Mörk choklad - Nyttigt eller godis?

3076 visningar
uppladdat: 2016-05-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Är mörk choklad nyttigt eller är det bara något kakaoproducenterna säger för att vi skall äta mer utan att få dåligt samvete?

 

När man talar om hälsa relaterat till kost finns det flera aspekter som spelar in. Hur mycket vitaminer/mineraler det finns i vad man äter, hur energirikt det är och huruvida det minskar/ökar risken för olika sjukdomar. När det kommer till vad mörk choklad har för hälsofördelar fokuserar man på flavanolerna som finns i kakaobönan. Det är en typ av antioxidanter som enligt flera studier (gjorda på både människor och djur) har godartade effekter på blodkärl, blodets levringsförmåga, inflammation och blodtryck. Dock beror mängden flavanoler i mörk choklad mycket på hur mycket kakaon i chokladen har processats och nivåerna kan därför variera mellan 100-2000 mg/100 g choklad.

 

Förutom effekterna ovan har ett engelskt forskarteam funnit att teobromin, som bland annat finns rikligt i kakao, är tre gånger så effektivt mot hosta som kodein, vilket är det verksamma ämnet i många hostmediciner. Läkaren Laszlo Sinkvist, på vårdcentralen Östertull i Norrköping, rekommenderar därför två koppar drickchoklad eller 50-100 gram mörk choklad till sina patienter som lider av rethosta. Detta uppskattas dock inte av Läkarförbundet som anser att det krävs fler vetenskapliga rapporter för bekräfta dessa effekter.

 

Vad som kan vara en nackdel med ett ökat chokladintag är att chokladen är väldigt energirik. 100 g mörk choklad kan innehålla så mycket som 600 kcal, vilket motsvarar nästan 25-30 % av en medelaktiv kvinnas rekommenderade dagliga kaloriintag. Dessutom innehåller chokladen många gånger en stor andel mättat fett, i värsta fall mer än vad som är rekommenderat/dag. Om man då skulle börja äta mer choklad  utöver sin vanliga mat kan det leda till ett kaloriöverskott. På lång sikt leder detta till övervikt, vilket med största sannolikhet skulle ”nolla” de positiva effekter chokladen hade från första början, då övervikt för med sig ökade risker för t ex typ 2 diabetes, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar.

 

Men förutsatt att chokladen förtärs i måtta har den enbart positiva effekter på hälsan. Särskilt om man jämför den med andra saker som klassas som godis. För det första har mörk choklad en mindre inverkan på blodsockerhalten om man jämför med till exempel mjölkchoklad eller vanligt smågodis, med andra ord ett lägre glykemisk index. Detta innebär att kolhydraterna inte tas upp lika snabbt och det bidrar till en mer långvarig mättnadskänsla, vilket i sin tur leder till att du inte äter lika mycket. Utöver det innehåller den mörka chokladen vissa livsnödvändiga mineraler, såsom zink, natrium, magnesium och...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

www.svd.se/nyttigt-eller-ej--at-med-matta www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081210091039.htm www.lakartidningen.se/OldArticlePdf/#!/2004/29507 www.dagensmedicin.se/artiklar/2007/07/17/lakare-rekommenderar-choklad-i-stallet-for-medicin-mot-hosta/ • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24734311 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26026398 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20833967

Kommentera arbetet: Mörk choklad - Nyttigt eller godis?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2016-05-26]   Mörk choklad - Nyttigt eller godis?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59840 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×