Nervsystemet

12 röster
24143 visningar
uppladdat: 2006-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hjärnan och ryggmärgen bildar tillsammans centrala nervsystemet, som ofta förkortas CNS. Dessa delar av nervsystemet skyddas av skallens ben och av ryggkotorna. De fungerar som kroppens ”central”. Nerverna som skickar iväg eller tar emot information kallas det perifera nervsystemet.
Människan har ett nervsystem är mer utvecklat än djurens och har därför mer avancerade mentala och bildade funktioner. Tack vare det kan man tala och skriva. Människan har också ett välutvecklat minne och ett rikt känsloliv.

Nervsystemet är nödvändigt för att kroppens olika delar snabbt ska kunna få kontakt med varandra och att kroppen fungerar som en enhet. Nervsystemet har flera uppgifter i kroppen. Det tar emot olika typer av information, till exempel syn- och hörselintryck, lagrar informationen i minnet och styr kroppens funktioner med hjälp av den informationen. Styrningen av andra vävnader och organ sker dels genom nervtrådar som leder information ut i kroppen, med den hjälpen skickas informationen vidare till muskelceller eller andra nervceller.
Hjärnan utför också komplicerade funktioner som inlärning, känslor och abstrakt tankeverksamhet.
Nervsystemet påverkar alltså inte bara skelett, leder och muskler, utan styr även kroppens hormoner samt de inre organen. Förutom att registrera olika upplevelser gör nervsystemet även att man blir medveten om dem.

Till och från ryggmärgen går nerver till muskler och känselkroppar. Varje nerv består av en nervcell och en bunt nervtrådar. Nervtråden är omgiven av ett skyddande hölje som består av fettet myelin. Det finns även nerver utan detta
skyddande hölje framförallt längst ute i periferin. Nervtrådarna liknar ganska mycket vanliga el-trådar. Med speciella verktyg kan man mäta den elektriska aktiviteten i nervtrådarna. Impulserna går alltid bara åt ett håll, till eller från det centrala nervsystemet.

Det finns två olika reflexer, de medfödda och de inlärda. De medfödda reflexerna kan man förklara på flera sätt ett exempel på en medfödd reflex är ett spädbarns gripreflex, om man sätter ett finger i barnets hand så griper barnet tag i det. Mer exempel på medfödda reflexer är blinkningar och sväljrörelser. Cykling är ett exempel på en inlärd reflex. När man väl ha lärt sig cykla så utförs cyklingen automatiskt.

Om man lägger handen på en het platta reagerar sinnesceller i huden och sänder en sensorisk impuls till ryggmärgen som skickas tillbaka som en motorisk nerv och då drar man bort handen fort. Samtidigt som den sensoriska nerven skickas till ryggmärgen så skickas en till hjärnan som talar om att det gör ont.

Det finns flera sjukdomar som kan påverka nervsystemet.
En är multipel skleros som förkortas MS. Det är en kronisk nervsjukdom vid vilken fettlagret, myelinet, runt nervcellerna förstörs. Då störs olika kroppsdelar bland a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nervsystemet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-22]   Nervsystemet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6286 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×