Sir Isaac Newton

4 röster
6654 visningar
uppladdat: 2008-05-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Newton föddes år 1642 i Whoolsthorpei östra England. Hans far som hade ägt samma namn dog bara några månader innan Newton föddes. När han var ca två år gammal gifte hans mor om sig med en rik präst. Newton fick inte följa med till deras nya hem utan skickades istället i väg till sina morföräldrar. Där fick han bo i många år under hatet han kände för sin mor och styvfar. I skolan kämpade han sig upp från att ha varit sämst i klassen till att bli den bästa. När styvfadern dog fick Newton flytta hem till sin mor igen. Modern ville att han skulle bli bonde och på det viset kunna försörja henne. Newton vägrade och efter många om och men fick han fortsätta med skolan som han börjat vid när han bodde hos morföräldrarna. Vid arton års ålder började han på Trinity College i Cambridge. Newton levde mycket ensamt, han umgicks inte med någon och de första åren led hans studier av att han till största del läste böcker av de stora vetenskapsmännen. Men efter fyra år stängdes skolan på grund av pesten och han åkte hem och fortsatte att studera där. Hemma gjorde han optiska försök och upptäckte bland andra saker fram till att vitt ljuset består av alla färger i regnbågspektrat. Men resultaten publicerades inte förrän 37 år senare.

Isaac Newton var som sagt var en ensamvarg och ägnade nästan all sin tid åt vetenskapen. Trots det så publicerade han oftast inte upptäckterna och blev därför inte känd förrän år 1687. Med stöd och uppmuntran från astronomen Edmund Halley skrev han boken Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, även kallad naturfilosofins matematiska principer. Den förklarade matematiskt gravitationslagarna och förklarade även Keplers lagar som tidigare endast var fastställda empiriskts. När Halley och Newton diskuterat himlakropparnas banor, ansåg Halley att Newtons resultat var så intressanta, att Halley erbjöd sig att publicera boken åt Newton när Halley besökte honom år 1684. Tydligen hamnade Newton i osämja med andra vetenskapsmän. Flera av dem påstod att han kopierat deras respektive arbeten. Men senare kom man fram till att de troligtvis kommit fram till samma resultat oberoende av varandra.

Även om Newton är mest känd för att ha skrivit Principia, 1687, så var han inte bara vetenskapsman. Han studerade bibeln i ensamhet och grubblade över profetiorna i den. Han var som så många andra på den tiden intresserad av hur gammal jorden kunde vara, han kom fram till att den var ungefär 6000 år gammal. I cirka 50 år försökte han förutsäga jordens undergång genom att använda bibeln och kom fram till att det mest troligt skulle bli år 2060.

Två år efter att Boken Principia getts ut, blev han invald i parlamentet. Under detta år som han satt i parlamentet träffade han filosofen John Locke, Locke hade först stort inflytande på Newton men blev senare avfärdad på grundlösa anklagelser om falsk ryktesspridning. Efter det blev Newton utsedd till tillsyningsman i Myntverket tack vare politikern Charles Montague. Även några år efter fick Newton uppbackning av Montague och blev Master of the Mint, direktör med hög inkomst. Newton förändrade den stela byråkratin på Myntverket, där ägnade han mycket av sin kraft åt att fånga in falskmyntare och ge dem rätt straff. Han förnyade det gamla penningsystemet genom att förbättra metallegeringar och präglingstekniker, detta gjorde det mycket svårare att förfalska mynten och verksamheten undvek på detta vis en kollaps av penningsystemet i Storbritannien.


Många av Newtons upptäckter har används länge efter hans död. Många används faktiskt även i dagens samhälle. Rörelselagarna som Newton utvecklade används flitigt på många ställen t.ex. i trafiken där man får lära sig hur bilens massa fungerar och varför den reagerar som den gör när man svänger, eller stannar m.m. Efter att Newton hade räknat ut hur lagarna fungerar så kunde man förstå hur det kom sig att ting beter sig som de gör. Det har gjort att man har kunnat skicka upp raketer och satelliter i rymden och få tillbaka dem välbehålln...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sir Isaac Newton

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-10-12

    Jätte fint arbete, tack så jätte mycket! Du hjälpte mig i min redovisning om Isaac Newton oerhört mycket verkligen. Fortsätt lägga upp arbeten, detta var jätte bra! Kram Jojo

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-05]   Sir Isaac Newton
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9797 [2024-07-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×