Orättvisor I Världen

7 röster
12962 visningar
uppladdat: 2006-06-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Orättvisor i världen

Inledning
Jag ska skriva en reflekterande uppsats om orättvisor i världen och komma in på sexhandel och trafficking. Jag tänker uppmärksamma barnens roll i världen.

Jag tycker att det ska bli spännande att skriva om det här eftersom det är något jag ofta tänker på och funderar kring. Jag blev väldigt intresserad av det här ämnet sedan jag själv besökte Riga och fick uppleva dom absolut fattigaste delarna av Riga, och se dom här barnen med egna ögon. Det fanns barn som bodde ute på gatan, eller i trappuppgångar. Ofta sov de med ett par hundar omkring sig för att hålla värmen. Och många av dem berättade hur de blev uppmuntrade hemifrån att prostituera sig eftersom det var det enda sättet för familjen att få in pengar på. För att klara av den vardagen tog många av barnen droger, eller sniffade lim beroende på vad man har pengar till. Det var en hård syn. Men jag lärde mig mycket av att se den.

Barns olika förhållanden
I världen idag växer många barn upp på olika villkor. Många miljoner barn dör varje år på grund av svält, och andra barn går klädda i Gucci kläder redan som tre åring, och är kanske till och med redan miljonär? Hur går det hela ihop?. Jag tycker det låter orimligt, och det är de.

Jag ska ta upp problemet Trafficking. Trafficking är när barn blir hämtade i andra länder som Indien, Lettland mm. och åker till ett annat land där dom blir utnyttjade sexuellt. Trafficking finns i stort sätt överallt, även om man inte vet om det. Barn som är indragna i detta plågas otroligt mycket varje dag, och det är inte ett dugg konstigt att visa dör på grund av det.

Idag är sexhandeln ett stort problem i världen. Till exempel finns det en sann berättelse om en flicka, som heter ”Rosario är död”. Rosario dog när hon var tio år gammal, pga. Sexuella utnyttjanden. När Rosario dog upptäcktes en massage stav som var fastkilad i hennes underliv, och hade suttit där i sju månader innan hon dog. Såhär ska barn inte behöva ha det. Barn ska inte behöva sälja sina kroppar för att försörja sin familj, och inget barn ska behöva möta samma öde som Rosario gjorde.

Här kan jag dra en liten parallell med det jag berättade om i Riga, där barn i unga åldrar tvingas att sälja sina egna kroppar.

Dom här problemen kommer oss närmare än vad vi tror. Många tänker att ”sånt här händer inte i Sverige”, men det gör det. Det finns barn som kommer hit med sitt öde skrivet. Dom har blivit lovade ett bättre liv här i Sverige, men blir istället sexuellt utnyttjade. Det ser vi väldigt bra i filmen ”Lilja 4ever”. För dom som inte har sett filmen kan jag upplysa om att Lilja tar livet av sig i slutet. En mycket tragisk film som speglar sånt som händer världen över varje dag.

Idag i Sverige finns även ett hundratal apatiska barn. Anledningen till att dom här barnen varken kan tala längre, eller gå, varken äta eller dricka, eller gå på toaletten själv är det hemska som har hänt dem i deras hemland. Det kan vara att ha sätt sin egen mamma bli våldtagen, eller att se sin egen pappa dö. Eller att dom själv har blivigt våldtagna och utnyttjade. Det här problemet med sexuellt utnyttjande finns närmre oss än vad vi tror, och det är viktigt att vi alla kämpar för att få bort det. Men vad gör Sverige åt det här?, jo vi skickar tillbaka dom apatiska barnen och deras familjer till sina hemland. Deras chans till en fristad försvinner helt. Dom blir istället indragna i den miljön som från början gjorde dom sjuka. När dom här personerna åker tillbaka till sina hemland finns det ingen chans alls för dom att bli friska igen. Och hur kul är det som förälder att se sitt barn ligga i en säng helt hjälplöst, och bli matad för att överleva?, inte speciellt kul. Föräldrarna ligger sömnlösa på nätterna. Jag tycker att Sverige som land skulle behöva lite mer medkänsla för dom här människorna. Inte tycka att de tar våra jobb, och att de bara kostar pengar. Tänk istället på barnens rättigheter. Sverige skulle behöva mer information om det här. Jag tror att många som inte är engagerade i dom här frågorna vet riktigt hur det ser ut i dagens samhälle.

I FN barnkonventionen står det klart och tydligt ”Children have the right to be protected from all kinds of sexual abuse or sexual exploitation”. Vilket betyder att alla barn har rätt att bli skyddade från alla slags sexuella utnyttjanden.

I barnkonventionen står det också att alla barn har rätt till förstaklassig sjukvård.

Stämmer det här in på Rosario? Eller på Lilja i filmen ”Lilja 4ever”?, eller på någon av de andra barnen jag träffade i Riga? Eller alla apatiska barn? Får dom förstaklassig sjukvård? Nej. Och inte blir dom skyddade från sexuella utnyttjelser heller.


Det finns många barn jorden runt som mår dåligt. Det finns barn som blir mobbade och kränkta i skolan. Det finns killar som går på anabola för att få stora muskler, tjejer som skär sig i armarna för att dämpa ångest och för att släppa den psykiska smärtan i ett fåtal sekunder.

Det finns barn som växer upp med narkotika missbrukande föräldrar. Barn som inte kan bo i sina riktiga familjer. Barn som bor ute på gatan utan pengar till mat.

Alla barn kan må dåligt. Oavsett om dom har mycke eller lite pengar, om de går klädd i Gucci kläder eller gamla trasor, om de är duktiga i skolan eller om de i huvud taget inte går i skolan. Det viktigaste är att alla får hjälp. Inget av de här fallen ska förbises. Det spelar ingen roll vad det handlar om, det som spelar roll är hur barnet i fråga känner sig. Sen finns det ”fall” som är mer akuta än andra, och det är dem vi borde ta itu med först, men glöm då inte bort dom andra någonstans på vägen.

Det är lite svårt för mig här, att sitta och säga vad man ska göra åt problemen. Men jag har mina synpunkter på det hela. Jag skulle tycka att FN barnkonventionen ska bli till lag, så att den kan prövas i domstol. Jag tycker också att världens resurser ska fördelas över alla. Jag vet inte riktigt hur det ska gå till, men något måste göras, och det är nu. Om vi ska se på vad Sverige kan göra för barnen som lever här, är det kanske att satsa mer pengar på skola, fritidsgårdar och andra aktiviteter. Fler kuratorer, mer personal på ungdomsmottagningar och BUP (barn och ungdoms psyk). Idag är det upp till ett års väntetid hos BUP! Så kan vi inte ha det om vi vill att våra barn och ungdomar ska må bra, och ha rätt till förstaklassig hjälp.


Avslutning
Från början visste jag inte riktigt om jag skulle ha med någon inledning och avslutning i det här arbetet. Men jag gjorde så endå. Det känns däremot lite tomt på vad jag ska skriva här. Jag tänker återknyta lite till inledningen. Ni kommer ihåg att jag nämnde att jag hade varit i Riga och där fått se en massa hemlösa barn som tvingats att prostituera sig, och att de till och med blir uppmuntrade av sina familjer att göra det?. Jag pratade också om vad jag hade lärt mig genom mitt besök där. En sak jag glömde var att jag lärde mig att vara tacksam för det jag har. Vi barn här i Sverige har det väldigt bra. Ibland klagar vi på att vi inte fick den där tröjan för niohundra kronor i j...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Orättvisor I Världen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-16]   Orättvisor I Världen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6594 [2024-07-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×