Världsreligionerna

5 röster
6791 visningar
uppladdat: 2006-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Idag kan vetenskapen svara på det mesta som man tidigare aldrig riktigt förstått, t.ex hur vi blir sjuka och vad vi kan göra åt det; hur människan utvecklats och varifrån vi härstammar. Men varför finns vi och vad gör vi på jorden? Hur ska vi leva vårt liv? Kvarstående efter vetenskapens hastiga framfart är de extentiella frågorna, de som ifrågasätter vår existens och mening.
På senare tid brukar man kalla det att man filosoferar när man försöker finna svaret, eller kanske snarare lösningen till sådana frågor, frågor man inte riktigt vet svaret på. Hur kan vi ge mening till livet? Vad är rätt och vad är fel? Vilken kan vara anledningen till att vi finns?
Filosofin utformades i det gamla grekland. Där började man intressera sig för de verkliga orsakerna till varför saker och ting händer och grunden till vetenskapen lades. Men när Kristendomen erövrade romarriket var det inte längre tillåtet att tänka fritt,
Som ett gensvar på filosofin växte religionerna fram. En religion säger sig ha svaren och förklararingen till de extentiella frågorna. Många tycker kanske att religioner bara skapats för att ge kontroll och makt; som när Gustav Vasa på 1500-talet konverterade hela Sverige till den protestantiska läran, eftersom att denna kristna inriktning tillät skilsmässa, eller när man vid terror attackerna på World Trade Center i New York intalde plankaparna att de skulle komma till paradiset om de utförde gärningarna för sitt land, det var ju rena bedrägerier.
Men religion kan också ge många människor glädje och trygghet, som t.ex när någon dör kan det kännas skönt att ”veta”att inte livet tar slut efter döden.
Inom hinduismen, en av världens största religioner med sina nära en miljard anhängare, tror man att människan pånyttföds, att man reinkarnerar.
I Indien där hinduismen utvecklades var samhället länge indelat i kaster, samhällsställningar(och är delvis än idag), därför att man trodde att människan föddes till olika levnadsförhållanden efter hur man levt sitt föregående liv. Man tyckte alltså att fattiga människor förtjänade att vara fattiga därför att fattigdommen skulle vara en efterföljd av ett orent tidigare liv.

Judendomen är den femte största religionen i världen med upp emot 14 miljoner anhängare. Att konvertera till judendomen är mycket svårt, eftersom att man enligt judisk tro måste födas som jude. Det gör mig ganska irriterad eftersom att det innebär att judarna anser sig vara en utvald grupp som har ett värde högre än andra, gentemot bl.a kristendomen och islam där man är öppen för nya anhängare. Detta har inneburit en otrolig spridning av dessa religioner. Islam och Kristendommen är de två största världreligionerna. De brukar kallas för judendomens dotterreligioner, eftersom att Judar, muslimer och kristna tror alla på en och samma gud och är väldigt lika i sina uppfattningar. Min gudsuppfattning kan jag föklara som agnosticism, Jag säger mig inte kunna avgöra om Gud finns eller inte finns. Jag vill inte tro på det jag inte vet.



Sverige är sekulariserat, vilket betyder att religioner inte har något direkt inflytande över politiken och att staten är neutral i religösa frågor.


Ateister säger att de vet att det inte finns någon gud eller något högre väsen. De menar att de kan avgöra att gud inte finns. Därför tycker jag att det verkar lite kontroversiellt att som ateist säga att religösa har fel. De båda parterna hävdar ju ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Världsreligionerna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-12]   Världsreligionerna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7320 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×