmedelsförsörjning hade blivigt nedbragt av de omfattande bombräder som redan hade skett. Den 8 augusti hade Sovjet också förklarat krig mot Japan så den enda frågan var hur länge Japan skulle kunna fortsätta att slåss, för de skulle inte kunna fortsätta länge till.

USA hade satt ihop en kommitté som intervjuade tusentals japanske krigsfångar, kommittén kom fram till att Japan skulle kapitulerat utan atombomberna senast den 31 december.
Albert Einstein som tidigare uppmanar president Roosevelt att utveckla atombomber ångrade sig när han såg förödelsen som de orsakade. Också Leo Szilard som var en ledande vetenskaps man under utvecklingen av atombomberna ogillade atombombningen och skrev:
”Om det i stället för oss hade varit tyskarna som atombombade städer, skulle vi ha definierat atombombningen av städer som ett krigsbrott, och vi skulle ha dömt de tyskar som bar ansvaret för detta till döden genom hängning i Nürnberg.”

Der var även några amerikanska befälhavare som ställde sig kritiska till atombombningen. Många som stod bakom beslutet att bomba Hiroshima ställde sig kritiska till den andra atombomben över Nagasaki.



Diskussion

Jag tycker att det är konstigt att det bara är två atombomber som har används i krig hittills. Jag har nog trott att det var fler innan jag gjorde arbetat. Vilket är ett tecken på vad lite jag egentligen visste om detta ämne.

Vad tycker jag då om arombombningen?
Jag tycker hela klart att det var bra att andra världskriget slutade men när jag gjort detta arbete har jag förstått att det bara var en tidsfråga om Japans kapitulation. Så jag ställer mig kritisk i fråga till bombningen och ännu mera kritisk till den andra bomningen för då hade världen och framför allt USA sett var som hände med Hiroshima och ändå skulle de bomba en gång till. Alltså före den första bombningen trodde de ju inte att förödelsen skulle bli så stor, de kände inte tillbombens ”egenskaper” men USA måste ha sett bilderna som togs dagarna mellan den fösta och andra bombningen. Fast de tyckte nog att de kände Japan så mycket att de inte skulle lägga sig med tiden, om de inte gjort det dagen efter så skulle de nog inte göra det alls. Fast jag vet inte hur jag skulle ha agerat om jag var USA: s president vid det tillfället, jag kan inte säja att jag absolut inte skulle ha tagit beslut om att fälla den andra bomben. Men som en helt icke inblandad person, vid tillfället, så skulle jag starkt ogilla beslutet om att fälla en andra bomb.

På ett sätt tycker jag också att det är bra att världen fick veta vad som hände vid en atombombning, jag tror att det förhindrade att det skulle användas fler. Låt oss säja att atombomberna inte skulle ha släppts, då skulle Japan ha kapitulerat i en snar framtid och USA hade haft kvar sina bomber. Vad skulle ha hindrat USA att använde dem mot ett annat land i t ex Kalla Kriget?! Då skulle det ha gått ett par år och kanske ännu ett land hunnit utveckla atombomber. Nu är inte jag så påläst om Kalla Kriget men jag tror ändå att bombningen, på något sätt, förhindrade ett krig med atombomber. Tänk om två länder skulle ha använt atombomber mot varandra. Det skulle vara katastrofalt.

Jag tror att bombningen var menad att ske. Det var bara grymt att så många oskyldiga civila människor kom i kläm.



Slutsats / Analys

1942 startade Manhattanprojektet i USA för att tillverka atombomber, USA var rädda för att Tyskland skulle ha atombomber och kunde bomba dem när som helst. Manhattanprojektet är ett av de största industriprojekt människan någonsin legat bakom, det involverade över 150 000 personer. Projektet var stationerat på tre olika ställen där man tillverkade olika saker till atombomberna. Efter tre år hade den första atombomben tillverkats, den fick namnet Trinity. Trinity släpptes över en övergiven stad i Mexico, staden totalförstördes.

Efter Tysklands kapitulation ville USA ha ett snabbt slut på kriget mellan dem och Japan. Det fanns också ett stort hat mot Japan i USA efter attacken mot Pearl Harbor. Eftersom de inte ville riskera en invasion av Japan så såg de atombomberna som ett möjligt slut på kriget. Det var bara tänkt att en bomb skulle släppas men eftersom Japan inte kapitulerade så släpptes en till. Då var Japan tvingat till kapitulation. Ingen hade någonsin kunnat ana de stor effekter som bomberna hade.

Följderna för Hiroshima och Nagasaki var mycket svåra. Hundratusentals människor dog eller skadades mycket svårt och än i dag lider befolkningen av de bomber som föll för över 60 år sedan. Skadorna efter den radioaktiva strålningen är många och i många fall väldigt svåra.

Jag har tyckt att det har vart väldigt roligt att göra detta arbete, för att man själv fick bestämma vad det skulle handla om och för att det har vart så självständigt. När man själv får bestämma vad det ska handla om tycker jag att det blir mer personligt och lättare att skriva. Jag hade lite problem att komma igång men när jag väl kom på vad jag skulle skriva om gick det som på räls. Jag har hittar mycket intressant fakta som jag inte hade någon aning om och jag har lärt mig mycket. Jag valde ju detta ämne för att jag inte visste något om det, men det gör jag nu. Jag har tycket om mitt ämne och just där för tycker jag att jag har fått till mitt arbete.



Källor:


· http://sv.wikipedia.org/wiki/Atombomberna_%C3%B6ver_Hiroshima_och_Nagasaki
[2007-01-29]
· Alex, Andersson. (2006-05-10). Atombomben. Mimers Brunn [Online]. www.mimersbrunn.se/arbeten/9377.asp [2007-01-29]
· Sanna, Sjögren. (2004-07-21). Atombomben. Mimers Brunn [Online]. www.mimersbrunn.se/arbeten/4553.asp [2007-01-29]
· Christian, Karlsson. (2004-05-23). Manhattanprojektet. Mimers Brunn [Online]. www.mimersbrunn.se/arbeten/4305.asp [2007-01-31]
· Emil, Florén. (2005-11-08). Atombomben Över Hiroshima Och Nagasaki. Mimers Brunn [Online]. www.mimersbrunn.se/arbeten/6896.asp [2007-02-05]
· Emma, Wennberg. (2005-12-12). Hiroshima och Nagasaki. Mimers Brunn [Online]. www.mimersbrunn.se/arbeten/7344.asp [2007-02-05]



Källkritik

Jag har använt mig av två källor och den ena är Wikipedia och den andra är Mimersbrunn. På Wikipedia kan man själv skriva in information men jag är inte så kritisk eftersom det är en seriös sida. Mimersbrunn är en sida som jag har vart väldigt kritisk mot men efter detta arbete ”litar” jag mer på den sidan. Der är en sida där man själv kan lägga upp sitt arbete, alltså tar jag information från ungdomar som gjort liknande arbeten. Sidan är saklig och seriös.



Bilagor


Vittnen berättar:

”Min mor hade större ansikte än vanligt, läpparna var starkt svullna och ögonen var slutna. Huden på båda händerna hängde löst som ett par gummihandskar. Hon var svårt bränd på överdelen av kroppen. ”

”Det otäckaste av allt var några unga flickor som inte bara fått kläderna avslitna utan också huden var avsliten.”

”Folk kom springande från närbelägna gator. Skinnet var bränt på somliga och hängde från deras händer och hakor, ansiktena var så svullna att man kna...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki (Manhattanprojektet)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-01-25

    Bra detta kan jag har användni

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-14]   Atombomberna över Hiroshima och Nagasaki (Manhattanprojektet)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7581 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×