Irakkriget

4 röster
8139 visningar
uppladdat: 2006-05-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
För sex år sedan blev George .W. Bush vald till president i USA. Gjorde det amerikanska folket fel i att välja en president som startade krig i Irak och gjorde George Bush verkligen rätt i att ockupera Irak eller var det bara ett stort misstag.

År 2000 vann George .W. Bush presidentvalet mot Al Gore i USA. Gore förlorade med 266elektorröster mot Bushs 271. Valen i USA hålls vart fjärde år och replukanerna och demokraterna tar fram sin kandidat. George Bush var replukan och Al Gore var demokrat. Valen består faktiskt av två val, först hålls ett primärval där replukanerna och demokraterna tar fram sina kandidater. Primärvalen äger rum samma år som presidentvalet. Vissa av USA:s 50 stater tillämpar inte primärval utan har då istället partimöten. Elektorssystemet som används vid de amerikanska presidentvalen fungerar så att formellt röstar inte folket på kandidaterna utan på kandidater till elektorskollegiet. Elektorerna röstar sedan på nån av kandidaterna. 538 elektorsröster finns det över USA, dessa fördelas mellan delstaterna. I alla delstater utom Nebraska och Maine får den kandidat som fått flest röster av folket också alla elektorsröster. För att vinna ett presidentval måste en kandidat få ihop minst 270 elektorer.
Kamp mot diktatur?
Efter terrorattacken mot World Trade Center den 11 september 2001 så förklarade George Bush ett krig mot terrorismen. Irak hamnade genast i fokus och Iraks ledare Saddam Hussein anklagades för att gömma massförstörelsevapen som kunde hota USA:s och världens säkerhet. Man påstod också att Saddam Hussein hade förbindelser med terroristnätverket al-Qaida. Och visst är Saddam en tyrann med hemska brott på sitt samvete. Men under 80-talet godkände USA i hemlighet försäljning av medel för att framställning av kemiska vapen. Så USA har ju bidragit till de påstådda massförstörelsevapnen. Hussein själv har förnekat all kontakt med al-Quida och att han har gömt massförstörelsevapen. Inget knyter Irak till vad som hände den 11september men trots det anfaller USA Baghdad 19mars 2003 med styrda bomber och kryssningsrobotar. Det som jag tycker är lite konstigt är att ingen av dem som avslöjades i samband med 11september var irakier. 15av19 kom däremot från Saudiarabien, Usama Bin Ladins hemland. George Bush förklarade kriget över 1maj samma år. Men Iraks olja då? Jag tror att USA inte bara ville åt Saddam Hussein utan Iraks olja också när de anföll Baghdad. USA importerar en hel del olja och olja är ju en av jordens värdefullaste resurser.
Slutet och en ny början
Irak var nu ockuperat av amerikanska trupper och en provisorisk regering utsågs för att ta över styrandet från den amerikanska ockupationsmakten. Saddam fångades 13december 2003 och står just nu inför rätta. 28 juni, 2004 slutar den amerikanska ockupationen officiellt och maten lämnas över till en temporär regering. Under kriget och ockupationen dödades minst 34000-38000civila, 2000 amerikaner, 100 britter och 100 övriga. Parlamentsval hölls i Irak i slutet av 2005 men trots det är den politiska situationen i Irak väldigt komplicerad på grund av spänningar mellan etniska grupper kurder och araber, och religiösa sunni- och shiamuslimer grupperingar. Ministrar och den irakiska regeringen menar att landet befinner sig i inbördeskrig. Irakkriget har själv dragit med sig nya terrordåd tror jag. Bombdåden i Madrid genomfördes ju av marockanska terrorister som tros ha gjort det för Spaniens deltagande i kriget. Detsamma gällde möjligtvis bombdåden i Londons tunnelbana. En rapport från USA:s Irakutredningskommission 2004 säger också bland annat att ”Vi hittade inga bevis som visar att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen 2003, men att genom interjuver av fångar och granskande av dokument - visar att Irak kan ha haft ett fåtal vapen, men inget av militär betydelse.” Ljög då USA hela världen upp i ansiktet när de var så säkra på att Irak hotade världens säkerhet? Jag själv tycker att George Bush och hans regering borde ha tänkt efter innan de startade ett krig mot terrorismen som troligen har resulterat i flera terrordåd. Och än idag, trots att kriget är över finns militanta styrkor kvar i Irak från bland annat USA och Storbritannien. Jag anser att USA ljugit om kopplingar mellan Irak och al-Quida och dragit förhastade slutsatser för att få stöd i deras krig mot Irak. Vissa kritiker menar också att den amerikanska regeringen medvetet ljugit om kopplingar mellan de två för att få stöd i kriget.
2004 var det dags för v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Irakkriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-31]   Irakkriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6491 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×