Vad kan jag som privatperson göra för att hjälpa miljön?

2 röster
14509 visningar
uppladdat: 2003-02-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sant eller falskt?

Sveriges 8,8 miljoner invånare använder ungefär lika mycket energi som Indonesiens 100 miljoner invånare.

Falskt. Vi gör av med ungefär lika mycket energi som Indonesiens drygt 200 miljoner invånare.


Sverige spenderar lika mycket energi som Indonesiens drygt 200 miljoner invånare. Det säger någonting om hur mycket energi vi spenderar i onödan. Dessutom har vi betydligt mer sopor per person än indonesierna.

Står du i duschen i tio minuter varje morgon, bara för att det är så skönt? Det kostar dig – eller dina föräldrar – ungefär 2 000 kronor per år.

Slänger du bort dina öl- och vinflaskor när du har druckit färdigt? Returnera dem och få pant, så tjänar du pengar och sparar miljön. Vare sig du pantar flaskorna och burkarna eller ej så får du betala pant när du köper dem.

Vi ska gå igenom två personers dag, en elev och en arbetande vuxens, och se vad de kan göra för att spara på miljön.



VUXEN MAN, ARBETANDE
ICKE MILJÖVÄNLIGA DAGEN

Mannen, Erik, bor med sin fru och två barn i en stor villa i ett trevligt område. Hans barn är ett och sex år gamla.

Erik vaknar klockan 6.30 på morgonen. Han går upp och tar en tio minuter lång dusch för att vakna. Därefter sätter han sig vid frukostbordet och läser tidningen och ser till så att sexåringen äter.

När han är färdig slänger han tidningen i soporna, och börjar diska under rinnande vatten.

Ettåringen vaknar och kräver uppmärksamhet. Erik lämnar köket tomt, men låter lamporna vara tända. Han byter blöja på ettåringen, och slänger den gamla blöjan i soporna. Han sätter ettåringen att leka med sina plastleksaker.

Till slut ska han åka till jobb. Trots att det är fint juni-väder ute så kör han bil till jobb.

Väl på jobbet sätter han sig vid datorn. Han printar ut ett stort antal sidor, men upptäcker att det är fel, och måste printa ut igen. Han skriver bara ut på en sida, och slänger de utskrifter som var fel i soporna.

Erik tycker att det är för kallt i sitt rum, för det drar genom fönstren. Han sätter upp temperaturen i rummet.

På eftermiddagen kör han hem. Sedan kör han hemifrån och hämtar ettåringen på dagis, och åker och handlar. Eftersom de ska ha en fest senare i helgen köper han engångsförpackningar med bestick och tallrikar. Han köper också en del livsmedel, bland annat en hel del kött.

Han lämnar också en av sina kostymer på kemtvätt.

När han kommer hem lagar han middag. Han tar ut maten ur frysen. Både kylen och frysen är gamla, och frysen har inte frostats av på länge.

Han sätter ettåringen att leka med en batteridriven docka som kan prata. Batterierna innehåller kadmium.

Sexåringen kommer hem, likaså Eriks fru. De äter middar, och det som familjen inte äter av maten slänger de i soporna efteråt.

Efter maten börjar frun tvätta, samtidigt som Erik städar lite i huset. Han dammsuger och rengör sedan med rengöringsmedel.

När de är klara sätter de sig och tittar på TV. När de till slut ska gå och lägga sig sätter de TV:n på stand by och låter lamporna i fönstren vara på eftersom det ser trevligare ut så.


MILJÖVÄNLIGA DAGEN

Erik vaknar klockan 6.30 på morgonen. Istället för att ta en tio minuter lång dusch tar han en två minuters dusch. Därefter sätter han sig vid frukostbordet och läser tidningen och ser till så att sexåringen äter.

När han är färdig slänger han tidningen i pappersinsamlingen istället för soporna, och fyller diskhon med vatten innan han börjar diska. Detta sparar en hel del energi. Erik använder dessutom miljömärkt diskmedel, och låter bli att överdocera, vilket är väldigt lätt att göra idag. Dagens diskmedel är ofta väldigt koncentrerade, vilket gör det lätt att överdocera.

Ettåringen vaknar och kräver uppmärksamhet. Erik lämnar köket tomt, och släcker lamporna (som alla är lågenergi) efter sig när han går. Han använder tygblöjor när han byter på ettåringen. Tygblöjor räcker att köras i sköljprogrammet i maskinen, med lite ättika istället för tvättmedel. Detta istället för engångsblöjor att slänga i soporna. Sedan sätter Erik ettåringen att leka med sina leksaker, som är gjorda av trä och tyg istället för plast. Köper du plastleksaker så fråga om PVC-fria.

Till slut ska han åka till jobb. Eftersom det är fint väder ute så cyklar han till jobb.

Väl på jobbet sätter han sig vid datorn. Han ska printa ut ett antal sidor, och innan han gör det ser han till att det är helt korrekt. När han väl skriver ut så skriver han ut på bägge sidorna, på BRA MILJÖVAL-märkt papper. BRA MIJÖVAl är alltid fritt från naturskog och blekt utan klor. De papper Erik sedan inte behöver slänger han i pappersinsamlingen.

Erik tycker att det är för kallt i sitt rum, för det drar genom fönstren. Han ber att få fönstren tätade, och sätter på sig en tjock tröja istället för att sätta upp värmen.

På eftermiddagen cyklar han hem. Därefter tar han bilen och kör och hämtar ettåringen på dagis, innan han fortsätter till affären för att göra veckans matinhandling. Han har planerat sina inköp så att han slipper köra och handla flera gånger i veckan. De ska ha fest till helgen, men han låter bli att köpa engångsförpackningar eftersom han vet att det inte är miljövänligt. Han köper också en del livsmedel, bland annat en hel del kött. Han väljer KRAV-märkt mat som garanterar ett jordbruk med balans mellan växt- och djurhållning, utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, och djuren får gå i det fria. Han låter bli att köpa fryst och konserverad mat, och köper ekologisk mjölk. Han köper också mycket vegetariskt, eftersom han vet att det krävs mycket energi att producera kött, och han vet att vi får i oss mer protein än nödvändigt ändå.

Han behöver inte lämna in sin kostym på kemtvätt eftersom han inte köper kläder som behöver kemtvättas. Om han skulle köpa något som behöver kemtvättas så ber han om professionell vattentvätt, enligt Aquaclean metoden. Den skonar miljön.

När han kommer hem lagar han middag. Han tar ut maten ur frysen. Han har nyligen köpt en ny kyl och frys, och båda är A-märkta. Det betyder att de är energisnåla. Han ser till att hålla frysen avfrostad för att spara energi, och ser alltid till så att dörrarna stänger.

Han sätter ettåringen att leka med leksakerna gjorda av trä och tyg. Ettåringen har inga leksaker som har kadmiumbatterier.

Sexåringen kommer hem, likaså Eriks fru. De äter middag, och det som familjen inte äter av maten slänger de i komposten när de är klara. I komposten kan man slänga växtrester, nyfallna löv, grönsaker i små bitar, frukt i mindre mängder, ogräs, tång, sågspån och stenmjöl. När man har lagt på grönsaker och frukt på komposten bör man täcka över, för att slippa fåglar och skadedjur.

Efter maten börjar frun tvätta. Hon fyller tvättmaskinen och använder miljömärkt tvättmedel (Svanen eller BRA MILJÖVAL). Hon föredrar att tvätta i 60 grader istället för 90, eftersom det senare drar nästan dubbelt så mycket energi. Med dagens tvättmedel blir dessutom det mesta rent vid 60 grader. Hon använder miljömärkt blekmedel till vittvätt och svåra fläckar, och inte till något annat. Hon låter bli sköljmedel, och lufttorkar tvätten efteråt.

Samtidigt städar Erik städar lite i huset. Han använder en torr mikrofiberduk på mopp med ett långt skaft istället för en dammsugare, för att spara energi. Det fungerar på hårda golv. Han väljer miljömärkta rengöringsmedel, och använder citronsyra på toaletten och kakel, och städar ugnen med såpa som får verka på låg värme.

När de är klara sätter de sig och tittar på TV. När de till slut ska gå och lägga sig stänger de av TV:n helt och släcker alla lamporna i huset.

*

Sant eller falskt?

Du sparar nästan 5000 kronor om året genom att cykla till och från jobbet (2x5 km) istället för att ta bilen.

Sant.

*

UNG MAN, STUDERANDE
ICKE MILJÖVÄNLIGA DAGEN

Mattias är 18 år. Han går sista året på gymnasiet och har det ganska hektiskt. Varje morgon går han upp klockan 06.30 eftersom han börjar 8.15 varje dag.

Mattias börjar alltid sin dag med en kopp te och en stor tallrik havregrynsgröt. Han värmer vatten på spisen till båda dessa saker. Mattias tar sedan med sig sin frukost och sätter sig vid TV:n för att kolla lite på Ztv. När klockan är 07.10 stängs TV:n av på standby och i all hast spiller Mattias på golvet av det te som var kvar i muggen. Snabbt tar han en mopp som Mattias mamma använt igår när hon städat, det finns fortfarande rengöringsmedel kvar i spannen så det behöver han inte tänka på.

Nu är det bråttom, klockan är 07.25 och han måste hinna tvätta sig och borsta tänderna. Han låter vattnet rinna medan han borstar tänderna samtidigt som han springer runt i huset för att leta reda på allt han ska ha med sig.

Mattias bor fem kilometer från skolan, men han väljer att ta bussen ändå. Det är tyst och tråkigt på bussen, så innan han lämnar huset letar han upp sin MD spelare. När han hittar den upptäcker han att batteriet är slut så han kastar dem i soporna och tar ett nytt par i skåpet.

Mattias har nu kommit till skolan, hans första lektion denna torsdag morgon är datakunskap. När inte läraren är uppmärksam på vad Mattias gör så passar han på att gå in på Internet. Han har länge kollat in ett par skor på en sida där, dessa skor måste han bara ha. Skorna kommer att levereras till honom inom tre dagar för deras policy är att det ska gå så snabbt som möjligt.

Imorgon är det fredag och det är dags för fest, och Mattias skulle himla gärna vilja ha lite nya kläder, för det han har i garderoben känns lite gammalt. Så han tar en runda på stan med en kompis för att hitta något fräckt. Ett par byxor och en tröja från Spirit blir det och Mattias är nöjd för dagen. Det är inte hans kompis som tycker det vore trevligt att ta en fika.

De går in på ett café de inte tidigare varit på. Här inne har de allt och det är ett mycket trevligt ställe. Mattias känner hur hungrig han är när han ser den saftiga bageln med bacon och kyckling, han måste helt enkelt ha en sådan. De spenderar lite tid här sedan tar de bussen tillbaka till Mattias.

Inne på caféet var det väldigt rökigt och eftersom varken Mattias eller hans kompis röker märker de stanken som satt sig i kläderna direkt. När Mattias kommit innanför dörren tar han därför genast av sig sin tröja och kastar den i tvättmaskinen.

Kvällen är nu kommen och han är väldigt trött efter dagen som varit men han måste skriva en uppsatts tills imorgon. Han är sent ute och skrivare gick sönder igår så det blir att skriva för hand. Han börjar med att göra en liten mindmap med en tuschpenna och efter det skrivs en kladd. Slutligen börjar han med en blyerts att renskriva uppsatsen.

Ett bad nu hade inte suttit fel, så badvattnet tappas upp och Mattias tar sig ett kvällsbad.

Klockan är nu 21.00 och en bra film på tv börjar. Mattias tar en coca-cola som han njuter av under filmens gång. När den är slut kastar han plastflaskan i soporna.

Nu är det dags för att Mattias att få sin sömn. Medan han gör sig i ordning för att lägga sig i sängen sätter han på musik. Musiken går under hela natten eftersom han har cd växlare med fem cd skivor och det är ganska skönt att somna till musik ibland.

Såhär ser en helt vanlig dag ut i Mattias liv. Precis som de flesta andra så slösar han otroligt mycket energi och hans sätt att leva är inte ett bra miljöval. Men det finns mycket man som individ kan göra i sin vardag för att skydda naturen. Det kan vara de små sakerna i livet som gör det.


MILJÖVÄNLIGA DAGEN

Mattias går sista året på gymnasiet och har det ganska hektiskt. Varje morgon går han upp klockan 06.30 eftersom han börjar 8.15 varje dag.

Mattias börjar alltid sin dag med en kopp te och en stor tallrik havregrynsgröt. Vattnet till teet värmer han i en vattenkokare och gröten görs i mikrovågsugnen eftersom det går snabbare än att göra det på spisen. Detta gör att man sparar energi. Mattias tar sedan med sig sin frukost och sätter sig vid TV:n för att kolla lite på Ztv. När klockan är 07.10 stänger han av TV:n och drar ut sladden. I all hast spiller Mattias på golvet av det te som var kvar i muggen. Mattias tar till en trasa som han sköljer med lite kallt vatten. Teet är nu borta och inga kemikalier har kommit till användning.

Nu är det bråttom, klockan är 07.25 och han måste hinna tvätta sig och borsta tänderna. Tandborsten sköljer han snabbt i lite kallvatten och stänger sedan av kranen. Tvättar sig gör han snabbt i ansiktet utan att låta kranen rinna i onödan. Efter den snabba tvättningen går han och letar reda på sina saker.

Mattias bor fem kilometer från skolan så det är lätt att cykla fram och tillbaka. Det är tyst och tråkigt att cykla så innan han lämnar huset letar han upp sin MD spelare och det bästa med den är att det är uppladdningsbara batterier så han behöver aldrig oroa sig för att de tar slut. Då behöver han inte heller kasta dom i soporna. Om batterierna inte hade varit uppladdningsbara, så hade de ju dock hört hemma i batteriholken då de slutar fungera.

Mattias har nu kommit till skolan, hans första lektion denna torsdag morgon är datakunskap. När inte läraren är uppmärksam på vad Mattias gör så passar han på att gå in på Internet. Han har länge kollat in ett par skor på en sida där, dessa skor måste han bara ha. Men eftersom han ser att varorna inte levereras på ett miljövänligt sätt utan de kör ut skor för varje person för att leveranstiden skall vara kort så bestämmer sig Mattias för att strunta i köpet. Det finns säkert några bättre i affären eller så kan han ha dem han har ett tag till.

Imorgon är det fredag och det är dags för fest men Mattias skulle himla gärna vilja ha lite nya kläder, för det han har i garderoben känns lite gammalt. Men hans kompis är snäll och säger att han gärna får låna en tröja av honom istället. Det tycker Mattias låter som en bra ide men han skulle fortfarande vilja ha ett par snygga byxor. De tar sig därför till UFF där de hittar ett par för ett bra pris och har på det sättet även hjälp miljön en bit på vägen genom att återanvända gammalt. Mattias är nöjd för dagen, han har nu fått det han ville ha. Hans kompis är inte lika nöjd som tycker det vore trevligt att ta en fika.

De går in på ett café de inte tidigare varit på. Här inne har de allt och det är ett mycket trevligt ställe. Mattias känner hur hungrig så han tar en vegetarisk sallad. Det är bättre för miljön eftersom det kräver mer energi att få fram kött än det tar att få fram vegetariska varor. Det finns himla goda vegetariska sallader. De spenderar lite tid här sedan tar de sina cyklar och cyklar hem.

Inne på caféet var det väldigt rökigt och eftersom varken Mattias eller hans kompis röker märker de stanken som satt sig i kläderna direkt. När Mattias kommit innanför dörren tar han därför genast av sig sin tröja o hänger ut den i trädgården på en galge. Den är trots allt inte smutsig utan det är bara lukten som behöver vädras av.

Kvällen är nu kommen och han är väldigt trött efter dagen som varit men han måste skriva en uppsatts tills imorgon, han är sent ute och skrivare gick sönder igår så det blir att skriva för hand. Han tänker noga ut vad som ska skrivas innan han börjar. Sedan tar han ett suddgummi och en blyertspenna och börjar skriva snyggt.

En kort dusch är mycket bättre än ett bad så det är vad Mattias tar, en snabb dusch på några minuter.
Klockan är nu 21.00 och en bra film på TV börjar. Mattias tar en coca-cola som han njuter av under filmens gång. Plastflaskan från coca-colan tar han och lägger i en påse där de förvarar plast så att de sedan kan källsortera allt.

Nu är det dags för att Mattias att få sin sömn. Medan han gör sig i ordning för att lägga sig i sängen sätter han på musik. Innan han lägger sig i sängen stänger han av musiken och drar ut kontakten.


VAD DU KAN GÖRA FÖR ATT HJÄLPA MILJÖN


Källsortera. Papper med papper, plast med plast, mat kan gå i en kompost. Batterier går tillbaka till batteriholken. Kläder kan gå till insamlingar om de inte är allt för slitna. Plast- och glasflaskor kan också återvinnas.

Välj cykeln istället för bilen. Eller för den delen bussen, eller varför inte gå? Du får både motion och sparar miljön.

Släck lamporna. Låt inte lamporna i ett t...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad kan jag som privatperson göra för att hjälpa miljön?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-03-04

    skiit bra arbete

  • Inactive member 2009-05-11

    Bra att han köper UFF kläderna som barnen i afrika ska ha..

Källhänvisning

Inactive member [2003-02-26]   Vad kan jag som privatperson göra för att hjälpa miljön?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=1755 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×