Elvis

12 röster
41248 visningar
uppladdat: 2002-12-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Elvis Aaron Presley

Den 8 Januari 1935 födde Gladys Presley två tvillingar vid namn Elvis Aaron Presley och Jesse Garon Presley. Jessie dog emellertid 6 timmar efter födseln. Elvis föddes och bodde ett tag I den lilla byn Tulepo, Mississippi. Hans föreldrar hette Vernon Presley och Gladys Smith Presley och dom bodde I den lilla idyllen Tulepo som Elvis föddes i. Dom var fattiga och fick ha olika jobb för att klara sig. Gladys hade jobb som sömmerska och Vernon hade jobb som antingen snickare eller lastbilschaufför. Dom hade haft det riktigt dåligt I Tulepo, dom hade inte ens råd med en gravsten till Elvis döda tvillingbror Jesse. 1941 började Elvis I skolan, han var 6 år då. Det första musikpris som Elvis fick var när han ställde upp I en musiktävling när han var 10 år. Han kom tvåa med bidraget ”Old Sheep”. 1948 flyttade Elvis och hans familj till staden Memphis, Tennesee om hopp att få det lite bättre ställt, 1948 var också samma år som Elvis skulle börja I highschool. Familjen var fortfarande fattig när dom bodde I Memphis så Elvis fick ta jobb på en biograf för att tjäna lite extra pengar till hans familj. 1953 gick Elvis ut skolan för att börja arbeta som lastbilschaufför för en elfirma vid namn ”Crown Electric”.

En dag när han skulle köra en last åkte han förbi en skylt där det stod att man kunde spela in två skivor för 2 dollar. Han åkte till studion som hade satt upp skylten lite senare och spelade in en låt för hans mor nämligen ”That’s alright mama”. Studion han spelade I ägdes av skivbolaget Sun records där mannen Sam Phillips var chef. När Sam Phillips hörde Elvis röst så gav han honom och hans band chansen att spela live. Sam Phillips sa så här ” Om jag hittar en vit man som kan sjunga och spela som en ”neger” kommer jag att tjäna flera billioner dollar”. 1955 hamnar

Elvis äntligen på en nationell topplista med låten ”Baby let´s play House”. Efter den skivan så släppte han ytterligare 4 skivor varav den sista kom upp på första plats på topplistorna. Han gjorde bara 5 skivor när han jobbade I Sun Records. När han var klar med alla skivor för Sun Records så köpte skivbolaget RCA rättigheterna för Elvis till ett pris av 40 000 dollar som var oerhört mycket på den tiden.


1956 kom Elvis stora genombrott. Han släppte skivan ”Heartbreak hotel”. Han sjöng I tv elva gånger och gjorde titelspåret till filmen ”Love me tender” där han också en liten skådespelar insats. Med dom skivorna toppade han alla skiv och topplistor samt hamnade på första platsen på Bilboard listan och stannade kvar där I 25 veckor. Efter


allt det där så gick det bara bättre och bättre för Elvis musik karriär. Elvis gjorde två långfilmer och spelade in dom världskända skivorna:

· ”Too Much”
· ” All shook up”
· “ Teddybear”
· “Jailhouse rock”

Samma år flyttade han I från sin gamla och slitna lägenhet I Memphis för att köpa egendomen Graceland som ligger i Memphis för 100 000 dollar. Elvis blev också den första vita mannen som toppade dom 3 topplistorna inom Rythm and Blues. Topplistorna var: försäljning, jukeboxspelningar och radiospelningar.

Graceland

Graceland är förrutom Vita huset Amerikas det mest kända privata egendom. Elvis fick flytta från sin förorts lägenhet för att hans grannar hade klagat på alla fans som höll till utanför lägenheten dygnet runt, så dom bad honom att flytta. Graceland byggdes runt 1939 och har 18 rum. Tidigare ägaren hette Grace Toof och döpte stället till ”GraceLand”. Han köpte stället för 100 000 dollar men sedan renoverade han stället inom sex månader för 500 000 dollar. Han höll på i 20 år att renovera Graceland men det ända han inte renoverade var den stora grinden som satt på han infart. Men dom reparerade grinden flera gånger eftersom Elvis körde rakt igenom den ett antal gånger!!


Hans militäratjänst
1958 när Elvis skulle göra “lumpen”. Det här skulle vara den första gången Elvis skulle splittras från sin familj. Men han åkte i alla fall till arme´n där han fick ett gott mottagande. Hans överste i armén fick göra ett stort jobb för att ta emot och sortera all post som Elvis fans skickade till honom. Elvis hade det bra i armén men han hade en väldigt stor hemlängtan så han bröt i hop ett antal gånger för saknaden över hans föreldrar. Elvis fick permission från armén och åkte till hans hus i Graceland för att ta

det lugnt. Då fick han ett samtal från sin far som meddelade honom att hans mamma hade gått bort. Hon hade dött av gulsot och hon hade ett svagt hjärta. Det var den 14 november 1958. Moderns död tog hårt på Elvis och man såg inte honom på ett tag. Men när Elvis kom hem från armén så fick han ett stort mottagande från hans fans. På plats fanns flera tusen galna fans. Och tack vare den stora populäriteten och fansens mångfald så fick Elvis skaffa livvakter. Livvakterna, som var ett gäng, följde Elvis vart han än skulle och man kallade dom för ”The Memphis mafia”. Och efter armén så släppte Elvis en comeback skiva vid namn ”Elvis is Back” som gick upp på andra plats på Bilboard listan.


Elvis och 60-talet

I början av 60-talet så började Elvis äta mycket onyttig mat så att han ökade i vikt mycket och drastiskt. Han gjorde också 21 värdelösa filmer som fick dålig kritik. Men en av dessa filmer vid namn ”Blue Hawaii” tjänade mycket, rättare sagt 4,7 miljoner dollar och den fick god kritik. Fast det gick så dåligt för honom på filmfronten drog han själv in 6 miljoner dollar per år som var väldigt bra för dom där B-filmerna.

Lite om hans familj

Elvis träffade sin framtida fru, Priscilla Beaulie, när han hade militärtjänst i Tyskland. Han tog med henne till USA när hon var bara 14 år och han 25 år. När han hade kommit hem från sin tjänstgöring armén så tog han henne till Graceland och formade henne till en passande hustru för honom. Han bestämde vad hon fick äta och hur hon skelle se ut. Hon fick ingen chans att forma sitt eget utseende eller sminka sig hur hon ville utan Elvis bestämde det. Hon fick inte heller äta vad hon ville som t ex hennes favorit rätt var tonfisksallad men hon fick inte äta det när Elvis var i närheten för han tyckte inte om lukten. I alla fall så gifte dom sig den 1 maj 1967 i Las Vegas. Dom skaffade sig också en unge som föddes exakt 9 månader efter giftermålet. Alltså den 1 februari kom den lilla flickan, som dom senare döpte till Lisa Marie, till jorden. Lisa Marie var också det enda barnet som Elvis hade under sin korta livstid. Den 19 oktober skilde sig Priscilla och Elvis, och Priscilla fick vårdanden om Lisa Marie. Fast Priscilla fick vårdnaden om Lisa Marie så besökte hon Elvis ofta och kom till Graceland då och då. Elvis skaffade sig också ett eget privat flygplan som han döpte till ”The Lisa Marie”



Så dog Elvis Presley

Elvis började ta droger för att klara av det hetsiska livet som han levde. Alla medel han tog hade läkare skrivit ut. Dagen han dog så skulle han förbereda sig inför en konsert som skulle äga rum i Portland. Så på morgonen innan konserten la han sig i sin säng i Graceland för att vila lite, då dog han. Det var den 16 augusti som världen fick beskedet att Elvis ”The King” Presley hade dött. Han dödsorsak var inte knarket eller läkemedlena som han tog får dom skulle aldrig orsaka en sån snabb död utan det var för han hade oregelbunden hjärtverksamhet. Först begravdes han brevid sin mor i Memphis men dom både vart flyttade till Graceland för att senare begravas. På hans begravning kom det 75 000 fans och folk som respekterade honom, och varje år vallfärdar det flera tusen männsikor till hans gravplats.



Lite strunt och fakta om elvis

· Längd: 183 cm
· Vikt: 82 kg
· Hårfärg: Cendré (ljust ljusbrun). Han färgade håret svart.
· Ögonfärg: Blå
· Bröstvidd: 100 cm
· Midja: ca 81 cm
· Höftvidd: 104 cm
· Skostorlek: 11D
· Blodtyp: O
· Socialförsäkringsnummer: 409-52-2002
· Militärt värnpliktsnummer: 40-86-35-16
· Arméns serienummer: 53310761 (på inkallningsorder)
· National Bank of Commerce, checkkontonummer: 011-143875 (han signerade alla checkar med "E.A. Presley")
Några hitlåtar

1956 Heartbreak Hotel, Don´t Be Cruel, Hound Dog, Love Me Tender.
1957 Too Much, All Shook Up, Teddy Bear, Loving You, Jailhouse Rock,
Treat Me Nice.

1958 Don´t, Wear My Ring Around Your Neck, Hard Headed Women, King Creole, One Night.
1959 A Fool Such as I, I Need Your Love Tonight, A Big Hunk O´Love, Stuck on You.
1960 It´s Now or Never, Are You Lonesome Tonight.
1961 Surrender, Little Sister, Can´t Help Falling in Love.
1962 Good Luck Charm, Return to Sender.
1963 Devil in Disguise, Bossa Nova Baby.
1964 Viva Las Vegas, Such a Night.
1965 Crying in the Chapel.
1968 If I Can Dream.
1969 In the Ghetto, Suspicios mind
1972 Burning Love
MVG uppgift

Jag ville jobba om Elvis för att jag har hört så mycket om honom så jag ville fördjupa mig mera. I detta arbete lärde jag mig mycket om Elvis och hans karriär som musikartist. Det fanns saker som jag visste om Elvis innan och saker jag inte visste om. T ex har jag alltid trott att Priscilla (Elvis fru) var Elvis syster men det kom fram att det var hans fru.

Jag har sett några Elvis filmer som gick på TV 3 förrut och jag tyckte vissa av dom som jag såg var riktigt bra. Jag tyckte inte att Elvis skådespelar talang var så lysande men dom hade bra handling.

Jag tyckte Elvis skilde sig från andra stora artister på den tiden för han var ny, fräsh och tuff med en riktigt bra musiktalang. Hans musikstil liknade inte nån man hade hört innan, för det var en blandning mellan R&B och country. Det kallades för rockabilly. Jag valde Elvis för att han var så känd. T ex om man skulle fråga en 6-åring på stan om han/hon visste vem Elvis Presley var så skulle men nog få ett bra svar, men om däremot skulle fråga om han/hon visste vem Muddy Waters var så skulle personen nog stå som ett frågetecken. Elvis hade också tur att han var vit. Skullle han vara svart och inte ha lika vackert utseende så skulle han nog inte bli lika känd, för att på den tiden så var USA väldigt rasistisk (kanske världens mest rasistiska land). Men eftersom han hade ett bra utseende och spelade ”svart” musik så gick det bra för honom.

Det fanns flera tusen tjejer som avgudade hans utseende under Elvis tid. Han hade det idealiska Amerikanska utseendet som var vackert. Men jag tror inte att han skulle få lika stor respons idag. T ex om man skulle skicka Eminem tillbaka till 50-talet så skulle hans utseende inte var lika populärt som det är idag.

Jag har lyssnat på Elvis musik och jag tycker vissa låtar har bra klass och är ruggigt bra. Han har producerat mycke...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Elvis

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-01-22

    Kopierat arbete

  • Inactive member 2004-04-29

    bra arbete!

  • Inactive member 2004-10-19

    hej hej Tim... jag vill tacka

  • Inactive member 2005-08-10

    Du har skrivit att Elvis spela

  • Inactive member 2005-08-10

    och..Priscilla var 16 inte 14.

Källhänvisning

Inactive member [2002-12-15]   Elvis
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1403 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×