Livsfråga: meningen med livet

7 röster
11346 visningar
uppladdat: 2008-01-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Meningen med livet.
Vi människor har, till skillnad från djur och växter, ett utvecklat medvetande som gör att vi är medvetna om vår existens – vi vet att vi lever. Om fallet var ett annat hade frågan om meningen med livet aldrig uppstått.
Lycka ses i, dagens samhälle, ofta som välstånd - materiell rikedom. Det enda som skulle kunna göra oss lyckliga i så fall skulle vara införskaffandet av materiella ting men som alla vet tröttnar man efter ett tag på den sortens världsliga saker. Det räcker inte, vi behöver något mer, något som känns meningsfullt inte bara idag utan imorgon och om tio år också. Vad?
Personligen tror jag inte på någon högre makt som ger oss människor en speciell mening. Fördelen men att tro kan ju vara att finns det andra inom samma religion att känna gemenskap med, andra som har avslutat sitt sökande på samma sätt, vilket kan kännas tryggt.
Jag, å andra sidan, får istället bilda min egen uppfattning.
Detta liv är det enda livet jag någonsin kommer leva, enligt mig, därför anser jag det fullkomligt onödigt att slösa bort det genom att tänka allt för mycket på framtiden. Det allra viktigaste är att själv känna en mening i alla situationer, att njuta utav varje stund och att leva i nuet.
Koncentrerar man sig för mycket på att finna den specifika meningen med livet så kanske själva meningen passerar förbi, utan att man ens lägger märke till den i sin iver att finna den. Jag menar förstås inte att vi ska ignorera frågan men vissa frågor finns inte svar på helt enkelt. Hur många hade egentligen velat läsa i ett facit vad meningen med livet är? Inte jag i alla fall.
Det kommer nog alltid finnas dem som betraktar livet som meningslöst eller de som har svårt att finna mening. Anledningen till detta tror jag kan vara att man har allt för stora förhoppningar om livet, istället för att sätta dessa förhoppningar till sig själv. De som känner så borde istället rikta förväntningarna mot just sig själva och kanske ställa sig frågorna, vad är meningen och syftet i livet, och vad kan jag själv göra för att uppnå det? Hur kan jag göra mitt liv mer meningsfullt? Livet är en utmaning, inte ett hinder och jag tror att alla kommer hitta en mening förr eller senare. Man kan inte jämt känna en mening med allt och det är just det som är att leva. Hade man känt en mening jämt så hade man ju inte förstått meningens innebörd, för detta krävs en känsla av meningslöshet, något som även strävar emot. Livet går upp och ner och vi behöver motarbetande krafter i våra liv som gör det till någonting innehållsrikt.

Många religioner har fina budskap och just därför tror jag att många söker sig till ett liv i troende, för att få tröst, förlåtelse och för att få känna sig älskad.
Om folk kan finna mening genom religion så är det en lika betydelsefull mening som en ateists mening. Jag tycker att det viktigaste är själva känslan av mening och tryggheten. Det jag däremot ställer mig tveksam inför är alla överdrivna regler som vissa följer, det att man ska följa Bibeln till varje minsta ord. Det finns mycket nonsens i bibeln också, till exempel den homofobiska ställningen. I min egen trångsynthet tror jag ärligt talat inte på ett uns av vad Bibeln förtäljer rent historiskt sett, men jag antar att jag med tiden kommer få en mer bredare synvinkel på det hela. Jag delar dock, som sagt, tanken om de budskap som många religioner har, t.ex. att man ska bekämpa fattigdomen i världen, att leva med tänka på andra, att man ska vara god mot sina medmänniskor mm. Man får dock inte glömma att det viktiga med religioner idag inte är om de är sanna, utan vad de ger personen som tror på den. Så är det egentligen med alla universella frågor, alla har olika uppfattningar och så som man själv uppfattar dem, så ”är” de.
När man som jag känner en viss upprördhet över att det en gång ska ta slut, ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Livsfråga: meningen med livet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-06-02

    Detta är för bra för att vara från mellanstadiet.

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-08]   Livsfråga: meningen med livet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9052 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×