Nils Von Dardel

3 röster
13373 visningar
uppladdat: 2007-03-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Om sanningen ska fram så är jag helt ointresserad av konsthistoria. Och jag har aldrig sett en målning eller ett verk som någon konstnär har gjort, som jag har tyckt varit bra. Så därför hade jag lite svårt att veta vilken konstnär jag skulle ta. Jag bestämde mig rätt fort att jag skulle ta en konstnär, för det skulle vara enklast att hitta fakta om en sådan. Jag visste inte vilken konstnär som jag ville ha, så för att välja konstnär tog jag helt enkelt fingret över listan med alla namn på konstnärer och pekade på en som det fick bli. Konstnären som det blev var Nils Von Dardel. Som visade sig vara en ganska känd Svens författare, inget dåligt val alltså.



Frågeställning

1. Jag vill veta när han levde.

2. Jag vill veta några konstverk som han målat.

3. Jag vill veta om han var känd utomlands.

4. Jag vill veta vilken sorts stil han målade i.



Nils Von Dardel

Nils Dardel är en av Sveriges stora konstnärer. Han kommer från gården Dalby i Södermanland, han föddes den 25 oktober 1888. Han gavs namnet Nils Elias Christoffer von Dardel. Nils far, Fritz August von Dardel, var godsägare och kapten. Mans mor, Sofie Matilda Norlin och fadern fick förutom Nils, dottern Elsa 1882 och sonen Fredrik 1885. Nils och hans syskon tillbringade sin barndom i Brettna i Södermanland, på gården Svarthäll, dit de flyttade när han var liten.

När Nils var 15 år flyttade familjen till Uppsala, här började han på läroverket och hans intresse för konst ökade. Nils intresse för konst började redan tidigt. Hans Schweiziske farfar var hovtecknare. Nils var förtjust i hans målningar, och hade då redan börjat få upp ögonen för konst.

När Nils var 17 år gammal fick han scharlakansfeber och detta resulterade i ett hjärtfel som skulle följa honom under hela hans liv. Under sin sjukdomstid läste han massor om konst och litteratur. Han blev med tiden allt friskare och år 1908, då han var 19 år började han på en konsthögskola. Men han tyckte den var för gammaldags och konservativ. Han tyckte nog inte att han utvecklade sig som han ville och därför slutade han efter ett tag. Han satsade på en annan konstskola i Paris två år senare. Till hans stora besvikelse visade den sig vara lik den han redan lämnat. Han går istället runt på museer och caféer, där han träffar andra konstnärer och konstälskare. De diskuterar mycket konst bl.a. kubismen.

Året 1912 är ett häktiskt år för Nils. Han träffade två tyska konsthistorier. Den ena av dem, Wilhelm Uhde visade honom den lilla staden Senlis utanför Paris. Det visar sig bli en bra tillgång för Nils. Här hade han nu lugn och ro och fick inspiration till bla målningen ”Rue Ville De Paris” som föreställer en gata i staden Senlis.

Nils och en nyskapad grupp av konstnärer ställde nu ut lite målningar på en utställning i Stockholm. I gruppen som kallade sig ”de åtta” ingick så klart Dardel men också konstnärer som Grünewald, Hjertén, Jolin, Engström, Bjurström, Simonsen och Sandels. Jag gissar att de bildades, eller att de i alla fall skapade kontakt med varandra på något litet café i Paris eller Senlis. Men utställningen gick inget vidare, de fick ingen vidare bra kritik. Dessa konstnärer skapade den Svenska modernismen.

Nu väl tillbaka i Sverige började han under sommaren, med hjälp av sin inspirationskälla Senlis, skapa konst. Han gjorde bla verken Nybroviken, Båtar, Nybrohamnen och Dardel Berzelii park.

Åren 1913-1914 var intensiva år för Nils, perioder av intensivt målande avlöstes av perioder då bara spriten betydde något. Han led av depression och förtvivlan. Trots detta målade han flera konstverk. Han målade tex under denna period ”Änkedrottningen Sofias Begravning” och ”Reception”. Det verk han blev mest nöjd över var ”Begravning i Senlis” denna hade skapat rubriker i staden, vilket han tyckte var bra. Att folket inte bara kollade på en bild och sa att den var bra, utan att den väckte känslor hos människor. Detta var det första verk han verkligen tyckte var bra.

Han reste även en hel del under dessa två år. Förutom de långa vistelserna i Paris och Senlis, var han en tid i Tunisien och Algeriet, där han fick inspiration till tavlan ”Stad i Tunisien”.
Så startade det första världskriget och Dardel kunde nu inte resa runt utan stannade i Sverige. Runt år 1916 kunde han börja resa runt igen. Han åkte till Spanien och Teneriffa där han fick inspiration till ”Turisten på Teneriffa” och ”Hamn vid Atlantiska Oceanen”. Han fortsatte sedan att resa år 1917, då han reste till USA. Därifrån fortsatte han sedan till Japan.

Japan visade sig vara ett givande resmål. Inte bara det att han fick inspiration till flera verk som var inspirerade av den Japanska konsten och kulturen. Han blev förälskad i Nita Wallenberg, dotter till ministern i den Svenska legitimationen i Japan.

De åkte den Transibiriska järnvägen tillsammans. Detta resmål skulle visa sig också vara en bra inspirationskälla då han när han kom hem till Sverige, målade konstverket ”Transibiriska Expressen”. Där sammanfattar han sina minnen från resan.

Året därpå förberedde han sig för sin första separatutställning. Där ställde han ut både nya verk som ”Exotiskt Landskap” och ”Den sönderslagna Statyn” och gamla verk från hela sin konstnärskarriär, från sin tid i Senlis och framåt.

Han fortsatte att måla fram till 1921, då drabbades han av en svårartad lunginflammation. Fram till detta år hade han bland annat hunnit med målningarna ”Den döende Dandyn”, ”Exekuston” och ”Trappan” med flera. Han hade även börjat intressera sig för balett och teater, han gick med i en förening som hette ”Svenska baletten”. Den uppträde inte bara i Sverige utan också i Frankrike. Nils uppgift var att måla dekor och göra kostymer år uppträdarna.

År 1921 gifter sig Nils med Thora Klinckowström, sedan hon vårdat honom under hans sjukperiod. Nils och Nitas förhållande tog slut när Nils inte fick tillåtelse av sin svärfar att gifta sig. Detta gjorde nog att han gav upp och när han och Thoras vägar möttes under sjukdomstiden, blev han kär i henne istället. De gifte i alla fall sig den 23 juli 1921 och den 27 maj året därpå fick de dottern Ingrid. I och med att han nu skaffat sig familj gick han in i ett lugnare tempo. Han och familjen var ofta på semester på ett gods på Ekerö, där han lugnt kunde måla sina verk i fred. Han målade nu bland annat serien ”Drömmar och Fantasier”, ”Fadern”, ”Kusken” och ”Dansbanan”, han målade även många avmålningar på sin familj.

Runt år 1930 blev det sämre ställt att vara konstnär, eller över huvudtaget också för det var nu depressionens årtionde började. Den Amerikanska börskraschen hade påverkat hela världsmarknaden. Nils fick allt färre och färre beställningar. Och inte nog med detta så tog Nils och Thora ut skilsmässa år 1934. De hade då på grund av sina krävande yrken glidit ifrån varandra, hon jobbade inom filmbranschen. Nils träffade istället en tredje kvinna, den 28 åriga Edita Morris. Denna gång var det tredje gången gillt som gällde och det var med henne han tillbringade resten av sitt liv.

År 1938 när han fått igång sin ekonomi och sitt målande igen öppnade Nils en stor utställning i Göteborg. Han ställde ut 141 verk, en del av dessa sträckte sig så långt som 25 år tillbaka i tiden. Året därpå anordnade han en ännu större utställning med 144 verk från 1911 och framåt. Som om det inte var nog anordnades 1939 ännu en utställning, den sista i Sverige under Nils livstid. Men denna var inte liten, uppemot 400 verk ställdes ut från hela hans konstnärsperiod.

När andra världskriget brutit ut i Europa, flyttade Dardel till New York. Där Tillbringade han sin tid med att åka runt i Länderna i främst Central Amerika. Där fick han inspiration från indianerna och deras kultur. Han återvände till New York och mellan den 3 till 22 maj 1943 ställde han ut sina verk i en sista utställning, han dog nämligen dagen efter utställningens slut i en hjärtattack.



Avslutning

Som sagt tycker jag inte konsthistoria är världens roligaste ämne, men jag har i alla fall försökt göra så gott jag har kunnat. Jag tycker arbetet blev rätt så bra men lite kort och jag hittade inte mycket om den stilen han målade i. Jag kunde ingenting knappt om konstnärer innan men nu kan jag åtminstone lite mer, i alla fall om en till. Så man kan säga att det har varit lärorikt och intressant. Jag fick gå till stora biblioteket för att låna en bok om honom, för det fanns inte tillräckligt mycket fakta på Internet.



Svar på frågor

1. Nils von Dar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nils Von Dardel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-18]   Nils Von Dardel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7787 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×