Är Sveriges neutralitet verklig?

5182 visningar
uppladdat: 2008-05-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sverige har alltid kallat sig för ett neutralt land. Lagen om krigsmateriel är mycket omfattande. I stora drag kan man säga att den innebär att vi inte får exportera vapen. I synnerhet inte till länder i väpnad konflikt, lika lite till länder som inte följer svensk utrikespolitik. Men det finns många förbehållsregler kring lagen om krigsmateriel. Och dessa används ideligen av många privata företag i Sverige som tillverkar vapen.

Enligt Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, SFS, ligger Sverige som nummer nio i världen när det gäller vapenexport, strax under länder som Kina, USA, Frankrike och Storbritannien. Det omsätts mycket pengar i framförallt forskningsrörelsen som utvecklar allt ifrån radarsystem till JAS-flygplan. Det finns många vapenfabriker runt om i landet vars enda försäljning pågår utomlands.

Riksdagens riktlinjer säger att vi inte ”bör” sälja vapen till länder som befinner sig i väpnad konflikt. Dessa riktlinjer speglar nästan alltid den allmänna opinionen och brukar därför följas. När det inte gör det, uppstår en hätsk debatt. Att till exempel sälja vapen till ett land som kränker mänskliga rättigheter brukar anses extremt oetiskt.


Inte bara exporterar Sverige till ett land i väpnad konflikt, utan kan utan betänkligheter leverera Karl-Gustavs och automatkarbiner till båda sidorna i en konflikt. För några år sedan var det mycket oroligheter kring gränserna mellan Indien och Pakistan, och Sverige exporterade glatt vapen till båda sidor.

Men varför händer det då? Hur kan undantag på undantag göras utan att det väcker allmänhetens uppmärksamhet? Hur kan svenska regeringen tillåta att vi säljer svenskt framforskade och svensktillverkade Excaliburmissiler till amerikanska trupper i Irak?
Anledningen är mycket övertygande. Anledningen heter pengar.

Jojomänsan, i ett demokratiskt land som Sverige, som skrivit på de flesta FN-konventioner om folkrätten och de mänskliga rättigheterna, är kapitalet fortfarande viktigare än humana riktlinjer.

Mellan perioden 1997- 2001 exporterade Sverige vapen för ca 1,1 miljarder dollar(9 miljarder sek), och hamnade på elfteplatsen. Men om man räknade denna summa per capita så var Sverige under dessa fyra år världens största vapenexportör. Efter invasionen i Irak fick Sverige in 6,5 miljarder mer än året dessförinnan, p.g.a. försäljning av vapen till de imperialistiska länderna, däribland USA.

Så vad ska vi göra då? Vi får helt enkelt synliggöra det som Sveriges regering tillsammans med bl.a. SAAB, Volvo och Ericsson gjort bakom lyckta dörrar. Jag påstår följande:
Vi säljer vapen som dödar våra medmänniskor.
Sverige tillverkar vapen som tillämpas i krig som en demokratisk stat inte kan stå för. Sverige är indirekt medskyldig till kränkande av FNs deklaration om mänskliga rättigheter.

Nu är det bara att ta ställning. Varsågod!

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Är Sveriges neutralitet verklig?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-06]   Är Sveriges neutralitet verklig?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9798 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×