Kolkraft

29 röster
22794 visningar
uppladdat: 2009-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hur fungerar ett kolkraft?

En fossilt kraftverk som tex kolkraft har alltid någon form av roterande maskiner för att omvandla värmeenergin från förbränningsprodukterna till mekanisk energi, som sedan driver en elektrisk generator som bildar själva elen. I ett kolkraft kan det tex vara stor bassäng med krossat kol så det blir som pulver. Sedan kör man först genom det i en ugn som tar bort att fukt från kolen och senare kommer det in i bassängen där man bränner kolen och denna process kan hållas igång pga det finns stora band som transporterar kolen. Om den här stora bassängen med pulverkol ligger under en stor vattenbasäng kommer ju självklart vattnet bli varmt och molekylerna i vattnet kommer att få mer energi och behöver mer utrymme att röra på sig och då börjar vattnet ånga och avdunsta, sedan när vattnet håller på att ånga åker dom genom en ånturbin som snurrar när vattenångan passerar och den är kopplad till en elgenerator som i sin tur omvandlar rörelseenergin till el.

Olika sorters kol?

Ja det finns flera olika sorters kol man kan använda vid bränning. Sverige använder den renaste av alla koler som används vid krafttilvärkning, som är ångkol. De fattiga länderna i öststaterna som tex polen och Ukraina använder brunkol för krafttillverkning. Den här kolen ger mindre energi och mer utsläpp, varför kan man fråga sig? Jo för att den är billigast och dom har lättast att få tag i den. Kolverken där saknar också reningstekniken som vi har i tex Sverige och följderna av det blir att nästan allting åker ut i naturen och gör massiv skada på mijlön runt omkring. Om man hade hjälpt dessa länderna med deras kolkraftverk och moderniserat dom hade det gjort en stor betydelse för miljön!

Hur stor % av Sveriges energi kommer från kolkraft?

I Sverige används kolkraft verk väldigt lite om man jämför med t ex polen som har 97% av sin energi där ifrån. Sverige har endast 3,4 % av sin energi från kolkraft. Fast vattenfall (elbolag som är ägt av staten) har 46% av sin energiproduktion från kolkraft / ojlekraft mm. Och det kritiseras av ganska många att dom inte tänker mer på miljön! Som en reporter i DN skrev: Blandar du grönt (som är vattenfallsmiljöpolicy) med svart blir det svart.

Hur påvärkar kolkraften världen?

Kolkraften har stått av stor del av all energi tillverkning på äldre dar men idag är det väldigt många som tycker det känns gammalt och klyshigt och folk tror att röken som kommer ut är 110% gifter men sanningen är att iaf i dom nya kolkraftsverken med modern reningsteknologi är det 96-98 % vattenånga och bara 2-4% som är dåligt för miljön. Förutom koldioxid är det också svaveloxid som gör regnet surt och bidrar till försurning i sjöar och i skogar. Och koldioxid som dom flesta vet täpper till ozonlagret och gör planeten varmare.

Det finns ju en del kända aktivits grupper som t ex Greenpeace som brukar göra en del demostrationer mot allt som är dåligt för miljön och nu tänkte jag berätta lite om en som tog plats i England där 6 mijlö aktivister från Greenpeace hade fått reda på att Gordon (Englands utrikes minister) Skulle bygga ett till stort kolkraftverk vid Kingsnorth och då hade dessa 6 aktivister lyckats bryta sig in på området och sedan börjat den 1000 stegiga klättringen upp på den norra skorrstenen och väl uppe hade dom tryckt på nödstopsknappar och 3 personer som inte hade klättrat upp hade kedjat fast sig i maskiner nere i byggnaden. De andra 3 som var uppe lät 1 av dom vira ner sig för att skriva "Gordon bin it" som betyder att han skulle skrota kolkraftsanläggningen men dom han bara men att skriva gordon och senare i rättsalen kom åklagelserna och de hade kostat 360 000 svenska kronor i skadegörelse men aktivisterna blev friade pga deras argument om att dels att bygga detta kolkraft skulle motsträva Englands nya mijlö policy och att detta kraftverk skulle spruta ut oärhörda mängder gifter.

Kolverkens framtid?

I framtiden diskuteras det hejvilt om vad som kommer hända med kolkraften om den kommer försvinna, bli större, eller vara som idag. 1 sak är säker och det är att den inte kan fortsätta som den gör idag att spruta ut alla dessa gifter om världen ska klara alla miljö krav förr att slippa gå under av växthuseffekten. Det finns olika teorier om vad som kommer hända men 1 stort projekt har precis startats i Tyskland. Deras teori (vattenfalls) går ut på att förvara koldioxiden i marken ungefär så som man gör med kärnkraftverks rester. Alltså man kommer att bygga jättestora underjordiska kammare och för att få denna "rena" koldioxid och inte få hälften syre och hälften koldioxid i kammarna har man också en ny teknik som går ut på att när man bränner kolen med ren syrgas och då blir det lättare att dela på koldioxid som komprimeras och skickas sedan till tankbilar och dom har gjort en stor testanläggning för detta i Tyskland som ligger tjugo mil sydost

Nå, är kolkraft bra eller dåligt?

En lista med + saker och - saker:

+ Platsen där kolkraftvärken finns drabbas inte hårt efter man har laggt ner som t ex kärnkraftverk.

+ Det är billigt att transportera och bryta kol från gruvor.

+ Så finns det ingen direkt fara med transportering av kol om man jämför med gasledningar som jag börja brinna.

+ Terrorister bombar knappast kolvärk och om dom gör det händer inget om man jämför med t ex kärnkraftvärk eller stora vattendammar.

+ Lika rent som olja i bra anläggningar.

+ Finns absolut ingen kolbrist i världen om man jämför med andra fossila bränslen

+ Man kan tillverka gips av "resterna" av kolbränning

Och det lite sämre:

•          Man kan tyvär inte återstäla platser som man använt för brytning helt.

•          Bildar enormt mycket avfall, men ofta kan man använda det 2 gånger

•          Utsläpp av koldioxid! (CO2)

•          Innehåller svavel som blir svaveloxid vid förbränningen som led...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kolkraft

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-05-18]   Kolkraft
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58206 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×