Vietnamkriget

5 röster
10927 visningar
uppladdat: 2006-07-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:
Vietnam var trötta på att vara ockuperade och när Frankrike kom var det droppen och landet började göra motstånd och ville ha frihet, den som tog tag i detta var Ho Chi Minh.
Sedan la sig USA i kriget för att skrämma alla länder som hade tankar på att bli kommunister. Sen la sig även Sovjet och Kina i, de krigade mot varande och det var sjukt massiva bombningar som USA släppte, kritiken ökade och president efter president försökte förbättra läget i Vietnam

Syfte och mål:
När jag fick höra om att vi fick skriva om något som skedde under efterkrigstiden så uteslöt jag alla exempel utom tre krig, det var Koreakriget, Vietnamkriget och Kallakriget. Min bror har skrivit uppsatser om Koreakriget och Kallakriget så jag bestämde mig för att ta något jag inte kunde fuska på. Jag har även sett filmer som har intresserat mig och så har det kommit ut ett spel om denhär händelsen så jag tyckte det skulle vara kul att ta reda på vad som sker under kriget för jag hade inte en aning.

Mitt mål för uppsatsen när jag hade läst igenom alla mina källor en gång var att få med ganska noggrann fakta om vad som sker innan kriget, vad som orsakade dessa konflikter.
Jag ville också ta reda på detaljerat fakta om vad som händer under krigets gång, vilka som attackerar vem i stora drag. Även vad frederna innebar.
Sist skulle jag också skriva vad som blev landets följder och hur landet är idag, hur det har utvecklats.Historia och bakgrund i Vietnam.
Ur folket i Vietnam kallas Vieter och de bodde där för mer än 3000 år sedan, sedan kom Kina och styrde området från 100 f. Kr - 900 e. Kr. Kinesernas kultur påverkade Vieternas och de tog efter Konfiucius idéer och buddhistiska läror, Konfiucius var den kinesiska tänkaren. De tog även efter språk och byggnader som är tydliga spår. Folket i landet var efter självständigheten rädda att bli ockuperade igen. Vietnames är det nya ordet för folket där och betyder ”ej kinesisk folk i söder”.
Vietnam kom sedan under europeiskt styre, först var det Portugal som ockuperade dem på 1500-talet och sedan kom trupper från Frankrike för att utöka sitt imperium under sena 1800-talet. Fast innan de franska trupperna kom var det franska katolska missionärer som var där på 1600-talet, de blev varmt välkomnade och fick jobba och bo där. Då passade franske på att skicka franska trupper dit för att skydda det katolska samhället. 1859 skickade Napoleon III ytterligare 14 skepp och 200 män till Kochinkina som ligger i södra Vietnam. Det blev ett långt krig som slutade 1868 med att Vietnam gav upp och skrev på ett fredavtal. Efter det kom Kina och började kriga om landet, även de blev besegrade, år1885, och Vietnam var nu under franskt styre. Under detta krig gick frankrike även in i Kambodja och Laos som de besegrade 1883. Vietnam hade gott om råvaror, bl.a. kol, zink, gummi och tenn. Detta var lönsamt för Frankrikes handel därför att det mesta skickades till Frankrike. De tre länderna som var under Frankrikes styre kallades tillsammans för Indokina.

Efter några tiotal långa år av styre under Frankrike började Vietnameserna kämpa för självständighet. De hade tröttnat på att inte få som de ville.
En av dem var kommunisten Ho Chi Minh, han flyttade till Sovjet 1924 därför att han var inspirerad av ryska revolutionen. Där stärktes hans ideologi och när han var i Moskva skrev han ett brev hem till sin kompis, att det var kommunistisk plikt att återvända till sitt land för att ”skapa kontakt med folket, för att väcka, organisera, förena och träna dem, leda dem för att slåss för frihet och självständighet”. Han tänkte också göra som det stod, men han skulle riskera att bli arresterad av den franska armén om de hade läst det och sedan hittat honom där. Därför flyttade han till Kina.
År 1940 gick Japanska armén in i Indokina och försökta ta över det när Frankrike var svaga, de var just då ockuperade av Tyskland men även Vietnam passade på att bli självständiga nu när de hade startat en ny kommunistisk gerilla trupp för Vietnams självständighet med Ho Chi Minh och Vo Nguyen Giap som ledare. Gruppen kallades Vietminh och startade 1930. De fick ammunition av Sovjet Unionen och Kina som också var kommunister. Vietminh lyckades varken få ut Frankrike eller Japan ur sitt land, trotts att fransmännen nästan gav upp kampen om Indokina och att Japan blev bombat med atombomber år 1945. Japan tog inte landet för sig själv utan lät Frankrike vara kvar och styra i landet. Japan och Frankrike var tillsammans mycket hänsynslösa och två miljoner människor dog i hungersnöd. Vietnam förlorade kriget mot Japan som sagt och i fredsavtalet kom de fram till att Kina skulle styra landet norr om 16: e breddgraden och där under skulle Britterna styra. Okända skäl till varför dessa länder som inte ens var involverade ska styra. Fast när Frankrike fått freden överstökad efter andra världskriget så ville de ha makten i Vietnam igen, det fick de fort igen, genom att göra ett enkelt avtal med britterna så fick de den södra delen. Kina lämnade över norra delen efter det att Frankrike gett upp sina territorier i Kina.

Vietnam och Frankrike började såklart kriga igen eftersom att Frankrike vägrade acceptera att Ho Chi Minh tillkännagav Vietnam som den Demokratiska Republiken Vietnam i september år 1945, då de precis hade förlorat kriget mot Japan. De började kriga 1946 och något de inte visste var att detta skulle bli ett mycket långt krig, Franskrike underskattade sin fiende och det märkte de i Vietnam.
Kriget i Frankrike och slaget vid Dien Bien Phu.
Frankrike krigade länge mot kommunisterna i norr utan något större resultat. Men i början gick det ganska bra. Frankrike försökte driva ut dem ur huvudstaden Hanoi och dödade tidigt 6000 personer i hamnstaden Haiphong efter attacker med flottan. Militär befälhavaren i Vietminh märkte att det inte gick bra, han ändrade sin taktik och det var nu han började med sin gerilla taktik. Den var mycket framgångsrik därför att alla krypskyttar och minor som låg och lurade, överraskande anfall från bakhåll bröt ner de franska arméerna kraftigt. Även deras strids moral. Det var helt främmande klimat i de hela djunglerna och man var ständigt tvungen att vara på sin vakt, denna taktik varade i nästan åtta år och det var inte lustigt att man tappade stridsmoralen.
Franska generalen Navarre hade fått många klagomål hemifrån där det protesterade mot kriget, så han kände att han behövde ta tag i kriget och besegra gerilla trupperna med en smart plan. Han satte upp en invecklad defensiv år 1953 där han hade tänkt arrangera ett stort slag mot kommunisterna, för då skulle Giap anta utmaningen, han trodde också att de skulle vinna slaget enkelt.
Han hade tänkt bygga en djungelfästning i Dien Bien Phu, med 16 000 franska soldater. Där kunde han blockera de nordliga trupperna för att ta vägen in i Laos och slå läger där samt att han hade tänkt lura ut dem i det stora öppna. Giap antog utmaningen, men han attackerade inte som Gavarres hade tänkt sig, utan använde sig åter igen av sina smarta överraskande planer. Istället för att göra en främre attack så omringade de Dien Bien Phu med tunnlar som de kröp i. De fick även med sig folk som anslöt sig till dem och när de kom fram så var de många fler. De var omkring 70 000 soldater, det vill säga 5 gånger fler än de franska trupperna. Den nordliga frihetsrörelsen vann slaget stort mot sina fiender som de ville ha bort från landet. De lyckades antagligen pga. sin starka vilja och beslutsamhet om att i framtiden bli ett enat kommunistiskt land med självstyre. De var mycket trötta på att inte ha självstyre och att bli illa behandlade. Nu efter åtta års strid hade Frankrike förlorat 75 000 – 90 000 män i strid eller sjukdom. Vietnameserna i nordliga delen hade förlorat 300 000 i kampen om frihet.
Slaget vid Dien Bien Phu tog plats någon gång under året 1954, när Frankrike märkte att de inte skulle klara av motståndet sökte de hjälp hos Storbritannien och USA, men britten Winston Churchill ville att Genève avtalet skulle vara klart innan han skulle kunna komma in och hjälpa till. Eisenhower skulle ha hjälpt till om någon annan gjorde det, men så blev inte fallet. Den 7 maj 1954 gav Frankrike upp och skrev på Genève avtalet kommande dag.

Första fredsavtalet
Nu när Vietnam vann det första Indokinakriget kanske man tänker att det borde bli ett enat land utan krig med glädje efter att äntligen uppnått deras mål, frihet. Men det gick inte, därför att Vietnam är ett land med mycket olika åsikter. För att inte riskera uppror eller inbördeskrig delades landet upp i två delar, norr och syd, landet delades på 17: e breddgraden. I norr fick kommunisterna vara och i syd fick de med andra åsikter vara, mest buddhister. Detta kom de två parterna överens om vid Genève avtalet, de beslutade också att Frankrike skulle ta bort sina trupper från Vietnam. Man fick bo vart man ville i landet och Ho Chi Minh och Ngo Dinh Diem skulle styra i syd. Valet om vart man ville bo skulle hållas i juni samma år. Ho Chi Minh trodde att han skulle vinna valet stort, och det trodde Eisenhower också att han skulle.

När Diem kom var han strängare och mer självstyrande än vad USA och Frankrike hade trott. De hade tänkt styra landet via Diem och när han inte ville det så blev de sura. Diem styrde landet med diktatur och folket gillade honom, det gick inte alls bra. När folket fick höra att det gick mycket bra på kommunist sidan blev det ännu oroligare på sydsidan. De stora ledarna i de icke kommunistiska länderna fick ännu mer problem när kommunismen spred sig. USA förlorade ytterligare 142 000 men i strid när de försökte bekämpa kommunismen som tagit sig till Korea, striderna varade från 1950-53.
Det var många faktorer till att läget i Vietnam förvärrades ännu mer, det kom bl.a. 900 000 personer från nord till syd som flydde från kommunismen. Ekonomin var också dålig, de hade inga poliser eller militär trupper som kunde rätta till problem. Diem ville få bort kommunisterna från syd och startade en kampanj som hette ”peka ut en kommunist”. De som var det blev såklart pressade och rädda så de startade gerilla trupper som sedan anslöt sig till en stor gerilla grupp som kallades Vietcong och var för kommunisterna i syd. Vietcong anslöt sig sedan till en högre och mycket större grupp för kommunisterna som hette FNL. Den startades 1960 och bestod av kommunister i Kina och Sovjet. Det uppstod uppror i syd och 2000 personer dog. Det fångades även 65 000 ”misstänkta kommunister” från 1954-57 och 1957 utvecklades upproren till inbördeskrig. Nu kände sig USA tvingade att ge Sydvietnam vapen, ammunition och annan hjälp så att kommunisterna inte gick in och besegrade Sydvietnam allt för enkelt. USA hade fortfarande inte gett upp hoppet att få Vietnam att inte bli kommunistiskt. Inbördes kriget fortsatte till 1963 och 2600 byar förstördes, armén avsatte och dödade Ngo Dinh Diem och hans bror därför att de var mycket besvikna på honom, kupen var stödd av USA. Nu hade Sydvietnam inte någon ledare så USA fick sätta in arméer och temporära militärledare, men senare blev Thieu sydvietnamesernas ledare. USA började komma in och ta över mer och mer efter Frankrike och deras militärledare var Westmore. Den 3: e nya presidenten sedan Dwight Eisenhower var nu vald det var Lyndon Johnson, han sattes in efter att John F. Kennedy sköts ihjäl i Dallas den 22 november 1963.


Johnson ville skapa det goda samhället, men samtidigt sätta in arméer i Vietnam, fast då skulle folket i USA bli arga för de tyckte att de redan hade krigat tillräckligt. 1964 blev amerikanska fartyg i Tonkinbukten attackerade av Vietnamesiska torpeder. Johnson tog läget att lägga upp det här för kongressen och hade nu en anledning att lägga sig i kriget ännu mer. För att förlora så lite folk som möjligt tänkte han skicka in flygvapnet, detta skulle bli den största bombattacken någonsin.
När vietnameserna märkte att amerikanerna skötte allt bra själva så deserterade var tredje vietnames. Då var amerikanarna bara 23 000 män, men de fick påfyllning av Korea och Australien men även massvis av amerikaner kom, tre år senare var det 500 000 soldater.
Det tog några månader innan man kunde gå in Nordvietnam och bomba där därför att det var valperiod i USA 1964 och det var i Vita Huset som besluten togs. Under valperioden hade Johnsson lovat att inte skicka in några amerikanska grabbar till Vietnam, behövdes påfyllning så skulle de ta sydvietnameser, men han bröt detta därför att Westmore inte trodde att sydvietnameserna skulle klara av att skydda baserna.

Februari 1965 inleddes ”Operation Rolling Thunder”. Det var en mycket omfattande attack, men den var inte så effektiv därför att Vietnam inte hade så mycket industrier som planen kunde bomba sönder. Visst dödades det många men kommunisterna fick mycket nytt folk från FNL. Flygvapen chefen Curtis LeMay hade sagt såhär under bombningarna:
”De måste dra in hornen och upphöra med sin aggression, annars bombar vi dem tillbaka till stenåldern.”

1965 – 67 använde sig amerikanerna sig av sin moderna utrustning för att kunna söka upp kommunisternas gerilla trupper, det gick mycket bra. Men ett problem var att gerilla armén bestod av många bönder, dessa kunde smälta in med stadsfolket och när sydarmén letade s kom nordarmén bakifrån. USA dödade eller sårade omkring 200 000 gerilla soldater under denna period, allt som allt med planbombningar inkluderade. 13 500 amerikaner dog eller skadades.

I början av 1968 blev Khe Sanh som var ett av USA: s läger övertaget av gerilla trupperna, det låg i norra delen av Sydvietnam. USA verkade vägra lämna ifrån sig lägret, därför att de bombade förskräckligt mycket mot gerilla trupperna som var där och de skickade också in 6000 soldater. Men en dag gick de snöpligt nog därifrån och övergav det.

Tetoffensiven
Natten till den 30 januari 1968, då det var kinesiskt nyår utförde 86 000 FNL soldater en våldsam offensiv som gick bra, den kallades Tetoffensiven. De tog över president palatset, flygplatsen och militär högkvarteret. De tog också över staden Hue som låg ovanför staden Saigon där det dödade 5000 personer, de dödade dem som hade något att göra med USA: s eller Sydvietnams regi. Fast det var kostsamt för FNL som blev av med 30 000 män och blev betydligt mycket svagare, fast de hade betydligt mycket mer land nu. Sydvietnam förvaltade inte materialet eller pengarna som de fick av USA, så USA fick göra allt själva. Nordvietnam däremot använde allt de fick av de andra i FNL, det var mest Sovjet och Japan som hjälpte dem. Utan dem hade Nordvietnams armé inte varit vad den var.
Nu när det gick för dåligt för USA började folket i USA bli arga och protesterade, 31 mars 1968 var det en halv miljon personer som protesterade och de ville inte att USA skulle offra mer folk i Vietnam.

1968 blev Richard Nixon USA: s nya president och han tog tag i att få hem de amerikanska soldaterna. Han gav Sydvietnam pengar och material så att de skulle klara av det sista själva. Han skeppade hem soldaterna i omgångar så att det inte skulle verka som att de gav upp.
1969 dog Ho Chi Minh och LeDuan blev hans efterträdare.
1970 blandades Kambodja och Laos in i kriget därför att FNL gömde sig där, när USA: s armé kom så var det tomt, men FNL kom tillbaka när de hade gått. Vietnamesernas armé fick hjälp av USA: s flygvapen som attackerade FNL 30 januari 1971, attacken gick bra.

Påskoffensiven som började den 30: e mars 1972 gick också bra för Sydvietnam, FNL kom överraskande men det var bara för syd att försvara sig. Ännu ett stort nederlag för FNL, 100 000 soldater dog hos dem men bara 25 000 från Sydvietnams armé.

Parisfördraget
Fredsförhandlingarna började visa resultat 1972 då arméernas ledare började komma överens, men det blev ingen fred. Eftersom att Nixon försatte bomba med flyganfall i några månader mot Nordvietnam. Den 1 december utfördes den brutalaste bombningen.
Överenskommelsen löd i alla fall:
”Omedelbar eld upphör.
De militära styrkorna skulle behålla de områden de ockuperat vid tidpunkten för eld upphör.
Amerikanska trupper skulle lämna landet inom 60 dagar.
Krigsfångar skulle utväxlas.
En politisk överenskommelse skulle förhandlas fram efter vapenstilleståndet.
Den skulle innebära demokratiska val och återförening av Vietnam.”


1973 togs fredsförhandlingarna upp igen, USA, Nordvietnam, Sydvietnam och FNL skrev under fredsavtalet som kallades Parisfördraget. 29 mars 1973 var alla amerikanska trupper borta från Sydvietnam.

Kriget sattes åter igång men nu ville USA inte blanda sig i, amerikanska folket var tillräckligt arga. Inte heller Sovjet eller Japan ville det när Nordvietnam ville ha hjälp att förinta Sydvietnam, de ville stärka sin relation med USA. Nu var det bara Sydvietnams egen armé som fick försöka stå emot Nordvietnam egna armé, de gjorde det bra till en början men när den moderna utrustningen behövde dyr ammunition och bränsle som de inte hade råd med flydde de i panik. Nordvietnameserna gick nu hela vägen in i Saigon som de intog 30 april 1975.
Efter 30 års krigande var kriget slut! THE WAR IS OVER!


Fortsättning efter kriget och landets följder:
Negativt:

Som hämnd för att USA förlorat kriget införde de handelsblockad mot Vietnam.
Den upphörde inte förrän år 1994.

Efter kriget skolades många om så att de fick en nya och bättre syn på kommunismen, idag är landet kommunistiskt, vilket jag tycker är lite retligt mot USA som så länge kämpade mot den. Idag har inte USA lika syn på kommunismen och det gör att de inte vill gå in i Vietnam igen och orsaka ännu ett krig som tur är.

Vietnam är inte något tekniskt samhälle men det hade gott om råvaror, så idag jobbar 90 % av befolkningen med jordbruket och utnyttjar alla de socker-, te-, ris-, kaffe- och tobaks plantor.

Alla minor som ligger och gömmer sig efter kriget gör att man är försiktig och rädd att trampa på dem.

Kambodja ville inte ingå en vänskapspakt och de började ännu ett långvarigt krig med Vietnam (1978-89), Kambodja hade USA, Thailand och Kina med sig. Kriget var inte bra för landet

Positivt:
Man gick in i en vänskaps pakt med både Laos och Sovjet.
De startade obligatorisk skolgång i 10 år och nu är 88 % procent läskunniga.

Jag gjorde också några intressanta frågor jag tänkte svara på:

Varför vann inte Frankrike & USA som var mycket starkare?
Det var först Frankrike som hade tänkt ta över landet och de skickade in några arméer och hade tänkt vinna mot Vietnam utan problem, men det blev långdraget och de märkte att Vietnam verkligen kämpade för sig självständighet. Vietnams anda var stark och plus att de hade mycket bra gerilla taktik.
När USA blandades in i kriget trodde man också att detta skulle fort bli överstökat men det blev det inte, därför att Nordvietnam började få hjälp av den stora kommunistgruppen FNL så det jämnade ut sig. Men det var mycket att USA underskattade Nordvietnams stridsmoral, som de även gjorde i Iraq kriget.
Så nu kan man säga att det var USA mot Nordvietnam och FNL, därför att Sydvietnameserna var så dåliga och de använde sig inte ett dugg av den materiella hjälp de fick.

Vad var varje lands anledning till att vara med i kriget?
USA ville vara med för att förhindra att få ännu en kommunistisk fiende fast de hade hittat på en annan anledning till att få lägga sig i kriget som jag inte vet vad det var för en, men det står att den inte var så trolig.
Frankrike startade detta krig med Vietnam och det var pga. av att de ville göra landet till sin koloni i början, sen när de gjorde motstånd var de kvar i kriget för att försvara sin koloni, fast det klarade de inte.
FNL (Sovjet och Kina) var med för att hjälpa kommunisterna i norr och de ville utöka den kommunistiska idén att styra ett land.
Australien och Korea var med USA och skickade in trupper till Vietnam för att hjälpa dem, men sen blev Korea deras förband kapades.
Vietnam var det som blev undantagen sin frihet och de krigade för att få tillbaka den.

Hur kunde kriget bli så stort?
Det blev det eftersom att USA skickade in trupper, pengar och krigsmaterial för flera miljarder dollar. Även Kina och Sovjet som också var medlemmar i FNL hjälpte Nordvietnam med vapen till gerilla trupperna och pengar så att de skulle klara sig mot USA: s stora arméer. Det blev som ett krig mellan dessa stora länder i det lilla Vietnam, men det blev ju så därför att USA inte ville låta Vietnam bli kommunistiskt och var tvungen att hålla kriget där. För det var så det började.
Hade Vietnam fått klara ut deras problem och konflikter själva utan USA och FNL så hade kriget blivit mycket mindre och antalet offer skulle vara så mycket, mycket mindre. USA skulle få stå ut med ännu ett kommuniskt land som det antagligen skulle bli, men de skulle i alla fall vara mycket mer populärt världen över därför att det var många som blev så besvikna på deras agerande under kriget när dödssiffrorna bara ökade.

Vad hade Franska folket emot kriget?
Folket i Frankrike protesterade mot kriget, det fanns fyra stora anledningar till det; mellan 1946-1952 sårades, dödades eller kapitulerade 90 000 franska trupper.
Frankrike höll på att bygga upp ekonomin igen efter andra världskriget.
Kriget hade redan hållit på i sju år utan något tecken på Fransk seger.
Ett stort antal människor i Frankrike hade kommit fram till att deras land inte hade berättigad moral för att vara i Vietnam.

Vad hade folket i USA emot kriget?
De blev mycket arga på USA som bröt flera löften i kriget och bara fortsatte kriga och när de gjorde det så gick det såklart åt amerikanska offer. Som jag nämnde så blev folket extra arga på Johnson eftersom ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vietnamkriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-11-10

    wwhhhooohoooooooooo satan va du e bra, me like^^,

  • Inactive member 2010-04-15

    En mycket bra text!

Källhänvisning

Inactive member [2006-07-11]   Vietnamkriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6616 [2023-02-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×