Fernand Léger

2 röster
6365 visningar
uppladdat: 2008-05-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Från arkitekt till konstnär


Fernand Léger var en fransk konstnär som föddes i Argentan i Frankrike 1881. Han läste till arkitekt under åren 1897-1899. 1900 flyttade Léger till Paris där han fick försörja sig på sin arkitektur. Efter 1 års militärtjänst 2 år efter han kommit till Paris, började han på en konstskola och hans ansökte också till en annan skola, Ecole des Beaux-Arts, men blev inte antagen. Hursomhelst så började han ändå i hemlighet och där spenderade han 3 år tillsammans med bland andra den franske konstnären Jean-Léon Gérôme.
Vid 25 års ålder satte han igång att måla för att försörja sig på det. Hans stil var då impressionistisk. Impressionismen, vilken var en ganska ny stil, hade ofta ett förhållande mellan färg och ljus som var imponerande och man målade mest landskap och vardagliga scener. Claude Monet är ett exempel på en impressionistisk konstnär. En av Légers första målningar var Min mammas trädgård och den hade sådana drag.

Légers målande tog senare en vändning och han började teckna mer geometriskt. 1909 flyttade han till Montparnasse och fick träffa många duktiga franska konstnärer. Den bästa målningen han skapade under den här tiden var Nakna i skogen. I det konstverket visade han faktiskt en form av kubism men hans motståndare kallade det för ”tubism” eftersom det fanns alldeles för mycket cylindriska former.
Légers bilder började efter det att bli mer och mer abstrakta och allt fler geometriska former kunde nu ses i målningarna, såsom koner och kuber. Han använde även mycket mer färger.


Pablo Picasso uppfann kubismen


Kubismen tog form precis när 1900-talet började. Det var egentligen Pablo Picasso som gjorde den första kubistiska tavlan då han målade Flickorna från Avignon 1907.
Stilen är abstrakt - det vill säga att man har svårt att tyda vad bilden föreställer.
Det hela började med att människor så sakta kom att tänka på att alla saker hade en form, och att allt egentligen var geometriskt.
I början målade de kubistiska konstnärerna tråkiga färger men så småningom blev allt fler verk mer och mer färgsprakande. Det var då folk verkligen öppnade ögonen för konststilen.
Pablo Picasso var som sagt kanske den mest kända inom kubismen, men även Léger och Paul Cézanne har tagit stilen ett snäpp högre.


Världskriget hade en positiv effekt på Léger


1914 blev Fernand Léger inkallad i den franska armén under Första Världskriget. Detta gav en mycket positiv effekt på hans fortsatta karriär. Han målade under den här tiden många olika verk av bland annat kanoner, flygplan och soldater i skyttegravar. 1916 blev Soldat med en pipa klar under en permission. Ett tag efter det blev han nästan dödad av senapsgas och fick flytta till ett konvalescenthem (där man tog hand och skadade och sjuka soldater), och under sin tid där målade han verket Kortspelarna. Bilden består av vilda, robotliknande kortspelare. Meningen med detta konstverk var att det skulle återspegla Légers upplevelser han haft under kriget gång och det blev en succé.

Kortspelarna blev början på den epok då Léger började måla ”mekaniskt”. Hans målningar var under den här tiden ganska robotaktiga men det fanns fortfarande mycket geometriska former i bilderna.
1918 gifte han sig med Jeanne-Augustine Lohy och nästan samtidigt träffade han den schweiziske arkitekten och författaren Le Corbusier som skulle komma att bli en kamrat för resten av livet.
I hans animerade landskapsbilder från 1921 är figurerna och djuren harmoniska och strömlinjeformade. Dessa bilder efterliknar Henri Rousseaus konstverk, som Léger beundrade stort.

1921 målade han Stilleben med ölmugg vilket skulle komma att bli ett av hans bästa konstverk under hela sitt liv och genom att kombinera det moderna med det klassiska kunde Léger 1927 skapa Naken mot en röd bakgrund. Bilden framställde en naken, uttryckslös kvinna mot en stark röd bakgrund.
Sakta med säkert övergick hans ”mekaniska” målningar till konstverk med mycket mer rektanglar och kuber.


Mer än bara en konstnär


Léger var både nöjd och lycklig över att vara konstnär, men han började mer och mer intressera sig för teater och film senare under sitt liv. Faktum är att för en kort tid funderade han på att lägga ner sin karriär för att bara satsa på filmskapandet.
Han designade kläderna till en scen i filmen Den omänskliga och 1924 var han själv producent till filmen Ballet Mécanique som blev berömd efteråt.
Men Légers liv präglades inte bara av filmskapande och målande, utan han var också en mycket bra konstlärare. Samma år som han producerade sin första film så startade han också en egen friskola där han själv lärde ut tillsammans med två andra europeiska konstnärer. Efter dessa succéer så kan man ju tänka sig att han borde ha haft svårt att motivera sig till att fortsätta sin konstnärliga karriär. Men det kunde han och prövade lite olika utmaningar.
Hans väggmålningar från 1925, vilket var kanske Légers mest abstrakta målningar, blev mycket uppskattade.
Léger fortsatte sedan att måla konstverk för en tid framöver och hans stil kunde variera från och till men de kubistiska dragen fanns i varje verk.
1935 blev alla hans verk presenterade på The museum of modern art i New York för att visa Légers konstnärlighet och kreativitet.


Andra Världskriget ändrade Légers tankebanor


Under Andra Världskriget flyttade Léger till USA där han fick en annan bild av hur saker var, bland annat landskapen som hade rykande industriområden i horisonten, vilket var helt olikt de franska landskapen. Han stannade där hela kriget och under den tiden hann han att måla flera tavlor, exempelvis Romantiskt landskap och Tre musikanter.
När kriget var över flyttade han tillbaka till sitt hemland. Men han var trött på krig – Léger hade ju upplevt 2 stora sådana. Hade började få mer socialistiska åsikter och gick därför med i kommunistpartiet. Efter det blev hans konstverk mycket mindre abstrakta och kommunistisk propaganda kunde ses i vissa. Han var visserligen inte någon extrem kommunist utan tyckte bara att alla förtjänade lika och ville påverka. Léger skrev även mycket böcker vid den tiden.
1950, när han nästan var 70 år, och framåt så målade han mest fönstermålningar och designade mosaik. 1954 började han på sitt sista verk som aldrig hann bli färdigt. Léger dog i sitt hem 1955 och Fran...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fernand Léger

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-10-20

    Ett bra arbete. :) Är det okej om jag använder en del av informationen till mitt arbete om Fernand Léger?

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-10]   Fernand Léger
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9831 [2024-07-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×