Är språk makt? PM

5108 visningar
uppladdat: 2021-06-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Är språk makt?

 

Inledning

Människor har använt sig utav språk  för att kunna kommunicera och tala sedan fler än 50 000 år sedan. Idag finns det ca 6000 språk och detta är resultatet av människans utveckling genom åren. Att kunna använda sig utav språk har underlättat väldigt mycket för människan, det har gjort att man kan kommunicera med människor från andra länder, som har helt enkelt en annan bakgrund och kultur tex när en person kommer från Frankrike och använder sig av Engelska språket för att tala med en person som kommer från Spanien. Språk leder till att människan kan lära sig och vara delaktig samt att det stärker tankarna hos enskilda individer.

 

Var vi än befinner oss idag använder vi oss utav språket, gäller det ett läkarbesök? Är det språk som gäller för att kunna göra dig förstådd. Är det studier? Språket är det första hjälpmedlet. Är du på semester? Språk är det som underlättar. Har du precis flyttat till ett annat land? Då är det språket som du ska lära dig för att integrera dig. Språk finns runt om oss, tex på tv och på musiken som vi lyssnar på. Språk är det som vi lär oss under den första levnads perioden, och det som vi fortsätter att använda oss av livet ut. Det finns bara fördelar med språk, det underlättar för hela mänskligheten, men går det att använda till skada? Har man mer makt desto bättre man talar?

 

Utredning

I Artikeln ‘‘I språket ligger makten’’ i LT resonerar pedagogen Mikhael Mikalides om hur makt ligger i språket. Mikalides beskriver att med hjälp av språket kan man visa makt och motstånd.  Mikalides tar även upp hur språket är ett hjälpmedel för oss, att det kan påverka våra tankar och känslor då den stimulerar och ökar fantasin,empatin och möjligheten till att förstå andra människor bättre.

 

I artikeln avslutar Mikalides med att nämna att det är bra att kunna språket då det är betydande för hur mycket man medverkar i dagens samhälle samt att man kan få sig hörd. Östen Dahl resonerar om hur man riskerar att se dum ut om man använder språket fel, framförallt om det är ett främmande språk, vilket är en tydlig maktfaktor. I artikeln jämför Dahl om hur svensktalande ser dumma ut när de försöker tala engelska men att de ser ännu dummare ut om de talar andra språk som tex spanska eller franska.

 

Dahl citerar Mandela ‘’If you speak in a language they understand, you speak to their head. If you speak in their own language, you speak to their heart.’’ det innebär att det är bättre att tala samma språk som samtalspartnern men att man inte ska tala om man inte talar samma språk. Dahl tar även upp att desto mer skillnad det finns på språket inom en konversation desto större är chansen till att man man anses vara dum och mindre.

Dahl avslutar artikeln med att nämna att en person uppfattas som mer mäktig när hen använder sig utav sitt eget språk där hen använder det språk som är mest säker och då visar sin maktposition.

 

Slutsats:

Avslutningsvis kan det fastställas att språk är makt och har en stor betydelse för hur väl man lyckas i dagens samhälle. I båda artiklarna tas det upp hur man kan använda språket som makt. I Mikalides artikel beskrivs det däremot att man kan använda makten hos språket på ett positivt sätt genom att man kan få sig hörd, medan i den andra artikel beskrivs det hur man använder sig utav språk makten för att uppfattas bättre än samtalspartnern.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Källförteckning: Dahl. Ö (2013) Makten gå till den som kan språket,https://spraktidningen.se/artiklar/2013/11/makten-gar-till-den-som-kan-spraket ,Hämtad: 14/04-2021 Mikalides. M (2014) I språket ligger makten, I språket ligger makten (lt.se), Hämtad: 13/04-2021

Kommentera arbetet: Är språk makt? PM

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2021-06-16]   Är språk makt? PM
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60888 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×