IFRS 7 Finansiella instrument: Upplysningar - Leder ny standard till förändring i lämnade upplysningar?

1035 visningar
uppladdat: 2008-08-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bakgrund och problemdiskussion: Användandet av finansiella instrument har utvecklats dramatiskt under de senaste åren och som ett svar på detta har utökade upplysningskrav tagits fram. IFRS 7, som ska tillämpas för räkenskapsår som inleds den 1 januari 2007 eller senare, för med sig krav på nya specifika upplysningar relaterade till finansiella instrument vilket för företagen innebär både svårigheter och kostnader. Med detta som grund är det av intresse att undersöka vad som har hänt i årsredovisningarna efter att standarden infördes. Syfte: Uppsatsen syftar till att undersöka i vilken utsträckning införandet av IFRS 7 har lett till en förändring i lämnade upplysningar om finansiella instrument av bolag noterade på OMX Nordic Exchange Stockholm. Ett ytterligare syfte är att undersöka huruvida lämnade upplysningar påverkas av faktorer som inbegriper företagets storlek, i detta fall börsvärde, och anlitad revisionsbyrå. Avgränsningar: Undersökningen syftar endast till att se i vilken omfattning upplysningar lämnas i årsredovisningarna. Således görs inga bedömningar gällande huruvida företagen har gjort rätt och inga omdömen om kvaliteten på upplysningarna ges. Metod: Studien genomfördes med en kvantitativ metod som omfattade 122 företag. Undersökningen är uppbyggd kring en kodningsnyckel i vilken information om företagens lämnade upplysningar samlades in för att sedan kunna summeras. Det sammanställda resultatet testades sedan med hjälp av ett statistiskt datorprogram i syfte att kunna fastställa huruvida de samband som framkom av undersökningen är signifikanta. Resultat och slutsatser: Införandet av IFRS 7 har lett till att de lämnade upplysningarna som kan relateras till finansiella instrument har ökat. Studien har därmed visat att en ny redovisningsstandard leder till förändring i lämnade upplysningar. Företagets storlek har betydelse för hur utförliga upplysningar som lämnas. Företag på Large Cap uppfyller flest krav i IFRS 7 medan företag på Small Cap är de som uppfyller minst antal krav. Vidare föreligger ett signifikant samband mellan lämnade upplysningar och anlitad revisionsbyrå, vilket tyder på att vägledning från revisorn har betydelse då en ny standard implementeras. Förslag till fortsatt forskning: Några av de områden som ingår i undersökningen har en mer kvalitativ karaktär och skulle gynnas av en mer ingående studie. De...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: IFRS 7 Finansiella instrument: Upplysningar - Leder ny standard till förändring i lämnade upplysningar?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-08-13]   IFRS 7 Finansiella instrument: Upplysningar - Leder ny standard till förändring i lämnade upplysningar?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=22683 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×