August Johan Strindberg

1 röster
5816 visningar
uppladdat: 2007-11-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
August Johan Strindberg var väldigt mångsidig i vad han producerade. Han skrev allt från romaner och skådespel till tidningsartiklar och dylikt. Han har skrivit många kända romaner. Röda rummet (1879), där man följer en ung man vid namn Arvid Falk (som vill bli författare), som är på jakt efter arbete och framgång. Denna bok var Strindbergs stora genombrott.

Tjänstekvinnans son (1886) är en subjektiv självbiografi, där Strindberg har handskats väldigt fritt med det självbiografiska materialet. En annan roman, som är en av de mest lästa svenska romanerna, är Hemsöborna (1887). Den handlar om en ung och väldigt driftig man som kommer till en gård i Stockholms som dräng. Men han fixar i ordning det mesta där och gifter sig med änkan. Det gillas dock inte av hennes son, som ville ärva gården.

Han publicerade tre diktsamlingar medan han levde, Dikter på vers och prosa (1883), Sömngångarnätter på vakna dagar (1884) och Ordalek och ordkonst (1902 och 1905). Strindberg var även en flitig brevskrivare. Han skrev ca tiotusen brev till över sexhundra adressater. På 1880-talet skrev han mycket om litteratur, politik, teater och psykologi. Och på 1890-talet skrev han mycket om alkemi, ockultism och naturvetenskap. Denne herre målade även 120 tavlor och med sin nyfikenhet ville han även prova på den unga konsten i att fotografera, vilket han gjorde i olika skeden i sitt liv. Han skrev också en hel del olika essäer och tidningsartiklar.

Jag har läst Strindbergs pjäs Fröken Julie. Det var ett ganska händelselöst drama, som utspelas i och runt köket på en herrgård. Dialogerna är korta och vardagliga, med inslag av lite längre poetiska utläggningar. Det är här jag tycker man kan se att han är inspirerad av Shakespeare. Dramatiken i pjäsen ligger i dialogerna istället för själva handlingen. Här får han fram spelet mellan man och kvinna och mellan rika och fattiga på ett känslostarkt och dramatiskt sätt. Jag har sett en del pjäser av Shakespeare och har upplevt dem mer händelserika och fulla med både slagsmål och humor. Men man ser en tydlig likhet mellan Fröken Julie och vissa av Shakespeares pjäser, när det gäller de romantiska intrigerna och...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: August Johan Strindberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-25]   August Johan Strindberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8835 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×