Bokrecension: Svenne bokrecention av Per Nilsson

13 röster
35918 visningar
uppladdat: 2008-04-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Svenne av Per Nilsson(Rabén och Sjögren)



Boken handlar om Svenne, eller Fredrik Svensson som han egentligen heter. Hans Mamma dog när han var liten och hans pappa dog när han var runt 17år, pga att han får en gren igenom sig när han fäller träd. Allt detta är självklart förfärligt för Svenne, men det leder till fler problem senare. Jag kan inte tänka mig hur det skulle kännas att förlora två föreldrar innan man är vuxen?, det måste vara otroligt svårt, men Svenne verkar väldigt stark för han fäller inte en enda tår över detta i boken, men hela situationen är samtidigt lite konstig därför att när Svenne i början av boken pratar som sin "farsas" död säger han: Farsan gick ut i skogen och dog, han skulle kapa ett träd medans han stog på det, vilket dum idiot. Vem säger så om sin far som har dött egentligen? Men jag tror att Svenne säger så därför att han är arg på pappan innerst inne för att han lämnade honom ensam i livet utan föreldrar, det verkar ganska uppenbart tex pga det citatet han säger som jag skrev tidigare. Men vad boken i stort sätt handlar om börjar med att Svenne och hans kompisar Danne och Senad åker till Stockholm för att de har vunnit en tekniktävling. När de är på Gröna Lund träffar de på ett gäng invandrarkillar, och de misshandlar och knivhugger Svenne, på grund av att han kallas Svenne. Hela slagsmålet startar med att Danne ropar Svenna kom hit och då säger invandrarna: haha heter du Svenne !? Lille Fredrik Svensson från en liten by i södra Sverige förstår förstås ingeting, men han får upp tanken om att de vill slåss i huvet, och sen sticker en av dem honom med en kniv. Den händelsen skapar stora rubriker i tidningarna. En dag knackar Nils Dackeman på hos Svenne. Men vad vill han? Han säger att han vill att Svenne ska börja jobba för honom, att han kommer skapa något stort. Svenne tackar ja, och följer med Nils till hans stora villa i Malmö. Visst är det konstigt att bara följa med en främmande person sådär? Självklart tänker Svenne likadant men han drar sedan andra "paraleller" med vad han annars ska göra, han hade iprincip två val framför sig stanna kvar och bo ensam i huset och fortsätta att driva farsan bilverkstad eller att följa med den här mannen som kändes helt rätt och tjäna 20.000 i månaden. Och hur kan han kännas helt rätt det var en sak jag funderade på, en helt främmande person erbjuder dig en hög lön för att skapa nåt stort, du får boende och mat visst jag skulle nog följa med och se hur läget var, så jag hade nog gjort som Svenne. Men Svenne situation som han nämner precis när far har avlidit nån dag innan Dackerman kommer lyder såhär - Ja, så var jag ensam i världen, för mamma hade varit en ängel redan sen barndomen, och nu hade farsan flugit iväg. Jag skulle bo hemma såklart men det tyckte inte kärringarna(kompisars föreldrar osv). Jag var ju inte myndig och sånt blablabla, men tillsist kom vi överens om att jag skulle bo hos Danne.
Ingen framtid att jubla för tycker jag. Men då dycker Dackerman upp och erbjuder Svenne jobbet. Han tackar ja direkt sen tänker han: Jag bestämde mig innan han ens hade svarat, varför jo för jag litade på honom. Han skulle inte lura mig. Trorts våra 2 timmar tillsammans så var jag beredd att följa honom. Var han en trollkarl? Nej men han fick mig att känna som att jag dög till något som om jag äntligen behövdes.
Med tankte på detta citat så tror jag att Svenne var ganska osäker med sig själv men kände sig uppskattad och det var nog därför som han följde med honom. Någon som behövde honom plus att han fick pengar för det. En förvirrad tonårings tankar kan verkligen förendra hela Sverige vilket detta beslut leder till.
Svenne dras in i något som blir stort. Väldigt stort. Nils Dackeman bildar ett parti som heter Rättvist Sverige, ett parti som vill få bort segregation, som vill att alla ska vara lika värda och att alla ska ha lika rätter, och som vill dra sig ur EU. Jag skulle säga att deras partiprogram är väldigt vänster inriktat därför att Nils har tex en punkt i partiprogrammet som säger att alla skall tjäna lika och att företagsledarna inte ska få sitta och lata sig och tjäna massa pengar. För att alla inte skall tjäna olika ska det finnas en viss gräns för inkomst, allt över detta ska det vara 100 procent skatt på. Jag tycker det är en idiotisk åsikt därför, det är väl självklart att alla skall kunna tjäna olika, om nån sliter med att driva ett företag och sen lyckas är det klart att han/hon skall kunna tjäna en del av kakan, istället för att allt detta skall ge lika mycket som ett arbete på tex 7-11. Det är idiotiskt!
Han har även en annan väldigt konstig punkt i partiprogrammet som säger att det skall finnas medborgarlön vilket innebär att man skall få en lön av staten vilket skulle orsaka att man inte behövde jobba. Hur har han tänkt sig att det skulle fungera? Sammhället skulle rasa, därför att ingen skulle ju göra nåt. Vem skulle sätta sig och köra kollektivtrafiken tex när du bara kan sitta hemme och ta det lugnt? Vem skulle stå i kassan på ICA när de kan få inkomst av staten? Vartifrån skulle staten få pengar om det inte fanns arbetare?.
Inget av detta skulle funka, hur dum är han egentligen? Hur dumma är folket som går med på detta? Det kan man fråga sig.
Jag tror inte att de tänker så mycket på det faktiskt därför att det som får folk att upptäcka Rättvisa Sverige är deras invandrar politik och Nils Dackermans utstickande kommentarer om att vi ska bli det landet vi en gång var.
I hans första debatt där han möter stadsministern slänger han ur sig kommentaren: Under de senaste 30 åren har massinvandringen kostat oss massor av pengar, men vi har blundat för invandrarproblemen. Nej jag är inte rasist jag hatar rasister. Det jag säger är att vi måste stänga gränserna, var det meningen att invandrarna som kom hit skulle jobba som städare när de har en utbildning till läkare? Nej, vi har hanterat dem fel vilket har givit oss grovt krimminella förorter som förtrycker kvinnor. Speciellt islam förstrycket kvinnor.
Nej jag är inte rasist, min fru Sonya är från Somalia.
Allt detta skapar självklart stora problem mellan politikerna som gör allt för att stoppa Dackermans "komplott", men folkets åsikter är helt annorlunda. De säger: äntligen någon som säger som det är osv. På detta sätt blir dem största partiet i sverige på några månader.
Jag tycker det är modigt av Dackerman att säga alla dessa saker med tanken på samhället vi lever i. Jag tror inte att någon i dagens politik skulle våga säga allt detta om invandrarna pga av rädsla. Men Dackerman är så smart med alla sina argument. Han har en fru som är från Somalia, partiskekreteraren Svenne blev knivhuggen av några invandrare under sin första resa till Stockholm pga att han kallas Svenne, han hjälper invandrarna genom att försöka ge dem cred för sina utbilningar. Han är mycket smart tycker jag. Därför att alla dessa argument han har får honom att framstå som om han vill hjälpa invandrarna och skapa ett rättvist sverige. Och vilken rasist har en mörkhyad fru? Han har verkligen planerat allt från botten.
Men allt detta ger såklart negativa konsekvenser bland invandrar finentliga grupper.
En dag startas en kedja av våldsamheter mot invandrare, slöjryckning, invandrarkillar som blir bortförda från sina hem, och människor som dör. De som gör det är SV.
Ett gäng patrioter som kallar sig för SV= Svennes vänner. Svenne har dock inte något med detta att göra, han får reda på det i slutet när allt spricker och får självklart konsekvenserna för deras handlingar, vilket gör att han får fly. Allt de har byggt upp förstörs pga patrioterna.
Precis innan valet händer allt detta och allt rasar, Svenne flyr, Dackermans fru Sonja blir mördad.
Hur lyckas Svenne fly och vart flyr han?
Ganska ironiskt faktiskt. Han får en peruk av Dackerman som räddar hans liv genom att han inte blir egenkänd( hela Sverige vet förståss vem han är.)
Han flyr till en stuga, med Dackermans laptop. Och det är från stugan han bertättar hela boken. Så boken börjar i princip där den slutar.

Jag är ändå överraskad att Per Nilsson lyckas hålla spänningen vid liv i den här boken, det är få författare som lyckas med det. Hela boken handlar ju egentligen om ett parti som vill vinna ett val, det låter ju ganska tråkigt men boken är verkligen det motsatta, det händer nya "små" händelser hela tiden och Svennes känslor varierar hela tiden, och man får höra vad han konstant tänker vilket gör att man nästan känner att man själv var Svenne. Väldigt intressant att läsa. Ämnet är ju också aktuellt och var aktuellt när boken kom (ca ett år innan år 2006 val).
Varför boken utspelar sig i Skåne tror jag är därför att Per Håkan Stefan Nilsson är därifrån. Man märker på vissa kommentarer i boken att han är därifrån, tex när Svenne kommer till Dackermans hus första gången. Det var en sommardag när vi gled in i Belluve, jag skymtade havet, och Köpenhamn borta i diset, Nu stog jag på den blanka trottoaren bland lyx villorna.
Eller
Jag stog där på Storgatan i Malmö, jag kunde se Aq-va-kul och filmpalatset. några söta fjortonåringar som gick förbi mig och höll varandra i handen, de högt uppklädda och stressade, mobilpratande arbetarna som gick förbi mig sen fortsatte jag ner mot stortorget.
Dessa citat får mig att tro att han kommer därifrån för det verkar verkligen som om han har vart på dessa ställen flera gånger och som att han kan dem väl, han beskriver till och med folket som går förbi vilket får mig att tro att han kanske nyligen hade upplevt samma händelse några dar tidigare innan han skrev det i boken.
Och jag hade också rätt. han var ju från Skåne.
Per Håkan Stefan Nilsson är hans hela namn han är 54 år och uppvuxen i skåne och har bott i Möllervången(stadsdel i Malmö) mestadelen av sitt liv. Numera bor han i Sölvesborg.
Han är ungdomsförfattare och har skrivit böker som Anarki, vinnare av Nils Holgersson-plaketten 1997, Ask och Embla, vinnare av Expressens heffaklump 2003. Svenne vann även Augustpriset 2006 för bästa ungdomsbok.
Två saker jag undrade när jag hade läst klart denna bok var varför han valde att skriva en bok om ett parti som har dessa åsikter precis innan ett val. Och hur en 54a årig man kan skriva ungdomsböker.
Jag tror jag har hittat svaren, efter lite spekulation. Invandrar frågorna har varit aktiva i dagenssamhälle och sverigedemokraterna är som störst i skåne så miljön kanske har avspeglat sig på honom och fått honom att skriva denna bok. Han kanske inte är rasist utan dessa åsikter om hur invandrare har behandlats på fel sätt i sverige kanske är hans åsikter. Han kanske ville att denna bok skulle uppmana till att något eller några partier skulle tycka likadant och tagit upp det innan valet? Om det nu är hans åsikter. Alltså ett gömt budskap.
Svaret på hur han som 54åring kan skriva ungdomsboker ligger i att han har varit musiklärare under stor del av sitt liv. Han kan isåfall tagit stora influenser av ungdomarna som han jobbade med.
Boken är också skriven på korekt svenska eller vad man skall kalla det. Jag hoppade inte på ett enda slangord un...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Svenne bokrecention av Per Nilsson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-04-27

    gj.

  • Inactive member 2014-01-16

    Vad tyckte du om slutet? och vilken slut skulle du välja så den passa till boken och varför?

  • Inactive member 2014-01-16

    Vad tyckte du om slutet? och vilken slut skulle du välja så den passa till boken och varför?

  • Inactive member 2019-10-25

    kan nån skriva minneslådor från svenne för helvetet ja har en uppgift som att ja måste sammanfatta boken ja läste den men ja kommer inte ihåg någonting. tack

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-21]   Bokrecension: Svenne bokrecention av Per Nilsson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9681 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×