Jämförelser mellan hinduismen och buddismen
322240 visningar
uppladdat: 2007-11-17
uppladdat: 2007-11-17
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
Buddhismen liknar mer en livsfilosofi än någon annan världsreligion. Inom buddhismen finns inga gudar starka nog att påverka våra liv. Vi måste hitta frälsningen (bli upplyst, komma till Nirvana) inom oss själva. Denna grundsyn kommer ifrån en prins Siddharta (Buddha) som var hindu och som tyckte hela livet var ett enda elände vilket ledde till lidande hur man än tänkte. Han begav sig därför ut för att hitta sanningen. Han predikade det han uppfattade om sanning och fick flera lärjungar med sig som spred denna sanning: Buddismen.
Hinduismen grundades genom att två folkslags religion blandades. Detta är naturligtvis en första och grundläggande skillnad mellan de båda inriktningarna.
Skall man jämföra Hinduismen med Buddhismens grundsyn finns det flera skillnader och likheter.
Skillnader:
I Buddhismen är lidandet i livet centralt. Människan blir kanske aldrig tillfredsställd
d v s behöver hela tiden återfödas till något annat för att slutligen uppnå harmoni, Nirvana.
I Hinduismen är det inte lidandet och människans otillfredsställelse som gör att man tror på en återfödelse, för en hindu är det en själavandring efter döden tills man uppnår moksha. En förklaring till varför hinduerna ser återfödelsen som en själavandring är att en del av människans själ, Brahman, ”vandrar” vidare till en annan varelse efter döden.
Både i Buddismen och Hinduismen finns det ett antal ”regler” man skall leva efter för att nå harmoni, men det kallas olika; Buddismen – Nirvana, Hinduismen – moksha.
Hinduerna är indelade i olika kast d v s olika samhällsgrupper. Det är inte buddhisterna alls.
Hinduerna har tusentals gudar som de kan tillbe medan buddisterna inte egentligen har någon gud alls. Den man ber till och dyrkar är Buddha som fungerar som gud. Buddha levde 500 f. Kr. Han föddes som prins i norra indien (Siddharta Guatama).
Då hinduerna anser att Brahman är allt (och utan honom finns ingenting d v s han är själva världssjälen som även finns inom människorna) blir Buddhismen i en jämförelse ”ganska fattig” som ”bara” har Buddha.
Brahman har inte levt som människa det har Buddha (Siddharta Guatama, se ovan)
Inom de båda religionerna har man alltså olika grundare. Hinduismen grundades genom att ett folkslag; dravider blandades med arier i samband med att arierna invaderade deras land. Buddismen skapades genom att en prins (Buddha) som var hindu tyckte att hela livet var ett lidande och allt ledde till lidande hur man än tänkte. Han begav sig bort för att söka sanningen och förkunnade sedan den.
Inom de båda religionerna offrar man. Hinduerna offrar till de olika gudarna medan buddisterna offrar för att hedra t.e.x Buddha.
Likheter:
Även om medlen för att uppnå ett bra liv är lite olika mellan Hinduismen och Buddhismen så kan man vid en jämförelse hitta en likhet: Att man i sitt liv måste leva ”rätt” liv för att uppnå ”högsta nivå” d v s i Buddhismen, Nirvana och i Hinduismen, moksha. Man kan också säga att i Buddhismens åttafaldiga väg för att nå harmoni och nirvana finns några punkter som liknar Hinduismens medel för att nå moksha:
- Att ”handla rätt”
- Att ”leva rätt” genom att inte ljuga, inte dricka alkohol, inte stjäla och inte döda
- Att man offrar till gudarna
- Att be
Andra likheter är också att både Buddhisterna och Hinduerna använder sig av tempel som gudstjänstlokal.
Hur påverkas människorna och samhället i de båda riktningarna;
Buddhismen och Hinduismen?
Hinduismen tror på gudarnas inverkan på livet. Att man i olika situationer kan be till olika gudar kan man få svar på vad som är rätt i livet och vilken lära som är rätt vid olika tillfällen. Inom buddismen finns inga gudar starka nog för att de ska kunna påverka livet. Man har mer fokus på att nå Nirvana och meditation.
Kommentar:
Jag tror att med hinduernas syn på gudarnas inverkan på livet kan man känna sig ”rik” på andlighet.
Att kunna tillbe olika gudar vid olika tillfällen kan ju vara lite mer ”realistiskt”. Det jag tänker på då är att det kan vara svårt att tro att det är en enda gud (som t ex i kristendomen) som kan hjälpa till i alla olika situationer, en ”Super-Gud” skulle det ju då vara.
Denna skillnad påverkar människorna på följande sätt:
Hemma hos hinduerna finns ofta därför många statyer eller avbilder av olika gudar. Många hinduer utför ofta många ritualer och ceremonier flera ggr om dagen.
Buddisterna behöver meditera. En buddist kan också ha små altaren i hemmen där de offrar till Buddha, då han är som en förebild för dem.
I de flesta indiska byar finns tempel dit de troende går för att be. Människor kommer och går. Prästen i templet har inte samma funktion som hos oss i kristendomen. Han står bara till tjänst och sköter själva templet.
För hinduerna finns det många tempel i de stora städerna som är helgade åt olika gudar. Den heligaste platsen är Varanasi, vid floden Ganges.
. Denna plats anser hinduerna vara en gåva till människorna från gudarna. Alla hinduers högsta dröm är att när man har dött få sin aska strödd i floden, Ganges. Då är chansen att nå moksha mycket, mycket stor, tror hinduerna. Många av Hinduerna sparar länge för att kunna resa någon gång i livet till denna heliga plats; Varanasi.
Kommentar:
Vad tråkigt det skulle vara att lägga alla sina sparade pengar på att åka till ett enda ställe och till en flod som egentligen bara har ”smutsigt” vatten. Det måste vara lite jobbigt att hela tiden tänka på att försöka komma till moksha. Det finns förstås en gemenskap i tron som stärker de troende i sin strävan, men det känns skönt att inte vara född som hindu.
Hinduismens ”kastindelning” finns inte kvar, men i praktiken har det fortfarande ett inflytande över samhället. Om en från de lägsta kasterna t ex ”tjänarna och slavarna, de oberörbara, hämtar vatten ur en av deras” högkastigas brunn kan det bli slagsmål. ”De oberörbara” som utgörs av hinduernas lägsta kast rör vi vid en ”högkastig” t ex präst, ämbetsman, bonde hantverkare var den ”högkastige” tvungen att tvätta sig. I många städer där hinduismen är stor, består slummen nästan helt av ”de oberörbara” hinduerna.
Kommentar:
Denna kvarleva av deras kastväsende, vår motsvarighet av klassindelningar känns så gammal. Jag tycker det är viktigt att man kan umgås med olika människor utan att tänka på vad de tjänar i lön, vilken hudfärg de har, var de bor m m. Det är ju inte klokt att det skall behöva bli slagsmål om det mest grundläggande som en människa behöver; vatten. Världen strävar ständigt för att alla ska ha lika värde, indiens regering har gjort försök i att stoppa kastväsendet. Tyvärr lever mycket kvar sen förr och tar lång tid att ändra på.
Som buddhist måste man stänga undan världen och sätta sig i djup meditation om Buddhas lära. Detta medför en passiv inställning till samhället utanför klostret. De flesta munkar deltar aktivt i samhällsutvecklingen. Det som munkarna engagerar sig mest i är mot krig och orättvisor i samhället. En hel del munkar skriver böcker och försöker påverka politikerna. I enskilda länder finns till och med buddhistiska partier.
Sammanfattning
Det känns som dessa två religionsinriktningar bidrar till en del orättvisor och fattigdom som finns i t ex indien samtidigt som de har en bra grundidé. Det här med alla bönetillfällen känns som ett avbrott i vardagens alla viktiga bestyr och tränger bort sånt som man annars skulle kunna lägga tid på, som t ex leka med barnen, arbeta m m.
Det har samtidigt varit intressant att lära sig om andra religioner när jag under tiden genom komfirmationen.
Om...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
-
Inactive member 2009-12-11
Jätte bra tack:)!
-
Inactive member 2014-04-19
Jättebra text! Tack så mycket, hjälpte mig mycket! :)
-
Inactive member 2014-04-19
Jättebra text! Tack så mycket, hjälpte mig mycket! :)
-
Inactive member 2014-05-14
Jätte bra kopierat! :)
-
Inactive member 2014-05-29
grymt bra text, hjälpte mig så mycket i min sista inlämning på högstadiet. tack!
-
Inactive member 2015-10-27
Tackar
-
Inactive member 2015-10-27
Tackar
-
Inactive member 2017-05-17
Tack
-
Inactive member 2017-05-17
I fall nu någon läser detta så vill jag bara säga att allt är inte nu 100% sant här för jag är 2017 och detta skrevs 2007 och då jo är inte allt riktigt sant. #ingetillamenat
-
Inactive member 2017-05-17
I fall nu någon läser detta så vill jag bara säga att allt är inte nu 100% sant här för jag är 2017 och detta skrevs 2007 och då jo är inte allt riktigt sant. #ingetillamenat
-
Inactive member 2017-05-18
Jätte bra, tack 👍
-
Inactive member 2019-05-24
Tack så jätte mycket, det här hjälpte mig att få MVG på mitt prov om just det här:)
Liknande arbeten
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
Källhänvisning
Inactive member [2007-11-17] Jämförelser mellan hinduismen och buddismenMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8805 [2024-09-14]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera