Lungorna

2 röster
5079 visningar
uppladdat: 2011-06-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Lungorna:

Andningsorganens delar:

I vår kropp har vi ett område som heter lungor. I våra lungor finns det olika "stationer" först kan vi andas in genom vår näsa och redan då är det en station som vi har åkt förbi sen kommer man till näsmusslor och sen åker luften ner till struphuvudet, när man har kommit ända ner till bronken så har man passerat luftstrupen och broskringen, från broskringen kommer man till lungan och sen till luftröret.

Luftens väg från nära till lungblåsorna. Det är många som kan tro att lungorna är som två påsar som trycks ihop och sen blir dem stora igen, men riktigt så är det inte. Lungor är som en oval formad säck. I lungorna består det av ett rörsystem, och vid slutet av röret så är det som små klasar av lungblåsor. När man andas in luft med

När man andas kommer luften ner i lungorna genom luftstrupen. Inne i bröstkorgen delar sig luftstrupen i två luftrör (bronker), där den ena går till höger lunga och den andra går till vänster lunga.  De stora luftrören delar sedan upp sig i flera mindre luftrör som till sist grenar ut sig som ett träd i lungorna. Kring de tunna luftrören sitter klasarna av små luftfyllda blåsor (alveoler). Lungblåsornas väggar är omgivna av blodkärl, genom blodkärlen så syresätts det blod som sedan pumpas ut till den övriga kroppen.

Problem och sjukdomar:

Man kan få luftvägsinfektioner: Luftvägsinfektioner är när man har blivit förkyld och då har ett virus angripit näsan och svalgets slemhinnor. Några tecken på att man har fått luftvägsinfektion är att man har ont i halsen och några dagar enare så börjar man snuva. Under dem här dagarna så man får halsont och snuvan så är man smittsam.

Man kan även få halsfluss och körtelfeber: halsfluss får man när bakterier ger en än inflammation i den sjukes halsmandlar. Tecken på att få Halsfluss är att man får halsont och har svårt att svälja. Bak på tungan finns det något som heter tonsillerna och dem blir röda och svullna. Man får oftast väldigt hög feber. Man brukar få antibiotika när man har en starkare halsfluss. Halsfluss kan även ge följdsjukdomar som halsböld, värk i lederna, njurinflammation och hjärtinflammation.

Körtelfeber: ger samma syntomer fast den orsakas av ett virus. Sjukdomen brukar ofta bli långvarig och det beror också för att den inte kan botas med antibiotika.

Man kan få luftrörskatarr: Luftrörskatarr beror på a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lungorna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2011-06-01]   Lungorna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58996 [2022-07-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×