Antiken, läkekonst

3 röster
12147 visningar
uppladdat: 2008-05-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Under forntiden (tiden innan antiken) trodde man mycket på det övernaturliga. Att gudarna gjorde de människor sjuka som de ville straffa, att den drabbade människan syndat. Elaka häxor och trollkarlar orsakade illamående, huvudvärk och magsmärtor till dem som inte skyddade sig tillräckligt bra. Läkarna bestod av präster som försökte bota patienten genom att ta reda på vilken gud/demon/häxa/trollkarl som orsakat problemet och be till den att skona patienten. Man trodde att levern var kroppens viktigaste organ och orsaken till de flesta sjukdomar. Därför kontrollerade man den mycket noggrant. Om patienten var angripen av onda andar, kunde de släppas ut ur kroppen om läkaren borrade ett hål i skallen (detta kallades trepanation).

Under antiken kom man fram till att allt detta inte stämde. Det fanns naturliga förklaringar till alla sjukdomar. Gudarna hade ingenting med detta att göra. De grekiska ”läkarna” fick mycket kunskaper ifrån att studera de sjuka och ställa frågor till dem. De sa också att vår kropp har väldiga chanser till självläkning.

I Grekland började man utforska teorier om ”de fyra kroppsvätskorna”. De fyra vätskorna var gul och svart galla, blod och slem. ( galla är en kroppsvätska som bildas i levern, förvaras i gallblåsan och blandas med tunntarmens innehåll) Man trodde att sjukdomar berodde på orolighet mellan vätskorna. I romarriket byggde man vidare på de teorierna och en läkare som hette Galenos trodde också att de hade och göra med vårt temperament. Hade man mycket blod så var man känslosam, en hetlevrad person hade överskott på gul galla och en sorgsen på svart och en trög på slem.

Sjuka som blivigt botade kunde ibland som tack för hjälpen ge bort en avbild av den botade kroppsdelen till de tempel där de blivit botade.

Att vara läkare under antiken var inte alltid så enkelt, men kejsar Augustus gjorde år 10 e. Kr. alla läkare fria från skattebetalning och på så sätt ökade antalet. Så småningom startades en läkarutbildning och det var alltså såhär man tror att läkekonsten ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Antiken, läkekonst

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-06]   Antiken, läkekonst
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9755 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×