Lungorna

29 röster
28310 visningar
uppladdat: 2006-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
SÅ FUNGERAR LUNGORNA

Syret är livsviktigt för vår kropp. Inga vävnader eller organ klarar sig utan syre någon längre tid, det är extra viktigt för hjärtat och hjärnan att inte få syrebrist. Människor blir medvetslösa efter bara 3-5min då andningen hindras.
Syret finns i luften runt omkring oss. Lungornas största uppgift är att ta vara på syret.

Vi tar ett djupt andetag, luften leds via munnen eller näshålan ner i luftstrupen. I näshålan genomgår luften en slags rening, där regleras bla temperaturen på luften. Det är viktigt att luften har lagom temperatur när den senare når ned i de känsliga lungorna.
Luftstrupen spänns ut av broskringar och smutsen som följer med inandningsluften fastnar i luftstrupen eftersom insidan är täckt av slemhinnor och flimmerhår.
Luftröret delar sig sedan i två rör, bronkerna, som leder in i varsin lunga.
Väl inne i lungan fortsätter bronkerna att dela sig till mindre och mindre luftrör, och mynnar slutligen ut i miljontals små klasar med luftblåsor, s k alveoler. Det finns ca 400 miljoner alveoler i varje lunga.
Runt alveolerna slingrar sig små kapillärer, tunna blodkärl med syrefattigt blod. Mellan blodet och alveolerna sker ett utbyte. Alveolerna syresätter blodet medan blodet avger koldioxid in i alveolerna. Koldioxid är en slaggprodukt från cellerna som blodet transporterar till lungorna för att vi ska kunna andas ut den via utandningsluften.

Hur stora lungor man har varierar beroende på kön och ålder, en vuxen mans lungor väger tillsammans mellan 800-1100gram.
I vila andas man vanligen 12-15 andetag varje minut, ett andetag innehåller en halv liter luft. När man är igång och rör sig behöver kroppen mer syre och i riktigt hårt arbete kan man ta uppemot 60 andetag per minut. Alltså ökar luftintaget från vilans 6-7liter/min till 100-120liter/min i maximalt arbete. En elitidrottsman kan andas in runt 200liter/minut.


Det är mellangärdet, en muskelvägg under lungorna och muskler mellan revbenen som gör att vi kan andas. Det finns alltså inga muskler i lungorna. När luften sugs in höjs revbenen och mellangärdet sänks, vi andas in, när vi sen andas ut höjs mellangärdet och revbenen sänks. Detta kallas bukandning.


HÄLSOPERSPEKTIV

Kol
Det vanligaste lungproblemet i Sverige är sjukdomen kol (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) och den orsakas vanligtvis av rökning. Årligen dör cirka 2 500 personer i vårt land av kol. Det är den femte vanligaste dödsorsaken i världen idag och den förväntas stiga till tredje plats inom 15-20 år.

En rökare får i sig tjära och tjäran fastnar i flimmerhåren. Detta resulterar i att flimmerhåren inte kan hålla rent i luftrören och det blidas tjockt segt slem som slaggar igen i halsen. Slemmet måste hostas upp och det är detta som kallas för rökhosta.. Nästan alla storrökare drabbas förr eller senare av rökhosta. Förr eller senare upphör flimmerhåren hos en rökare att fungera.

Lungblåsornas väggar förstörs mer och mer allteftersom kol utvecklas. Lungorna blir sladdriga och istället för små blåsor bildas stora hålrum. Orken och konditionen försämras eftersom lungorna inte kan förse blodet med lika mycket syre. Ibland leder sjukdomen till en tidig död eftersom lungkapaciteten blir väldigt låg och man nästan drunknar i sitt eget slem.

Att leva hälsosamt är bra för hela kroppen, att motionera och äta nyttigt är A och O för att bibehålla hälsan. Lungorna mår självfallet också mycket bättre av en god livsstil.
Om man ofta äter fet kost höjs kolesterolvärdet i blodet och det kan bildas blodproppar.
En blodpropp bildas då det kommer för mycket fett i blodet så att det koagulerar och det blir klumpar i blodkärlen. En blodpropp kan ibland transporteras till lungorna, där den sedan fastnar.
Genom att motionera och förbättra konditionen ökar man lungvolymen. Blodet får mer syre och det går snabbare att transportera.

EGNA TANKAR

Livet börjar med ett första andetag.
Så låt syret genomströmma dig
och kväv aldrig dina drömmar


Jag har aldrig varit frestad att börja röka, men efter att ha gjort detta arbete är jag verkligen avskräckt! Vi har jobbat om tobak och droger i skolan förut, men jag tror inte riktig jag har tagit till mig informationen om hur förskräckligt mycket man faktiskt förstör kroppen. Egentligen borde man köra mer på Skrämselpropaganda (varvat med saklig information). Det är alla skrämmande bilder och dödstal som etablerar sig i mitt huvud, inte vilka ämnen tobak innehåller…

Kol drabbar nästan alla storrökare och med tanke på hur många det är som röker är det ett fasansfullt stort antal som kommer att dö i det.
Jag letade fakta på Internet om olika hälsoproblem, och stötte på ett par riktigt vidriga bilder på hur kroppen ser ut inuti när man rökt länge. Dessa har naglat sig fast på näthinnan och jag kan inte få dem ur huvudet.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lungorna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-06]   Lungorna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7260 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×