Punk

7 röster
31691 visningar
uppladdat: 2004-02-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Precis som 60-talets hippierörelser kom punken som protest mot samhället.
Året var 1976 när punken slog rot. Ungdomar som var missnöjda med samhället och dess politiker startade denna musik och livsstil.
När punken senare hade slagit igenom, blev med tiden Sex Pistols det stora och ”viktigaste” punkbandet. Andra stora band var The Clash och Sham 69. Punken ansågs då väldigt ovårdad, gapig och slamrig. Det tillkom även en massa annan negativ kritik om stilen, som bland annat kom från föräldrar till ungdomarna som drogs mot punken. Massmedier struntade fullständigt i musiken utan de visade hur punkarna klädde sig och uppträdde. Något av det viktigaste hos punken och punkarna var att provocera, det var därför de gick klädda i trasiga kläder hade färgad tuppkam etc.
För att protestera mot överflödskonsumtionen köpte eller stal punkare kläder, för att senare riva sönder dem och ”laga” hålen med säkerhetsnålar.
Piercing i form av att trycka igenom nålar och dylikt genom näsor, öron ögonbryn mm, var för att protestera mot föräldrar och orättvisor.

Ordet punk betyder på gammalt språk prostituerad, värdelös person, ligist.
Punken påminner lite om hårdrock fast spelades snabbare och hänsynslöst på enkla instrument. Grupper tog chockerande namn som t.ex. Sex Pistols, även artistnamnen blev också chockerande som Jonny Rotten (sångaren i sex pistols) heter egentligen Jonny Lydon.
Bokstaven A i en ring var viktig för många punkare. Bokstaven står för
anarki ty många punkare var och är nämligen anarkister.

Texterna och musiken till punken inspirerades av amerikanska grupper som The Stooges med Iggy pop i spetsen. I Sverige var det gruppen Ebba Grön som var störst. Deras musik lever fortfarande kvar i mycket av dagens musik.

”Punkens mening” är att när alla människor värderas lika, krigen slutar och aldrig börjar igen, när alla litar på alla, när fattigdom ej existerar, när egoismen är borta finns det inte längre något som kallas punk, då är punkens mening nådd.


SEX PISTOLS

Sex pistols medlemmarna var Jonny Rotten (sång), Steve Jones (Gitarr),Paul Cook (Trummor), Glen Matlock (bas), han ersattes senare av Sid Vicious.

Punkgruppen Sex Pistols (Köns pistolerna) startade sin karriär i managern Malcom McLaren´s klädaffär, i affären som hette Sex köpte de sina kläder och varifrån gruppen fick sitt namn.
Gruppen började spela på stadens klubbar, och deras första spelning ägde rum den 6 november 1975. Deras första singel Anarchy in the UK släpptes år 1976 blev bannlyst av BBC. År 1976 skrev de ett kontrakt med EMI, som något år senare löste det för 40000 pund. Runt de här åren blev även basisten utbytt mot den lite mer punkige Sid Vicious. När deras andra singel God save the Queen kom ut så toppade den listorna vilket gjorde bandet mer känt än deras skandaler, som bl.a. var att säga fuck till en programledare som nästa dag fick sparken.

I mars år 1977 var det dags att skriva ett nytt kontrakt med A&M, som senare gjorde samma sak nämligen att lösa kontraktet för 75000 pund.
Bandets enda platta hette Never Mind The Bullocks. Skivan blev berömd och sålde bra för att de förbjudna låtarna som Anarchy in the UK och God save the Queen fanns med.
Efter deras sista spelning i San Fransisco splittrades bandet, Sid drog iväg till New York där han senare dog av en överdos heroin samtidigt som han var misstänkt mördare till sin flickvän.

1996 återförenades bandet för en turne med Jonny, Steve, Paul och Glen fick tillbaka sitt jobb som basist. Det ”nya” Sex Pistols kunde ni bl.a. se på Sjöhistoriska Museet i Stockholm 1996.

EGNA TANKAR

Jag tycker att punk är en skränig musikgenre som spelas på ett ovårdat sätt, men jag tycker även att den är bra. Punken har blivit ännu bättre för mig nu när jag har jobbat med den, och även fått det att lägga sig på minnet.
Väldigt bra musik kan du höra själv på albumet Never Mind the Bollocks Here´s the Sex Pistols ( klart bäst inom ”vanlig” punk ).
Jag vet nu varför riktiga punkare går klädda som
de gör. Ur punken har nya musikstilar anlänt t.ex
hardcore som är en extrem form av punken som spelas
snabbare och med råare sound. New wave är en annan
stil som kom fram, spelas lite hur som helst.
Punken är väldigt viktig i musikhistorian, utan den skulle vi t.ex. inte kunna lyssna på hardcore som växt fram genom den
Lite mjukare punk s.k. skate, poppunk gillar jag NoUseForAName eller som de även kallas NUFAN.
Bästa albumet med dem är Hard Rock Buttom.
Tycker mer om denna sorts punk än ”Sex Pistols punken”

Läs mer om punken i boken Rocken århundrade. 

Källor.
Rockens århundrade.
www.susning.nu/Sex_Pistols
www.mimersbrunn.se
www.ne.se (sök sex pistols)
www.allmusic.com
Rocken och popens historia (musikhäftet)
www.google.com (bilder)

NEW WAVE

New Wave var en icke genre som skulle låta så konstig och flummig som möjligt. Ju mer rörig musiken var desto bättre var den. Musikstilen var inte lika slamrig och hård som punken men det var mer energi i den än den vanliga punken. Många grupper som satsade på New Wave slutade fort med den genren t.ex Plastic Bertrand. Gruppen Blondie med den blonda sångerska räknades till denna musik stil också.



POP-PUNK

År 1995 spelades inte den vanliga ”Sex Pistols punken” längre. Nu och i ett fåtal år framåt var det bestämt vad som var inne och vad man skulle lyssna på, nämligen Pop-punk. Green Day släppte sin tredje skiva Dookie som blev en succé, skivan sålde bra och gjorde gruppen känd. Låtar som Basket Case och When I Come Around spelades på radion.
Vid även de här åren blev gruppen Blink 182 känd för deras skiva Dude Ranch, som även...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Punk

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-02-23

    rätt så bra skrivet

  • Inactive member 2004-10-18

    Anarkismen e mycket mer än bar

  • Inactive member 2004-12-06

    det är mycket logik i det, ana

  • Inactive member 2005-11-10

    mycket ba skrivet ... men de k

  • Inactive member 2005-12-16

    Det var hyfsat bra skrivet, me

  • Inactive member 2006-04-03

    Jag håller helt klart med det

  • Inactive member 2006-04-27

    bra skrivet :) kul att läsa.

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-21]   Punk
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2726 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×