David Copperfield

9 röster
23051 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den bok som jag har läst heter David Copperfield och är skriven av den berömde författaren Charles Dickens. David Copperfield publicerades 1850, när Charles var 38 år.
David Copperfield är skriven i jag-form som gör att man får en väldigt bra inlevelse i boken.
Boken utspelar sig i England i ”London-området” runt 1800-talet och man får följa David i sina ungefär 30 första år i sitt liv.
Huvudpersonen heter som sagt David Copperfield och, David som föds i Blunderstone i Suffolk. Sedan innan David hade födds hade hans far dött och levde därför bara med sin mor och deras jungfru Clara Pegotty.
David lever ett härligt liv ända tills hans mor gifter om sig med en man, Mr Murdstone.
David lär sin tidigt att denna man är väldigt sträng.

En dag fick Mr Murdstone för sig att Davids mamma inte kunde sköta Davids studier själv och beslöt sig för att ta hand om dem själv. David fick stryk varje gång han inte kunde sin läxa. För det mesta kunde han den men han var så rädd när han skulle redovisa att han glömde bort den.

David har en hemsk uppväxt och sitter för det mesta på sitt rum och läser böcker, här kan sitta i fred och läsa bok efter bok.
Ibland när Davids jungfru Clara åker och hälsar på sin familj får David följa med, David blir väldigt förtjust i Claras familj och speciellt förtjust blir han i lilla Emily som bor där sedan hennes far dog.

Efter ett tag när Mr Murdstone har fått nog av David skickar han honom till en internatskolan Salem House nära London, här får David nya kompisar och en av dem är Steerforth.
En dag när David är på skolan får han höra att han har fått en lillebror. David blir överlycklig, men lyckan vara inte länge för än han får höra att hans mamma och lillebror har dött.
Mr Murdstone avskedar Clara och vill inte ha med David att göra, så han skickar honom till en man som heter Mr Micawber som är väldigt vänlig mot David (Den som inspirerats till den här personen är Charles Dickens far John Dickens.). Mr Micawber får väldigt problem med ekonomin och hamnar snart i fängelse, vilket hans familj också flyttar till. Men David bestämmer sig för att rymma och söka upp sin faster, Miss Betsey Trotwood. Det blir en lång och besvärlig resa. Hans faster blir väldigt förvånad men bestämmer sig sedan för att adoptera honom. Han får ett nytt namn, Trotwood Copperfield. Han får börja i skola hos Mr Wickfield och där lär han känna Mr Wickfields hushållerska Agnes. David blir god vän med henne och är väldigt glad över att slippa sin hemska styvfar.

Resten av boken handlar alla slags om händelser om Davids liv, hemska och fantastiska. Han blir en mycket älskad och lärd man.


Det jag tror författaren Charles Dickens vill säga med den här boken är att fast man kanske lever väldigt fattigt och har en väldigt tuff barndom kan man ändå bli något stort och betydelsefullt.
Själv tycker jag att boken var lite v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: David Copperfield

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-05-09

    ett utmärkt utfört arbete. lr?

  • Inactive member 2008-03-16

    Bra skrivet. Kunde dock vara m

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   David Copperfield
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3383 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×