Oliver Twist

7 röster
28113 visningar
uppladdat: 2004-03-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
7 februari, 1812 föddes en liten pojke vid namn Charles Dickens som kom att växa upp i ett hem med diverse ekonomiska problem men med en familj som aldrig försummade varandra. Med ett mycket stort intresse för teater och böcker tog han sig genom barndomen. Men barndomen och tonåren var inte lätta, det var en eviga kamp att få fram pengar till mat och hyra.
Vår unge Charles gav i vilket fall som helst aldrig upp utan fortsatte kämpa efter att få sig en utbildning och efter en tid som stenograf och skådespelare valde han att prova på yrket som journalist. Han uppskattades stort inom detta område och genom sitt skrivande dök chansen upp att skriva en bok, ”Sketches by Boz”. Den fick stora framgångar och som en gift man, med flera barn sköt hans karriär i höjden. Efteråt följde storsäljare som David Copperfield, A christmas Carrol och Oliver Twist. Vid 58 års ålder tvingades världen säga farväl till en av vår tiders största författare.

Roman Oliver Twist utspelar sig i London i mitten av 1800-talet och vi får följa honom under hans ständiga förflyttningar mellan olika hem och möten med diverse människor som han tar till sig som något sorts substitut för en riktig mamma eller pappa.

En liten pojke vid namn Oliver Twist födds på ett av fattighusen i utkanten av London. I samband med att hans mor dör vid födseln blir han barnhemmets egendom. Levnadsförhållandena är fruktansvärda och vid tolv års ålder inser Oliver att ett liv i London är enda lösningen och efter det att han blir utslängd efter att ha bett om lite mer mat blir det enda utvägen. Väl framme börjar ett liv i kriminallitet på stadens smutsiga gator och gränder. Mycket på grund av Räven, en av Fagins mannar, som presenterar honom för Fagin, en vuxen man som är ledare för ett gäng föräldralösa pojkar som han utbildar till ficktjuvar, som lär honom både ett och annat. Men under hans kamp på gatan stöter han på Mr. Browlows som han försöker stjäla ett fickur från, han åker fast och blir anklagad. När han dras inför rätta och allt ser som mörkast ut, dyker en kvinna vid namn Miss Rose upp och räddar honom. Hon erbjuder honom ett hem hos henne och Mr Browlows som Oliver gladeligen accepterar, något som får Fagin och hans vänner att bli oroliga. De vill nu ha tillbacka Oliver till varje pris så de garanterat vet att han inte tjallar.
En plan läggs upp om hur de skall få tag på Oliver, den genomförs och de lyckas. Nu är han fast, men en flicka, Nancy som Oliver skapat tunga känsloband med väljer att hjälpa honom och går till Miss Rose, som är utom sig av oro och bestämmer en tid då de skall få tillbaka pojken. Men Fagins vän Bill Sikes får reda på det och mördar Nancy. Bill Sikes ger inte upp utan fortsätter jakten efter Oliver som leder upp på ett tak där han lyckas sno in sig i ett rep i samband med att han ska hoppa till ett annat tak och går mot sin död. Även Räven försöker hjälpa honom, men hamna själv i trubbel mes Fagins som slutar med att polisen störtar in och tar fast dem båda.
Mot slutet av boken har Oliver återigen flyttat in hos paret som en i familjen då han fått reda på att Mr Browlows är hans morfar. Fagin har hamnat i fängelset och Räven har satts på en av de bästa läroanstalterna i landet.

Boken är skriven på det sätt så att både de vuxnas och barnens intresse täcks, barnen ser endast den spännande handlingen medans de vuxna mer ser de djupa sidorna och associerar det hela till Dickens egna uppväxt. Han har en enastående berättar teknik som är väldigt målande och ett språk som är lättförståeligt, dock behövs det egna barnupplagor av boken för de minsta för att kunna förs...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Oliver Twist

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-05-19

    Hejsan! Det tycker jag med. De

Källhänvisning

Inactive member [2004-03-01]   Oliver Twist
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2851 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×