Bläckfisk

2 röster
10088 visningar
uppladdat: 2018-05-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hur stor är den största bläckfisken?

 


Sammanfattning

Detta PM kommer genom att använda relevanta och trovärdiga källor svara på vad en bläckfisk är samt hur stor den största bläckfisken är. Syftet med detta PM är att genom relevanta källor undersöka vad en bläckfisk egentligen är samt hur stor den största bläckfisken är.

 

Detta PM är baserat på fakta från NE.se samt Aftonbladet. Nationalencyklopedin är en trovärdig och säker källa på så sätt att dess utbud är granskat av flertalet forskare innan publicering.

 

En bläckfisk är ett havslevande blötdjur som innefattar omkring 900 arter inom två underklasser. Fyrgälade bläckfiskar samt tvågälade bläckfiskar.  I mantelhålan mynnar också bläckkörteln, som bildar ett oftast svart pigment som kan stötas ut portionsvis blandat med utandningsvattnet och ge upphov till ett mörkt moln i det omgivande vattnet. I samband med jakt utnyttjar bläckfiskar ofta giftkörtlar, som mynnar i svalget, för att bedöva eller döda bytet.

 

Jättebläckfiskar är de största kända ryggradslösa djuren; kroppen kan bli 4 m lång och fångsttentaklerna 13 m; vikten kan uppgå till 1 ton. Ögonen är stora som basketbollar och mycket avancerade. Arterna lever på 500–1 000 m djup i de flesta hav, men är dåligt kända.Bläckfisken är ett blötdjur som lever i havet och som finns i uppåt 900 olika arter. Det är ett aktivt rovdjur och finns i princip över hela världen. Den största bläckfisk som någonsin fångats fångades 2007 och vägde 450 kilo.

 

Innehållsförteckning

 

1. Inledning 3

1.1 Frågeställning 3

1.2 Syfte 3

1.3 Faktainsamling 3

2. Avhandling 4

2.1 Utseénde 4

2.2 Föda 5

2.3 Jättebläckfisk 5

3. Avslutning 6

3.1 Analys 6

3.2 Slutsats 6

4. Källförteckning 7

4.1 Webbaserade källor 71. Inledning

Detta PM kommer genom att använda relevanta och trovärdiga källor svara på vad en bläckfisk är samt hur stor den största bläckfisken är. Genom att analysera den information som hämtas in via likväl tryckta källor som webbaserade källor kommer detta PM att svara på nedanstående frågeställningar:

 

1.1 Frågeställning

1. Vad är en bläckfisk?

2. Hur stor är den största bläckfisken?

 

1.2 Syfte

Syftet med detta PM är att genom relevanta källor undersöka vad en bläckfisk egentligen är samt hur stor den största bläckfisken är.

 

1.3 Faktainsamling

Nationalencyklopedin är en trovärdig och säker källa på så sätt att dess utbud är granskat av flertalet forskare innan publicering samt att Nationalencyklopedin dessutom är statligt ägt där man samarbetar med flertalet svenska företag för att tillsammans arbeta fram den bästa, mest trovärdiga faktan.

 

Aftonbladet är en av Sveriges ledande kvällstidningar som arbetar för att leverera trovärdiga och sanna nyheter varje dag.

2. Avhandling

 

2.1 Utseénde

En bläckfisk är ett havslevande blötdjur som innefattar omkring 900 arter inom två underklasser. Fyrgälade bläckfiskar samt tvågälade bläckfiskar. De fyrgälade bläckfiskarna består i dagsläget endast av några få arter och därför kommer nu de tvågälade bläckfiskarna att beskrivas.

 

Kroppen innesluts av en inälvssäck med starkt muskulös vägg. Hos tioarmade bläckfiskar är kroppen ofta försedd med två längsgående fenor och ett inre skelett. Munnen sitter i framänden och är försedd med käkar, som ser ut som en papegojnäbb, men den större halvan sitter under den mindre. (Bläckfisken har alltså underbett.) Innanför näbben, i svalghålan, ligger radulan (rivtungan), som används till att riva sönder bytet med.

Kring munnen finns en krans av åtta eller tio mycket rörliga och muskulösa tentakler eller fångstarmar. På tentaklerna finns sugskålar, vilka i sin tur ofta är försedda med en krans av hakar för bättre grepp.

Mantelhålan ligger på djurets undersida, och i hålan finns gälarna. Väggarna kring öppningen till mantelhålan är mycket muskulösa. I öppningen sitter ett trattliknande, kort rör, en sifon. Vatten som tas in i mantelhålan kan pressas ut antingen genom hela mantelhålans öppning (vid normal andning) eller genom sifonen och då med hjälp av kraftiga muskelkontraktioner i mantelhålans vägg. Den resulterande kraftiga vattenstrålen använder bläckfisken för att förflytta sig snabbt med reaktionsdrift. Genom att rikta röret kan djuret styra rörelseriktningen. Detta förflyttningssätt används vid jakt eller då bläckfisken störs. Normalt förflyttar den sig krypande på bottnen (åttaarmade bläckfiskar) eller simmande med fenor och armar (tioarmade bläckfiskar).

I mantelhålan mynnar också bläckkörteln, som bildar ett oftast svart pigment som kan stötas ut portionsvis blandat med utandningsvattnet och ge upphov till ett mörkt moln i det omgivande vattnet (sepia). Detta används ofta i samband med flyktreaktioner för att förvilla en angripare eller på annat sätt störa den. Hos vissa djuphavsbläckfiskar kan ”bläcket” vara självlysande.

Bläckfiskarnas skinn innehåller speciella celler med olika pigment. Cellerna styrs av det centrala nervsystemet. Genom att dra ihop eller förstora olika av dessa celler kan bläckfiskar skifta färg. Ofta kombineras utsprutandet av ett ”bläckmoln” med en skiftning från mörk till ljus färg, vilket förvillar angriparen, som i detta fall ofta attackerar bläckmolnet. Bläckfiskar skiftar också färg för att kommunicera med varandra.

 

 

2.2 Föda

Den stora rörligheten, det väl utvecklade nervsystemet och de avancerade sinnesorganen har varit förutsättningen för bläckfiskarnas liv som aktiva rovdjur. De lever främst av kräftdjur, blötdjur och fisk. De åttaarmade bläckfiskarna lever i allmänhet på eller nära bottnen, där de lurpassar på sitt byte. De tioarmade arterna tillbringar oftast hela livet simmande och fångar sitt byte med de långa fångstarmarna som normalt är hoprullade men snabbt kan slängas fram för att gripa en fisk eller en räka.

I samband med jakt utnyttjar bläckfiskar ofta giftkörtlar, som mynnar i svalget, för att bedöva eller döda bytet. Det finns blå bläckfiskar. Hos blåringad bläckfisk (Hapalochlaena maculosa och H. lunulata), vilka är vanliga på grunt vatten kring Australien, kan bettet vara livsfarligt även för människan.  

 

2.3 Jättebläckfisk
Jättebläckfiskar är de största kända ryggradslösa djuren; kroppen kan bli 4 m lång och fångsttentaklerna 13 m; vikten kan uppgå till 1 ton. Ögonen är stora som basketbollar och mycket avancerade. Arterna lever på 500–1 000 m djup i de flesta hav, men är dåligt kända. De flesta fynden utgörs av döda exemplar, som hittats uppspolade på stränder eller drivande vid havsytan. Flera exemplar har fångats eller hittats i nordiska vatten, bl.a. ett på 40 kg i Gullmarsfjorden 1960.3. Avslutning

 

3.1 Analys

Arten jättebläckfisk är den största arten av bläckfiskar och den största jättebläckfisk som fångats vägde enligt den dåvarande fiskeministern 450 kilo och fångades utanför Nya Zeeland år 2007. Den hittills största tioarmade bläckfisken som fångats var en hona som var fem meter lång och vägde 150 kilo. Det är ingenting mot den som fångades 2007.

 

3.2 Slutsats

Bläckfisken är ett blötdjur som lever i havet och som finns i uppåt 900 olika arter. Det är ett aktivt rovdjur och finns i princip över hela världen. Den största bläckfisk som någonsin fångats fångades 2007 och vägde 450 kilo.4. Källförteckning

 

4.1 Webbaserade källor

Nationalencyklopedins hemsida, Bläckfiskar, Hämtad: 2017-05-18

Länk:

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bläckfisk

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2018-05-04

  kung

 • Jesper Lindholm 2018-05-04

  Ett mycket bra skrivet PM

 • Inactive member 2018-05-04

  bra där!!

 • Inactive member 2018-05-04

  mycket bra där

 • Inactive member 2018-05-04

  omg

 • Inactive member 2018-05-04

  wow

 • Inactive member 2018-05-04

  amazing

 • Inactive member 2018-05-04

  amazing work there!! keep it up:) re pls<3

Källhänvisning

Inactive member [2018-05-04]   Bläckfisk
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60320 [2024-07-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×