Författarporträtt - Jostein Gaarder

8036 visningar
uppladdat: 2001-06-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den 8 augusti 1952 föddes Jostein Gaarder i Oslo, hans mamma, Inger Margrethe Gaarder var rektor och författare. Hon skrev bl a barnböcker. Pappan, Knut Gaarder var rektor på en skola i Oslo.
Redan som liten hade Jostein egenskaper som var ovanliga. Han var alltid frågvis. T ex ville han inte bara få reda på vad som fanns bakom stjärnorna, han ville ha reda på vad som fanns bakom det och bakom det... Hans ifrågasättande tog aldrig slut. Vilket man märker i Sofies Värld.
Han säger själv:

” …det enda som behövs för att man ska bli filosof är nyfikenhet…” det är kanske därför han har så många läsare. Han beskriver filosofin så enkelt som det borde vara.
Diskussioner om politik, kultur och religion var vanliga i Josteins familj. Redan som liten deltog och lärde sig han från dessa.
Han säger att: ”det viktigaste jag fick med mig hemifrån var tolerans och empati. Två saker som är otroligt viktiga för att utvecklas.”

I tonåren funderade Gaarder mycket på livet och döden, inte bara på sin egen död utan mänsklighetens öde.”
Mycket cirkulerade i hans hjärna.
Han vågade kritisera och vägrade acceptera allt som filosofilärarna sa. Jostein tog examen på latinlinjen vid Oslos Katedralskola 1973. Ett år senare gifte han sig med Siri Dannevig.
Gaarder började intressera sig för historia och religionshistoria och 1976 fick han jobb på Oslos universitet. Samma år får han en son och då börjar han att tänka ännu mer på livets stora gåta.
År 1981 flyttade familjen till Bergen och Jostein fick jobb som filosofilärare vid Fana Folkhögskola.

1983 får paret sin andra son. Under tiden som filosofilärare börjar han att skriva böcker. Många böcker började att släppas:

Prosa.debut, 1982
Diagnosen och andra noveller, 1986
Barnen från Sukhavati, 1987
Froskeslottet arken, 1988 och
Kabel mysteriet, 1990.
Han släppte också många faktaböcker:

Kreitendomen, 1982
Världens religioner, 1982,
Allahu akbar Gud är störst
En bok om islam, 1984
Livssyn och etik, 1989 mm.

Dem böckerna arbetade han mycket tillsammans med författarna Victor Hellern och Henry Notaker.
År 1991 bestämde sig Jostein att bli författare på heltid. Gaarder hade då så mycket information och kunskaper om filosofi som han bara var tvungen att skriva ned. Några månader efter det släppte han Sofies Värld.

Boken blev snabbt en succé. Redan första året sålde den i 800 000 exemplar. Den översattes snabbt på engelska, tyska, svenska och franska.
Efter att boken släpptes 1991, har Jostein Gaarders liv inte blivit som förut. Från att ha varit en helt vanlig filosofilärare med några få ”okända” böcker på sin meritlista blev han en världskändis. Han vinner författarpriser över hela världen och pengarna rullar in.
År 1995 hade Sofies Värld sålts i 10 miljoner exemplar och översatts till 40 språk.

Men Jostein Gaarder har fått stå ut med mycket kritik. En journalist från Financial Times skrev: ”Hans stil är banal och språket är konstigt.”
Han skrev också att boken bara köps av ordentliga föräldrar som vill att sina barn ska bli allmänbildade.

Från tidningen Economist skrevs: ”Någon gång dyker det väl upp en bästsäljare som bygger på mer än smaklösa sötsaker och påfund som i Sofies Värld. Boken beskriver hur världen är uppbyggd utifrån hur ett barn skulle beskriva det, (negativt syfte.)”

Men han har självklart även fått mycket bra kritik för boken. I Boston har Davis Mehegan i Boston Globe skrivit att Gaarder är en utmärkt filosofilärare och en suverän författare.
Men Gaarder har också skrivit andra bästsäljare. Hans senaste bok ”Hallå? –Är det någon här?” har sålt mycket bra. Boken handlar om en liten pojke som får besök av Mika från yttre rymden. Tillsammans undrar de över världens mysterier.

Men ingen av dessa två böcker tycker Gaarder är sina bästa. Kabelmysteriet heter boken som Jostein är nöjdast med. Den skrevs –90 och översattes till åtta ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Författarporträtt - Jostein Gaarder

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-06-07]   Författarporträtt - Jostein Gaarder
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=787 [2024-07-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×