Alkohol och dess effekter

1 röster
6644 visningar
uppladdat: 2008-04-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det är idag ovanligt med alkoholskador. Har man tagit skada av alkohol är frånvaro från arbetet vanligast. Man tar ofta för mycket alkohol om man har påfrestande situationer eller kriser. En del människor klarar mycket alkohol med en viss del klarar lite, ibland tar lever och magsäcken skada med ibland är det hjärnan som tar skada. Har man ofta alkohol tillgängligt hemma, ökar risken för alkoholberoende. Cirka 20 % av patienterna i akutsjukvården har alkoholproblem eller har alkohol i blodet. 5200 svenskar som dör varje år, dog tack vare alkoholen. Idag talas det mycket om att gravida ska eller inte dricka alkohol, men livsmedelsverket rekommenderar gravid att inte dricka alkohol idag. På 1980-talet kostade alkoholen 13,5–21 miljarder kronor varje år. Dricker man en hel flaska vin, 20 cl sprit eller mer än 70 gram alkohol varje dag en månad är risken störst för skador.

- Rattfylleri
Det är inte tillåtet att dricka stora mängder alkohol och köra därefter ett motordrivet fordon eller spårvagn. För att få köra bil måste halten av alkohol vara högst 0,2 promille i blodet eller 0,10 milligram per liter utandningsluft, kör man med mer alkohol kör man onykter och kan straffas för rattfylleri. Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse, då i högst sex månader. Kör man med stora mänger alkohol kan man straffas för grovt rattfylleri och då kan man få fängelse i upp till två år. Varje dag kör 16 000 rattfulla i Sverige och 1000 personer skadas svårt varje år. I bilar finns det alkolås som ska förhindra att folk kör fulla.

- Minderårig
Försäljning av alkohol har ökat på Systembolaget de senaste åren, försäljningen på starköl har ökat med 9,2 % under 2001 från 2000.
En undersökning som Huddinge kommun gjort 2004 visar att 40 % av de tillfrågade i år 2 dricker varje månad starköl trots att de inte är 18 år. Först när man är 18 år får man dricka alkohol. 32 % av ungdomarna i årskurs 9 uppger att de inte dricker alkohol, vilket är en förbättring sedan den tidigare undersökningen. En stor maritotet får alkoholen från syskon eller kompisar. 58 % av utvalda butiker i Stockholms län säljer folköl till minderåriga, enligt en undersökning gjord 2005.

- Försäljning
Försäljning av alkohol har ökat på Systembolaget de senaste åren, försäljningen på starköl har ökat med 9,2 % under 2001 från 2000.
Reser man inom EU behöver man inte betala extra skatt om man har med sig 10 liter sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin eller 110 liter öl. Vid resa till bland annat Åland gäller andra regler. I Sverige är det endast Systembolaget som får sälja starka alkoholdrycker. För att få handla på Systembolaget måste man vara 20 år, men för att dricka 18 år. 1 liter spritdryck kostar runt 300 kronor på Systembolaget. För att dricka alkohol på restauranger och pubar ska puben eller restaurangen ha tillstånd. Det är förbjudet att göra reklam för alkohol i radio, tv och tidningar i Sverige.

Källor...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Alkohol och dess effekter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-26]   Alkohol och dess effekter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9723 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×