Vad är konst?

6 röster
30325 visningar
uppladdat: 2001-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Konst(igt)?

1. Vad är Konst?

Konst kan uppfattas på olika sätt av olika människor. Men vad betraktas som konst egentligen, eller vad är konst?

I Bra Böckers Lexikon (nr 13 karl - kroo) förklarar man uttrycket konst såhär:
”Konst är det som presenteras, uppfattas och behandlas som konst av personer som är aktiva i konstlivet (konstvärlden). Denna teori gör det möjligt att klassificera något som konst, men säger inget om kvalité. I snävare bemärkelse brukar konst betyda bildkonst.”

Enligt detta utdrag är konst i stort sett bara bilder av diverse slag. Och det är ganska logiskt eftersom allmänheten tänker på konst som bilder, men det är inte helt korrekt. Jag anser att allt är konst, eller åtminstone kan bli konst. För mig så kan ett löv, en dator, en bäver eller vad som helst bli konst. Konstupplevelsen finns hos betraktaren.
Exempel: En valp sitter på en trottoar.

Är detta konst? Nej, inte riktigt. Men om jag skulle skriva meningen lite mer utförligt så skulle det bli en slags skrivkonst.
Ex. En liten grå valp sitter på en stenig trottoar och gnyr med sorgsna ögon.
Jag har nu skrivit meningen mer utförligt och läsaren kan på så sätt få sig en mer tydlig bild av valpen på trottoaren.

Denna valp kan även blir konst på andra sätt. Om tar kort på valpen för att sedan rama in den så blir det en annan form av konst. Och om jag målar av valpen så är även det en konstform. Om man kan filmar valpen och gör en film om den så är det också konst.

Konst är alltså allt, eller allt är konst. Åtminstone kan allt bli konst fast olika sorters konst. Nu vet inte jag om du håller med mig om detta. Det är trots allt mina egna åsikter om konst.


2. Vad är Estetik?

Estetik är läran om det sköna. Det är i alla fall det vanligaste svaret vid en sökning av ordet estetik.

Estetik behöver nödvändigtvis inte handla om konst, vilket är uppenbart eftersom det betyder läran om skönhet och inte läran om skönhet inom konsten. Estetik handlar om all slags skönhet, t.ex. skönheten i ett landskap, en möbel eller en liten daggmask. Hur man bedömer vad som är estetiskt eller ej är individuellt, dvs. ingen person tycker precis likadant.

Teorierna om vad estetik egentligen är och vad som påverkar oss att uppfatta något som vackert, har självklart förändrats genom tiderna. Estetik är bl.a. balansen mellan form och färg.

Immanuel Kant var en aktiv filosof under 1700-talet och 1800-talet och hans idéer och funderingar runt estetik är logiska och väldigt intressanta. Han ansåg att för att betraktaren skulle få en korrekt estetisk upplevelse så måste han se på konstverket utan referenser dvs. utan värderingar. Om jag har uppfattat något som vackert på ett korrekt sätt utan värderingar så ska denna upplevelsen gälla alla människor. Den grundläggande estetiken är universell - alla tycker lika i grund och botten. Och om man inte har samma åsikt så är det pga. att någon inte lyckats räkna bort sina värderingar totalt.

Ex. Nazistiska flaggan

Om en jude ser en nazistisk flagga kommer reaktionen automatiskt att bli negativ, inte för att föremålet är fult, utan för att personens egna upplevelser kring flaggan påverkar honom negativt. Men om en nazist ser flaggan skulle hans värderingar få honom att se den som vacker, eftersom han sympatiserar med nazisternas åsikter och idéer.

Om dessa två personer, juden och nazisten, skulle lyckas bortse från sina personliga värderingar så skulle de, enligt Kants teori tycka likadant om flaggans estetik.

Nu ställer du säkert frågan: Kan vi verkligen bortse från våra värderingar? Jag tror att människan till en viss del kan bortse från sina egna värderingar, men det finns nog en gräns för hur mycket man kan bortse från. Jag antar att det alltid finns en undermedveten personlig åsikt som man inte kan bortse från för att den sitter så djupt rotad, tex. juden. Han kan nog inte bortse från sina upplevelser totalt, vilket är förståeligt. Men det betyder även, om man ska tro Kant, att han inte kan uppfatta estetiken korrekt.


Min konstupplevelse

Eftersom det finns så många olika sorters konst så hade jag lite svårt att välja vilken sort, eller vad jag skulle skriva om. Men efter några korta diskussioner med min mor så kom jag fram till att jag ska skriva om en mycket speciell upplevelse. Ett makalöst ljud- och ljus-spel i Bryssel.

För några år sedan så reste jag och min familj runt i Belgien, Tyskland och Holland under två heta veckor. Vi gjorde flera stopp på flera ställen, bland annat i Bryssel. Bryssel är en fantastisk stad, med vackra hus och trevligt folk.

Det var vår sista kväll i Bryssel och vi bestämde oss för att bara ta det lugnt, så vi vandrade ner i stadens folkvimmel. Kvällen var varm och njutbar och framåt midnatt hade vi vandrat ner till torget. Vi bjöd in oss själva på ett litet mysigt café med uteservering vid torgets centrala del. Beställningarna utfördes smidigt och snart satt vi där med bordet fullt av delikata glassar till barnen och gräddig Irish Coffee till de vuxna. Torget var lugnt och fridfullt.
När glassen hade smält eller slunkit ner i våra magar och när Irish Coffeen var uppdrucken lade vi märke till allt folk som samlats på torget och vi frågade vår glada kypare varför de samlats här. Han bara log finurligt och sade: ”Surprice, surprice.” Och gick sedan därifrån för att ta upp fler beställningar.

Strax efter att kyparen kilat vidare in i caféet föll en stor strålkastare på det ståtliga huset mitt emot oss. Det lystes upp och fick en helt ny karaktär. Sedan kom musiken. Det var typisk Wien Klassicistisk musik som framfördes på hög volym. Medan musiken flödade över torget föll fler och fler spotlights, i olika färger, ner på de olika husen runt oss. Plötsligt blev allt tyst och ljuset släcktes ner igen. Alla var tysta och förväntansfulla. Skulle det hända något mer?
Som en blixt slog musiken och ljuset till igen, men denna gång stod inte ljuset stilla. Strålkastarnas ljus tändes med olika färger och i olika mönster på de olika husen i takt med den höga, klara musiken. Känslan är nästan obeskrivlig. Det var gudomligt, makalöst, overkligt och skrämmande på en och samma gång. Det var verkligen en ”ones-in-a-life-time-experience”.


Vad var nu det konstnärliga med den här upplevelsen?

För mig så var det allt, den totala upplevelsen. Musiken, ljusspelet och arkitekturen. Det var, som sagt, gudomligt.
Att få en sådan stor publik, som det var den natten, knäppt tysta och helt förstummade kräver en stor konstnärlig talang. Och det sätt som det framfördes på var/är något nytt och speciellt inom konsten, ett konstnärligt skapande för alla sinnen. Du kanske inte anser att detta är konst, men eftersom konstupplevelsen ligger hos betraktaren så har inte jag fel då jag säger att detta är konst, åtminstone för mig.

Om du nu inte håller med mig om att detta är en konstnärlig upplevelse, så är det bara för att jag inte kan göra denna upplevelse rättvisa med hjälp av mina ord. Det måste upplevas.


Varför såg konsten ut på det här sättet?

Jag tror att de som skapade detta ville komma med fram något nytt och speciellt. Deras mening var kanske inte att skapa konst, utan något för folk att minnas och fundera över. Och jag anser att det är en del ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad är konst?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-17]   Vad är konst?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=631 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×