Svensk vapenexport

7096 visningar
uppladdat: 2007-05-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Handel är en benämning som det finns många olika tolkningar på i dagens samhälle. Främst i det här rummet kommer säkerligen tanken shopping fram när vi hör det, kanske tänker vi på den tröja vi köpte förra veckan eller den nya TV:n som vi såg i skyltfönstret på Expert inne i Täby centrum igår.

När man tänker på detta och jämför Sverige med t.ex. Sudan som har en BNP per capita på 783 $ och Sverige på 31600 $ så kan man undra hur Sverige har lyckats med att bli ett sådant överklassland, en orsak är kanske handeln som vi har haft med andra länder. Vår export av järn t.ex. som gjorde oss till en av 1500 talets mäktigaste och rikaste nationer, vilket nu har övergått till mer teknologiska saker som t.ex. bilar och vapen och med vapen så menar jag framför allt SAAB Aerosystems produktion av militärt som t.ex. JAS plan.

Men exporten är inte bara viktig för själva företaget SAAB utan även för den svenska ekonomin då SAAB kan liknas som svenska ekonomins tårtbotten. Samt att om SAAB fortsätter med att vara ett av de ledande företagen inom högteknologiska vapen så kommer det att komma mer välutbildade personer till Sverige för att få de jobb som denna utveckling kräver.

Nu på sista tiden har även det här med svensk export av vapen blivit ett mycket omtalat samtalsämne runt om i landet då det har skeppats ut vapen till länder som har legat i krig, haft inbördeskrig eller varit i orostillstånd. Att man skulle exportera till sådana länder strider mot den svenska riksdagens riktlinjer för export vilket visserligen inte är olagligt att göra, men är garanterat inte uppskattat av det svenska folket eller andra länder. Så för att bli av med att detta förekommer borde man göra om dessa riktlinjer till lagar så att de följs grundligt. Så istället för att sälja till länder bara skjuter ihjäl sig själva så kan man rikta försäljningen till länder som vill ha det i försvarande syfte. Visst finns ju ändå en risk att vapnen kommer att användas i situationer där det inte borde, men så är ju faktiskt vapen till för att skada och döda.

På en lista gjord av ”Sipri” som visar till vilket värde alla länder i världen exporterar vapen av så ligger Sverige på elfte plats med ett värde av 9 miljarder kronor, detta är ett tal som gör att tom Göran Perssons avgångsbonus verkar liten, först ligger USA som följs av Ryssland.

Så om man är en person som tycker att vi bör ha kvar Sveriges export av vapen kvar för att det är en stor grund av vår ekonomi så kan man titta på Japan som har haft ett totalförbud av vapenexport sedan 1967 och ändå haft den snabbast växande ekonomin sedan dess. Det Japan har riktat in sig på istället är forskning, speciellt inom teknik och IT, men visst, nu finns det säkerligen massor av förklaringar till att Japan har haft sådan stor framgång inom forskning. Men det är ändå värt att fundera över om vi här i Sverige skulle ta och satsa på något annat än just vapenexport.

Så istället för att sitta hemma i soffan framför våra 56 tums LCD tv som visar 1000 fps så tycker jag att vi borde protestera mot exporten av vapen. Vi borde och vi har all möjlighet att vara med och påverka den för det är vår plikt som medborgare att hitta någon annan lösning än barbarisk vapenexport som grund till vår Svenska ekonomi.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svensk vapenexport

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-13]   Svensk vapenexport
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7913 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×