Författare

8474 visningar
uppladdat: 2007-04-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Pär Lagerkvist
Selma Lagerlöf
J R R Tolkien


Pär Lagerkvist

Pär Lagerkvist föddes den 23 Maj 1891 i Växjö. Där växte han upp med sin mor och far och sina 6 äldre syskon i en tjänstebostad på 2 rum och kök. Familjen lär Pär studera och 1910 avlade han studentexamen vid Växjö Allmänna läroverk.

Lagerkvist var en författare som skrev inom olika genrer. Han skrev dikter, teaterstycken, essäer, noveller, romaner och självbiografiska berättelser. Hans dikter är mycket känsloladdade med bl.a. sorg och depression. Hans första betydande verk blev diktsamlingen ”Ångest” som han skrev 1916. Den diktsamlingen blev en av de första inom modernismen i Sverige.
Lagerkvists främsta och mest kända diktsamling är dock ”Aftonland”. Den skrev han 1953. I texterna behandlar han livsfrågor som söker svar efter livets mening men också andra livsfrågor.

I många av hans Lagerkvists verka kan man se protester mot världens ondska och människors grymhet. ”Dvärgen” och ”Bödeln” är två av hans romaner där man kan hitta detta.
Ett annat av Lagerkvists viktigaste verk är ”Barabbas” (1950). Barabbas var en rövade som var dömd till döden, men han benådades och Jesus lät avrättas i hans ställe. Barabbas var djupt ensam, instängd i sig själv, hatisk och skeptisk, men ibland grubblande och sökande. I romanen behandlas flera olika frågor kring gud och livet.

Lagerkvists verk hör mestadels till modernismen. Han var mycket fundersam kring gud och tro vilket han visar i flera texter. Enligt kyrkan var modernismen en förnekelse av Gud och Jesus vilket Lagerkvist visar i sina verk. Han ansåg att gud inte var trovärdig och hade mycket komplicerade frågor kring ämnet.

Lagerkvist är känd för att ha skrivit mest om tragedi och ondska. I hans verk sökte han svar på svåra och komplicerade frågor som kunde handla om T.ex. meningen med livet, ondska och kärlek. Man finner också mycket skildring från hans egen barndom i hans verk.

1951 belönades Pär Lagerkvist med nobelpriset i litteratur med motiveringen: ”för den konstnärliga kraft och djupa självständighet, varmed han i sin diktning söker svar på människans eviga frågor”.

1974 avled han, då som 83 år gammal.Selma Lagerlöf

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf föddes den 20 november 1858 på en gård i Värmland vid namn Mårbacka. Som barn fick Selma och hennes syskon utbildning i hemmet vilket inte var ovanligt på den tiden. Hon fick undervisning i både Engelska och Franska och var mycket uppmärksam och allvarlig jämfört med hennes syskon och kamrater. Selma var mycket tyst och stilla under sin barndom vilket delvis berodde på en medfödd höftskada, men hon var ett mycket begåvat barn som tyckte mycket om att läsa. När hon var 7 år lästa hon sin första roman och redan då bestämde hon sig för att bli författarinna. När hon var 10 år gammal läste hon hela bibeln i hopp om att hennes sjuke far skulle tillfriskna.
I 20- års ålder reste hon till Stockholm för att utbilda sig till lärarinna vid Högre Lärarinneseminariet. När utbildningen var avslutad fick hon anställning vid Elementarskolan i Landskrona. Selma uppskattades mycket av eleverna, hon hade förmåga att på ett fängslande sätt berätta och lära barnen om olika saker.

1891 debuterade Selma som författarinna med ”Gösta Berlings Saga” som idag är en stor klassiker. Boken är en skröna om livet i Värmland på 1800- talet.

1895 sade Selma upp sin lärarinnetjänst och började försörja sig helt på sitt författarskap. Selma hade stora litterära framgångar och kunde därför 1907 köpa tillbaka Mårbacka som hade gått ur familjens ägo under hennes utbildning. Selma var mycket fäst vid gården och lät mellan 1921 och 1923 bygga om huset till dess nuvarande utseende.

Selmas litterära verk gestaltade människor och dess känslor, hon kunde gjuta samman saga och verklighet till fascinerande historier och berättelser. Hon skrev om spännande äventyr och dramatiska livsöden samtidigt som hon roar läsaren med humoristiska inslag.

Till Selmas mest kända böcker hör ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” (1907). Den skrev hon tänkt som en lärobok i geografi om pojken som får se Sverige från en gåsrygg. Hennes största framgång blev dock ”Jerusalem” (1902) som hons skrev efter ett flertal resor till Mellanöstern.

Andra verk av Selma Lagerlöf:
Trilogin (1925 – 1928) - Löwensköldska ringen
- Charlotte Löwensköld
- Anna Svärd

3 självbiografiska böcker (1922, 1930, 1932)


Selmas verk har blivit översatta till många språk, ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” har blivit översatt till nära 60 språk och ”Gösta Berlings Saga” 50 olika språk.

1904 erhölls selma Lagerlöf Svenska Akademins stora guldmedalj och 1909 belönades hon med nobelpriset i litteratur och blev därför första kvinnliga nobeltagerskan. Hon fick priset för att ha skrivit många goda böcker och genom dom gjort Sverige till ett känt land i världen.

Den 16 Mars 1940, 82 år gammal, avled Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf på Mårbacka gård.J R R Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien föddes 1892 i Sydafrika. Som treåring kom han tillsammans med sin mor och yngre bror till släktens hemland, England. Tolkien fick hemundervisning av sin mor och lärde sig läsa redan vid 4 års ålder. Han var en naturbegåvning när det gällde språk vilket kom till nytta i skolan där han läste latin, grekiska, franska och tyska. På fritiden studerade han även anglosaxiska. Tolkien skapade även egna språk bl.a. med ursprung i den utdöda gotiskan, han utarbetade flera kompletta språk. Redan innan tonåren blev Tolkien föräldralös.

Tolkien deltog i första världskriget men hamnade efter ett tag på sjukhus. Där började han skriva på ”Silmarillion”. Efter kriget inledde han en framgångsrik karriär som språkforskare. 1937 kom hans första bok ut, barn- och ungdomsromanen ”The Hobbit” som är en förhistoria till Tolkiens mest berömda verk, trilogin ”The lord of the rings” som utkom 1954 – 1956. Den tog författaren 18 år att färdigställa. Trilogin har väckt beundran hos miljontals läsare världen över och har vid upprepade tillfällen utsetts till tidernas bästa bok. Sagorna handlar om onda och goda makter i en fjärran forntid och deras strid om en magisk ring.

Tolkien ses som den störste sagoberättaren i vår tid. Han anses ha lagt grundstenen till den moderna fantasygenren. Det som kännetecknar hans verk är dess detaljrikedom och blandningen av folkslag, språk och kulturer. I hans verk blandas även fantasi med verklighet på ett sätt som ger både underhållning och något att tänka på.

Tolkien själv betonade vikten av sagor och fantasier för en god personlighetsutveckling, i en tid då vardagsrealismen var förhäxande, och mycket tack vare honom ändrades attityderna: saga och fantasy fick tillbaka sin rättmätiga plats inom barn- och vuxenlitteraturen.


1973 avled Tolkien, 81 år gammal, och sörjdes av miljoner läsare världen över.

Idag finns en mängd Tolkiensällskap runt om i världen och hans böcker har inspirerat till såväl olika rollspel som andra böcker i hans anda.Analys

Anledningen till att jag valde just de tre författarna som jag skrivit om är att jag förut har hört mycket om de och ville veta mer om dem som personer och deras verk. J R R Tolkien var mitt första val av författare, honom valde jag på grund av att jag tycker mycket om hans sagor och berättelser. Hans sagor är skrivna på ett sätt som får mig att fängslas. Jag tycker att iden på hans verk och dess detaljrikedom är jätte bra. Jag måste nog säga att Tolkien är min favoritförfattare. Selma Lagerlöf är en författare som jag hört talas om redan under min barndom, och hennes berättelse om Nils Holgersson som jag var mycket road av när jag var mindre. Därför valde jag också henne. Pär Lagerkvist däremot har jag inte mött så mycket av innan utan bara hört talas lite om hans omtalade diktsamlingar, och ville därför veta mer.

De tre författarna jag skrivit om är alla födda på 1800- talet. Pär Lagerkvist och Selma Lagerlöf är svenska författare medan J R R Tolkien är född i Sydafrika men uppväxt i England. Enligt mig så kan uppväxten påverka hur och vad författarna skriver. Det kan skilja sig på det sättet att de levt i olika kulturer och länder.

Pär Lagerkvist växte upp med båda sina föräldrar och sina sex syskon i en liten och trång bostad. Kanske fick han under sin barndom inte den kärlek och uppmuntran han behövde, och därför skrev han dystra och depressionsladdade texter. Hans verk handlade ofta om sorg, kärlek och meningen med livet. Dessutom återspeglar han ibland sin egen barndom. Enligt min mening så kan detta ha stora samband med hans uppväxt eftersom han skev om detta, och återspeglingar av hans liv.

Selma växte upp med sina föräldrar och sina syskon som inte var lika många som Pär Lagerkvists. Hennes far dog dock när hon var i 10- årsåldern. Hon växte upp på en gård i Värmland som hon var mycket fäst vid. Som jag uppfattar Selmas barndom så var den ganska bra, förutom faderns död som hon tog väldigt hårt. Även här tycker jag att det återspeglas i hennes verk.
Jag uppfattar också att Selma hade livlig fantasi eftersom hon kunde gjuta samman saga och verklighet till fascinerande historier och berättelser.

J R R Tolkien däremot växte under de första levnadsåren upp med sin mor och bror, men blev sedan i tidig ålder föräldralös. Han skrev ofta om ont och gott. Här har jag lite svårare för att se samband mellan uppväxt och sätt att skriva, men kanske var det så att han mötte detta, ont och gott, under sin barndom som föräldralös. Som föräldralös kanske personer uppträdde olika mot honom, vissa bättre och andra sämre. Men detta är bara min reflektion av det hela eftersom jag anser och tror att en författares verk och sätt att skriva har med deras liv och upplevelser att göra.

En skillnad mellan de tre författarna är deras verk, så klart, och vad de skrev om. Pär Lagerkvist skrev både dikter, teaterstycken, essäer, noveller, romaner och självbiografiska berättelser. Selma Lagerlöf skrev sagor och berättelser som blev böcker. J R R Tolkien skrev också böcker.
Både Selmas och Tolkiens verk har jag mött även som film. Men filmerna gjordes naturligtvis utan författarnas vetskap eftersom det inte fanns resurser för att göra film på ”deras” tid.

Både Selma Lagerlöf och Pär lagerkvist fick nobelpris i litteratur under sin livstid. Det måste ju betyda att författarna var mycket skickliga och duktiga att skriva sina verk eftersom Nobelpriset är ett väldigt stort pris. Selma fick även andra stora pris.

Den författaren av dessa tre som jag är mest f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Författare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-25]   Författare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8012 [2022-10-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×