Kroppens Avfall

18 röster
32793 visningar
uppladdat: 2008-03-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kroppens celler bildar avfall som måste föras ut ur kroppen med hjälp av blodet som tar med avfallen när de passerar cellerna. Dessa avfall brukar oftast vara koldioxid som bildats när vi andats in syre. När blodet har tagit upp avfall så tar de med sig det till våra utsöndringsorgan som är lungorna, njurarna och även svettkörtlarna. Men avfallen som ska föras ut ur kroppen måste vara i form av vatten, som förs ut genom kroppen och vattnet ersätts av det vi dricker och äter.
Urinorganen
Njurarna och urinvägarna finns bl.a. till för att få ut avfall från kroppen och är därför mycket viktiga för att blodet även ska renas.
Urinens väg: Urinen som transporterar ut avfall från kroppen, bildas i njurarna och förs genom urinledarna, sedan så samlas den i urinblåsan och sedan ut genom urinröret. Då har vi gjort oss av med avfallsprodukterna men det kommer igen beroende på hur mycket vi dricker och hur mycket vätska som finns i kroppen.
Njurarna: Tarmen tar upp mycket av vattnet som vi dricker som leder till att vattenhalten i blodet och vävnadsvätskan ökar. Då ökar vätskemängden i cellerna och för att detta inte ska påverka cellerna så utsöndrar njurarna vatten och vi urinerar mer. När vi ibland har druckit jättemycket vatten så är urinen mycket ljusare än vanligt, och det är detta som jag tidigare har förklarat. Om man däremot inte har druckit mycket alls så kan det vara gult och detta beror på att njurarna har gett ifrån sig mindre mängder vatten för att allt skall vara balanserat.
Njurarnas placering: Njurarna sitter under hjärtat och på var sin sida av kroppen, en till höger och en till vänster och njurarnas övre del får även skydd av revbenen.
Njurarnas uppgifter: En av de viktigaste uppgifterna som njurarna har är som sagt att bilda urin av avfallsämnen i vattenlösningar och sedan föra ut det ur kroppen. Även medicin som är ett okänt ämne för kroppen transporteras ut genom urinen. Njurarna har även andra viktiga uppgifter bl.a. som att tillverka hormoner, reglera blodtrycket och tillverka glukos.
Eftersom att njurarna jobbar så mycket så innebär det alltså att de behöver mycket syre och ¼ av blodvolymen som hjärtat pumpar ut går åt till njurarna.
Njurarnas struktur: Det finns två njurar i våra kroppar som är ca 11 cm lång och väger så mycket som ca 1,5 hekto. Det finns en inbuktad del av njuren som heter njurporten. Från njurporten så utgår urinledaren, blodkärl leds även till och från njuren genom njurporten.


Njurarna renar blodet
En av njurarnas många uppgifter är att transportera bort avfall från kroppen och rena blodet så att det kan föras runt i kroppen åter igen. Denna process när blodet renas sker i njurkapslarna som ligger i njurbarken. Avfallet som fördas genom kroppen med hjälp av blodet delas in i dessa många kapslar där det bildas ett blodkärlsnystan. Det är på detta ställe som reningen av blodet sker. Reningen fungerar ungefär som en filtrering och för att detta ska fungera så behöver blodet ett högt tryck. Avfallen som nu har skilts sig från blodet är i form av vätska och pressas nu ut i njurkanalen. När den smutsiga vätskan kommit ända fram till njurmärgen så suger njurkanalens väggar tillbaka vätska och nyttiga ämnen som druvsocker. Dessa stannar i kroppen och går tillbaka in i blodet. De avfall som nu blivit filtrerade från blodet åker nu ut genom njurbäckenet och sedan ut ur kroppen i form av urin.
Sjukdomar i urinorganen
Protein och socker i urinen
Njurarna kan skadas och därmed fungera sämre än vanligt. Anledningarna kan vara att proteiner följer med ut ur kroppen med urinen, proteiner som tidigare filtreras som ska vara kvar i kroppen. Varför händer detta? Jo, eftersom att njurarnas blodkärl har skadats. Om proteinet följer med i urinen så betyder det att alla kroppens blodkärl börjar bli skadade. Om skadorna som man har fått i blodkärlen ökar och blir värre så följer alltså mer proteiner med i urinen och njurarna får svårigheter med att rena vårt blod, detta skadar vår kropp allvarligt. Om man lyckas få ett bättre blodsockervärde i kroppen så kan denna skada bli bättre. Tillstånd som dessa brukar kallas för njursvikt och det är detta som ibland kan leda till urinförgiftning. Situationen kan utvecklas snabbare om man därmed har högt blodtryck.
Socker i urinblodet är, även det farligt för kroppen. Det brukar normalt inte finnas särskilt mycket socker i urinen. Om man har diabetes så kan man inte använda druvsockret som finns i blodet och i vävnadsvätskan. Njurarna försöker då få bort det överskott av sockret som finns i kroppen genom att föra ut det med urinen, detta leder till att urinen som vi urinerar innehåller hög halt med socker.
Urinförgiftning
Om våra njurar inte fungerar som det ska kan det tyda på att avfallsämnena som ska ut med urinen sitter kvar i kroppen och detta leder till att kroppens celler blir skadade eftersom de inte tål sina egna avfall. Detta betyder att ena njuren har något problem. Detta kan man bota med hjälp av en behandling som kallas dialys. Denna behandling fungerar så att man använder en konstgjord njure några få gånger i veckan. Detta leder till att avfallsämnena som är kvar i blodet förs från artärerna, och därmed åker blodet in i en ”blodrengörare” och sedan tillbaka in genom venerna.

Njursten
I urinen så finns det vanligtvis olika salter, om dessa saltmängder ökar så kan det ofta bildas små kristaller som man ofta brukar kalla för njursten. Dessa kristaller har olika storlekar, om man t.ex. har en liten njursten så är de...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kroppens Avfall

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-04]   Kroppens Avfall
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9401 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×