Frankrike

9 röster
11287 visningar
uppladdat: 2008-04-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Frankrike är det största landet i Västeuropa. Landet är ungefär 800 km högt och brett.
I väster gränsar landet till Atlanten och i nordväst till engelska kanalen. Frankrike är berömd för maten, konsten, vin och konsten. År 1957 gick Frankrike med i EG, Europeiska gemenskapen, efter det ökade landets produktion.

- Landskap och klimat
Medeltemperaturen under januari ligger på 3 grader och under juli är den 18 grader i Paris. Norra, västra och sydvästra delen av Frankrike har svala somrar och behagliga vintrar. - Längst södra kusten är det ofta torrt. Längst Biscayabukten sträcker sig en stor sandstrand. Det högsta berget i Europa finns i Frankrike, Monta Blanc som är 4 807 meter. Mont Blanc ligger i Alperna.

- Djurliv
I Frankrike kan man hitta rävar, kaniner och ugglor lite var stans. Under vintern besöker flyttfåglar husen. Näktergalen kan man höra under början av sommaren. Om vintern är kall kan vargar hemsöka Frankrike. I Alperna och i Pyrenéerna kan man hitta snögeten som är en sällsynt art.

- Historia
Rommarna kallar Frankrike för Gallien runt 50 f kr och då anfölls landet av goter, saxar och några hundra år senare av vikingar. År 800 e kr invandrades Frankrike av Karl den store som var ledare över en germansk stam. Under medeltiden tog Engelska kungar över Frankrike men år 1400 vann den franska armen tack vare att Jeanne d´Arc brändes på bål. Mellan 1789 och 1973 var det revolt i Frankrike. Det började i fängelset Bastiljen på deras nationaldag. Kriget slutade med att Frankrike blev en republik. Napoleon tog ledning i Frankrike och förlorade.

Under 1800-talet blev Tyskland en fiende men Frankrike var allierade med Storbritannien. Många fransmän dödades. Under andra världskriget ockuperades Frankrike av Tyskland. Frankrike förlorade Vietnamn och Algeriet efter världskrigen.

- Folket idag
Den stora delen av franskabefolkningen härstammar från kelter, latinare, normander, vikingar, franker eller saxare. Frankrike är ett jordbruksland. Efter andar världskriget har folkmängden ökat. Många har flyttat från lantbruket. Befolkning från Algeriet har flyttat till Frankrike. Många traditioner lever kvar än idag.

- Paris
Paris blev Frankrikes huvudstad för tusen år sedan. Paris kallas för ljusets stad, platsen där allt händer. Fler människor flyttar närmare Paris. Paris historiska centrum håller på att bli modernare. En åldrad järnvägstation är idag ett konstgalleri. Det som händer i Paris händer även i andra städer.

- Att bo i staden
Lägenheterna är stora, ofta har dom badrum och kök. Ofta äter man flingor till morgonmål och kaffe. Barnen får äta lunch i skolan om de bor en bit bort. På aftonen äter hela familjen tillsammans en stor rätt, de vuxna dricker vin. Barnen gör sina hemarbeten och kolla sedan på tv. Gå på bio är också folkkärt.

- Att bo på landet
Barnen som bor på landet bor tillsammans med hela sin släkt. Det är utöver det vanliga att man använder gamla redskap på landet. Barnen måste gå upp tidigare och vara ute och hjälpa familjen. I Frankrike äter hela familjen en stor söndagsmiddag men sina polare.

- Utbildning
I Frankrike finns både privata och statliga skolor. De flesta privat skolor styrs av kyrkor eller andra föreningar. Barnen börjar skolan vid 3, 4 år ålder och går sedan till 16 år. Vissa fortsätter tre år i gymnasium. Man går i skolan på lördags förmiddagen men är ledig på onsdagar. Skoldagarna är normalt mellan 8.30 och 17.30. Man får mycket läxor. Klarar man gymnasiet får man komma in på universitet. För barnen börjar sommarlovet i slutet av juli.

- Shopping
Bönder kommer från landsbygden för att sälja varor ungefär en gång i månade. Det finns även affärer som säljer kläder och verktyg. Dom flesta handlar maten på stora snabbköp, som har stora ytor. Snabbköpen är populära hos britterna. Det finns fransmän som handlar på bagerier där man serverar bland annat bagetter.

- Sport och fritid
Tidningen L’Equipe heter den vanligaste sporttidningen. Bil tävlingen Le Mans är Frankrike största biltävling. Runt sommaren äger Tour de France rum som är världens största årliga cykeltävling på 4023 km. Frankrike har vunnit ett VM och ett EM i fotboll.
Spelet boules kommer från frankrike. I Frankrike åkte man luftballong 1783. Vinter-OS har ägt rum i Grenoble.

- Religion
I Frankrike är katolicismen störst. Under reformationen ägde ett krig mellan katoliker och protestanter rum i Frankrike. Under Franska revolutionen förstördes kyrkor och sedan denna tid är kyrkan helt självständig. Enligt fransklag måste de som gifter sig hos borgmästaren och efter det gör många familjer i kyrkan.
När barnen är 11-12 år tar man nattvarden och blir konfirmerad. På namnsdagen firar man helgonet som man har fått sitt namn ifrån.

- Konstens Frankrike
I Frankrike finns byggnader i romersk och gotisk stil. Monet och Renoir är några kända konstnärer som bott i Frankrike. Picasso fördes i Spanien men flyttade till Frankrike. Den första filmkameran gjordes i Frankrike. Filmfestivalen i Cannes är en av de största festivalerna.

- Mode och design
Kläderna från 1600-talet kopierades till hela världen. Varje år äger flera modevisningar rum. Frankrike var tidig med skålar av koppar och porslin. Franska hantverkare har gjort möbler. Den franska parfymen sägs vara en av de bästa.

- Jordbruk, fiske och mat
Frankrike är ett av de bördigaste länderna i världen. Landet är känt för sina vindruvor och grönsaker. Fisk finns gott om, rödspätta och sardiner. Frankrike är också känd för sin tryffel. Nougat görs i Montélimar. Fisksoppan är också en speciellare. Det finns även många olika sorter av ost.

- Vinernas land
Vin görs av jäst druvsocker som har blivit alkhol. Det finns massor av olika typer av vingårdar. I Bordeaux tillverkar man röda viner. Vid norr gör man vita viner. Konjaken är den också känd för.

- Industri
Frankrike saknar kol och använder mycket vattenkraftverk därför. Det finns även kraftverk som används av tidvattnet. I Frankrike använder man mycket solkraft. Frankrike är ett av de största industriländerna idag. Flygplan och bilar görs runt Paris. Renault och Citroën är några franska bolag. Concorde tillverkas i landet.

- Transporter
Métron, Paris tunnelbana var en av de första i världen. Tågen går på gummidäck. Lyon och Marseille har också tunnelbana. Över 11000 km järnväg finns i landet. Tågen kan åka upp till 290 km/h. Åker man bil måste man betala avgifter för att åka på stora vägar. Åka till New York tar under fyra timmar med flyg. Man kan via kanaler åka från Atlanten till Medelhavet.

- Styrelseskick
1793 avrättades Ludvig XVI, sedan dess har landet va...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Frankrike

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-25]   Frankrike
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9703 [2024-06-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×