Punk

8 röster
20968 visningar
uppladdat: 2006-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Punk

Ideologin

Punken är en livsstil, inte bara en viss sorts musik. Det viktigaste i punkkulturen är dock just musiken. Ideologin baseras på varje människas lika värde och rätt till frihet. De deltar i demonstrationer och gör andra saker för en politisk förändring. Hela punken skapades av ungdomarna som en protest mot samhället och de är ”anti” mot det mesta. Många punkare är även anarkister och anti-kapitalister osv. Det mesta de gör går ut på att provocera på ett eller annat sätt. En punkares motto är att aldrig följa strömmen.

Klädstilen

Eftersom punkarna vill utmärka sig, har de givetvis en speciell klädstil som är uppseendeväckande. De klär sig i trasiga kläder, gärna hopfogade av säkerhetsnålar. Ofta är kläderna täckta antingen av text med politiskt budskap som
de själva skrivit dit, eller ditsatta lappar med tex ett namn på ett punkband. Många har även det kända anarkist-aet. Håret ska vara färgat i någon onaturlig färg och helst stå upp på något sätt. Mohawk-frisyr är ett populärt inslag. Man ska gärna ha hål i tungan, öronen, läppen osv för att kunna sätta dit olika sorters ringar eller säkerhetsnålar.

Musiken

Punkens musikstil brukar kallas punkrock. Den startade i mitten av 70-talet. Musiken är mycket enkel och kan lätt uppfattas som ganska gapig och dålig. Den bygger på enkla texter, en kort vers och sedan en refräng som snabbt sätter sig. Texterna är ofta provocerande och handlar om livet i de undre samhällsklasserna. Låtarna är oftast korta, ca två och en halv minut, och har ett mycket högt tempo.

Ett typiskt punkband består av en sångare, en trumslagare, en elbasist och två elgitarrister. Trummorna hörs ofta tydligt. Hur gitarrerna låter, beror lite på vilken typ av punk som spelas.

Ordet punk betyder egentligen prostituerad, värdelös person eller ligist. Första gången man använde det för att beskriva musik var 1971. Det man då kallade punkrock, skulle man idag ha kallat garagerock. Det var en sorts ganska dålig rock som byggde på gitarr och en bra sångare. Den tidiga punkrocken var inspirerad av garagerocken, lite aggressivare rock, glamrock, reggae, funk och även rockabilly.

Under den här tiden poppade det upp fler och fler punkband och punken utvecklades mer och mer. Ett minnesvärt datum i punkens historia var den 4 juli 1976 då punkrockens viktigaste band The Ramones hade konsert på the Roundhouse i London. Många blev otroligt inspirerade av den och plötsligt var det massvis med konserter. I slutet av –76 hade många fans skapat sina egna band, såsom The Clash.
Den andra vågen av nya band kom under –77. De hade blivit inspirerade av banden som i sin tur blivit inspirerade av The Ramones konsert. Nu bildades tex det kända bandet The Misfits från New Jersey. Många av banden som skapades nu utvecklade punken. De skapade en ny genre, hardcore. Den var lite hårdare.

Nu började punken utvecklas rejält. Man la till lite reggaetoner och vips så hade man ännu en ny musikstil, nämligen ska. Den var lite ”svängigare” än den tidigare så hårda punken. Nu skedde stora förändringar. Man började peta in mer och mer annan musik, bland annat rockabilly och till och med jazz. Musiken blev mer lättlyssnad och mindre skrikig, men budskapet förblev detsamma. De försökte fortfarande få folk att förstå att allt inte stod rätt till i världen.
I mitten av 90-talet var de populäraste banden inom punken Green Day (bilden), Operation Ivy och Rancid. De ledde sedan utvecklingen till skate-punken som tex Pennywise, NOFX och The Offspring spelar.

1991 gav Nirvana ut albumet Nevermind. Det blev en enorm succé och de kallade sig själva punkare. Egentligen kanske inte Nirvana ska klassas som punk, men de gjorde i alla fall så att den alternativa rocken blev väldigt populär. Tack vare Nirvana skapades ännu en ny stil i slutet av 90-talet, pop-punken. Det är enligt mig den allra bästa musiken, för den är lättlyssnad och har oftast både humoristiska och allvarliga texter som man verkligen kan ta till sig.

Från att ha varit skrikig musik bara till för punkarna själva, har den nu utvecklats och blivit en av de absolut populäraste musikstilarna. Numera hörs den moderna versionen av punk på de vanliga radiostationerna. Banden är signade av stora skivbolag och det går helt emot punkens filosofi. Därför kan man inte kalla den nya musiken riktig punk. Man kan numera som jag älska band som Good Charlotte, Simple Plan och liknande band, utan att tycka om själva livsstilen punk. Självklart fortsätter musiken att utvecklas och det kanske kommer någon ny spännande punkgen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Punk

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-11-06

    Green Day ocj Blink 182 Är int

  • Inactive member 2008-02-05

    green day säger ju att dom é p

  • Inactive member 2008-05-27

    Nirvana kallade aldrig sig pun

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-22]   Punk
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6327 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×