David Copperfield

14 röster
26091 visningar
uppladdat: 2003-02-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt att läsa boken ”David Copperfield” som är skriven av Charles Dickens. Boken är skriven i ”jagform”, vilket gör den mycket spännande och man får en bra inlevelse.”David Copperfield” är en otroligt bra roman om David, en liten pojke som föds efter sin pappas död. David föddes i Blunderstone i Suffolk, och hans mor var väldigt ung. Mrs. Copperfield (mamman) gifte om sig med Mr. Murdstone, som blir Davids styvfar.

Redan tidigt lär sig David att denne man är sträng och opålitlig. Familjen hade sedan tidigare en ung jungfru som skötte hushållet, Clara Peggotty. Hon tog väl hand om David. Mr. Murdstone tyckte inte att mamman var en tillräckligt bra lärare, så han beslöt sig för att ta hand om Davids studier på egen hand. David fick stryk varje dag om han inte kunde sin läxa. Oftast kunde han den, men blev för nervös när han skulle redovisa så att han helt enkelt glömde bort den. Mamman kunde inte göra så mycket, eftersom hon var för rädd för att säga något.

David får en hemsk uppväxt. För det mesta sitter han inlåst på sitt rum med massor av böcker. Här drömmer han sig bort och läser bok efter bok. Tidigt lär David känna Peggottys bror och hans familj. Han blir också förälskad i lilla Emily som också förlorat sin far, men som bor hos Mr. Peggotty, som alltså är Claras bror. Efter ett tag skickas David till Salem House, en skola nära London. Här lär han känna många, som också blir vänner för livet. En av dem är Steerforth.

En dag när David är hemma på lov föds hans lillebror. David är överlycklig men glädjen varar inte särskilt länge. Bara några veckor efteråt får han beskedet att både hans mor och bror har dött. Mr. Murdstone avskedar Peggotty och vill inte längre ha med David att göra. Han skickas till London där han får bo hos en vänlig gammal man, Mr. Micawber. Charles Dickens far, John Dickens, är förebilden till denne man. Mr. Micawber har problem med ekonomin och hamnar senare i fängelse. Hans familj flyttar dit, men David trivs inte där. David beslutar sig för att rymma från det jobb som Mr. Murdstone gett honom och istället uppsöka sin faster, Miss Betsey Trotwood. Det gör han, men det blir en lång och besvärlig resa. Till en början blir fastern väldigt förskräckt när han kommer, men sedan adopterar hon honom. Nu får han ett nytt namn, Trotwood Copperfield. Han får gå i skolan och under tiden bo hos Mr. Wickfield. Här lär han också känna Agnes, Mr. Wickfields hushållerska. David håller mycket av henne, och finner en glädje över att inte behöva vara kvar hos sin hemske styvfar något mer.

Resten av boken skildrar Davids liv och strapatser. Han blir en mycket älskad och lärd man. David får vara med om både hemska och underbara upplevelser. Nu tänker jag inte avslöja mer, utan ni får läsa boken själv. Själv tycker jag att det var en bra bok, lite gammaldags, men som fortfarande hänger med i svängarna. Det var en massa personer och karaktärer att hålla reda på, men det är det som gör Dickens böcker så speciella.

Författaren

Charles Dickens var på sin tid oerhört populär. Han föddes i Portsmouth (södra England) den 7 februari 1812. Hans pappa, John Dickens, var en tjänsteman i marinförvaltningen men hamnade i häkte, vilket gjorde att Charles inte kunde fortsätta skolan som han hade tänkt. Han sattes i en skofabrik där han också fick chansen att skildra många barns liv. Dessa barn hade oftast kommit fel i samhället, och i flera av hans böcker har han tagit fram deras karaktärer. Så småningom blev Charles en politisk journalist. Han skrev mycket om hur livet var i London, vilket var mycket uppskattat.

Berättartekniken

Charles Dickens böcker lästes av alla. Hans romanfigurer var levande och fångade läsarna. Men det som fick de flesta att läsa Dickens böcker var att de kom ut i månadshäften. Detta gjorde att varje avsnitt måste innehålla en spännande handling och ett slut som gjorde att läsaren blev så tagen att han ville läsa fortsättningen. När man läser Dickens romaner upptäcker man därför att det händer väldigt mycket med korta mellanrum. För att fånga läsaren ytterligare så överdrev han karaktärsdragen så att de blev tydliga. Hans förmåga att skildra ondsinta människor är mycket omtalad, medan de goda människorna ofta blev lite bleka när man jämför dem. Trots det är det ingen tvekan om på vilken sida som Dickens stod på. Synden straffar alltid den onde och den gode får sin belöning till slut, och detta gäller även i Dickens böcker.

Kända romaner av Charles Dickens

Pickwick klubben, är romanen som Charles blev känd för. Redan som 24-åring gav han ut detta mästerverk, en humoristisk skildring av en jaktklubbs äventyr och strapatser. Den utspelar sig på den engelska landsbygden med Mr. Pickwick och Sam Weller i huvudrollen. De komiska inslagen överväger, men redan tidigt visar Charles ett stort intresse för den sociala verkligheten.

Nästa bok, Oliver Twist är en berättelse om den föräldralöse och fattige pojken Oliver Twist. På sin väg genom livet möter han hårdhänthet, grymhet, kriminellt beteende och att livet inte är en dans på rosor. Man måste kämpa för det.
Så har vi då mästerverket David Copperfield, som delvis är en självbiografisk roman. Här följer ett utdrag ur den, då David är inlåst på sitt rum:

”Då jag betraktade sovrummet, satte jag mig med knäppta händer för att tänka. Jag tänkte på rummets utseende, på sprickorna i taket, på tapeterna, på ojämnheterna i fönsterglaset, som störde utsikten, på tvättbordet som stod och vacklade på sina tre ben. Jag brast i gråt, och i min förtvivlan började jag att tänka på att jag var förskräckligt kär i lilla Emily och att jag slitits ifrån henne för att komma hit. Detta gjorde mig så olycklig, att jag grät mig till söms.
Jag vaknade vid att någon sade:
- Här är han!
Min mor och Peggotty hade kommit för att se till mig.
- Hur är det fatt, Davy? frågade min mor....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: David Copperfield

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-05-19

    Vill ha den på engelska :O

  • Inactive member 2019-11-08

    ok boomer

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-02]   David Copperfield
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1578 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×