Mice and Men

6 röster
31587 visningar
uppladdat: 2007-04-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bokens orginaltitel är Of Mice and Men som är tagen från Robert Burns dikt med samma namn. Den är skriven av John Steinbeck. Han fick nobelpriset i litteratur 1962. Steinbeck bodde på en bondgård i Kalifornien när han var barn, därmed kommer förmodligen hans förmåga att kunna beskriva olika sådana miljöer; på ett proffisionellt sätt.

Bokens huvudpersoner är George och Lennie. De jobbar ungefär som drängar, och går från gård till gård. Deras gemensama dröm är att en de en dag ska kunna få ihop tillräckligt med pengar för att kunna köpa en egen gård. Det är inte så lätt för de att tjäna ihop pengar. För Lennie brukar göra så att de hamnar i trubbel och får lämna gården innan löningen. George fick i uppgift att ta hand om Lennie när hans moster gått bort. Trots att Lennie är en vuxen man klarar han inte att ta han om sig själv. Han är stor som ett hus och stark som en oxe. Han är en riktigt duktig arbetare. Det finns bara en sak som är ett problem hos honom, hans förstånd. Man kan likna honom vid en jätte bebis. Han är förståndshandikappad. Iprincip allt som George säger till honom glömmer eller misstolkar han. George däremot är liten till kroppsbyggnaden, inte alls lika stark som Lennie. George är intligent, han har en förmåga att säga rätt saker vid rätt tillfälle. Det han han stor användning av när Lennie råkar sätta de i jobbiga situationer. George och Lennie är alltså varandras motsatser. Orsaken till att de är med varandra framgår inte riktigt i boken. Vid min första tanke tänkte jag att Lennie bara är beroende av George och inte tvärom. Men ju mer jag tänker på det så klarnar det att George faktiskt är beroende av Lennie också. Han är beroende av Lennies styrka, eftersom han själv är så tanig och klen; behöver han Lennies arbetskraft.

När de kommer till en den gård som de ska jobba på just för tillfället, förklaras miljön med många beskrivande ord. Det var så att man kunde se den framför sig. Deras sovkammare var målat med vita väggar men omålat golv. I mitten av rummet stod det ett bord och rund det stod det lådor att sitta på. Längs väggarna fanns det britsar att sova i och ovanför de fanns en persolig låda att lägga saker i. Personerna på gården förklaras även de med många beskrivande ord. Curley är en av personerna. Han är basens son. Curley är en mycket kaxig person. Han tror att han kan och vet bäst i alla lägen. Lennie hamnar i bråk med Curley. Det slutar med att Lennie iprincip krossar Curleys ben i handen. Förmannen på gården heter Slim. Han har en enorm auktoritet. Han hjälper Lennie ur den jobbiga situationen. Slim tyckte antagligen att Lennies arbetskraft behövdes på gården.

En dag beslutade sig männen på gården för att gå på pub och roa sig. Candy, Lennie och stalledrängen stannade kvar på gården. Candy var en mycekt gammal man. Han orkade eller ville inte följa med till puben. Så Candy och Lennie bestämmde sig för att bekanta sig med stalledrängen Crooks. Han var mörkhyad och bara för det utstött. Han fick inte sova i samma rum som de andra männen pågrund av hans hudfärg. Han sov ensam i selkammaren. När Lennie, Crooks och Candy satt och prata råkade Lennie kläcka ur sig George och hans dröm om en egen gård. Crooks och Candy blev sugna på att vara med. Lennie sa mer eller mindre att det var okej att de kunde hänga med till den nya gården när det var dags för det.

Någon dag efter så var alla männen ute och spelade något spel med hästskor. Lennie ville inte vara med. Han ville leke med Slims valpar istället. Lennie älskade att smeka mjuka saker, så valparna var mer populärt hos honom. Han satt och smekte den valp han fått av Slim. Plötsligt bet valpen Lennie. Han daskade till hunden lite grann. Men eftersom han är starkare än vad han själv är medveten om, blev det kanske lite hårdare än vad som var meningen. Hunden fick en hård smäll så att den faktiskt tragiskt nog dog. Lennie försökte begrava hunden i höet, så att ingen skulle märka den, just då kom Curleys fru in.
Hon satte sig brevid Lennie och de började prata. Lennie frågade ifall han fick smeke hennes hår. Till en början var det smekningar men det blev bara hårdare och hårdare. Lennie knäckte nacken på henne utan att han ens förstod det själv. När Lennie insåg det så blev han rädd och insåg att han gjort fel. en sak som han faktiskt mindes, var att George hade sagt till att om han gjorde något dumt skulle han gå och gömma sig i buskarna nere vid floden. Så det gjorde han. Väl nere vid floden satte han sig i buskarna och väntade på George.

Boken är väldigt lättläst. Det märks på språket att boken inte är helt nyskriven. Steinbeck använde ett vackert om målande språk. Jag fick verkligen bilder i huvudet när han beskrev miljöerna och personerna. Jag tror att budskapet med boken är att kunna förklara ensamheten trots att man är flera. För exempelvis Crooks blir väldigt utstött pågrund av sin hudfärg. Candy känner sig ensam i de andra männens sällskap efter att hans hund blev skjuten. Det var bara två exempel. Men både i Crooks och Candys fall kännder de sig ensama trots att de har människor omk...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mice and Men

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-17

    Jag tyckte du fick med mycket

  • Inactive member 2009-10-23

    va hände i slutet av boken?

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-18]   Mice and Men
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7967 [2021-07-31]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×