Oliver Twist av Charles Dickens

12 röster
49077 visningar
uppladdat: 2007-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
En fattig pojkes livsöde

”Bland de offentliga byggnaderna i en stad, vars namn det av många skäl torde vara klokast att förtiga, finns också ett fattighus. Och där föddes den stackars lilla varelse, vars namn var Oliver Twist”

Oliver växer upp på ett barnhem i Storbritannien, en bit utanför London. Han lever i en otrygg och en framförallt fattig miljö, och en dag bestämmer han sig för att bege sig ut i vida världen. Han rymmer från barnhemmet och lär känna en grupp människor som han egentligen inte vet riktigt vilka de är. Det visar sig att han har kommit i kontakt med en kriminell liga, i vilken medlemmarna arbetar som ficktjuvar åt en viss Fagin. Fagin tar ansvar för Oliver och bestämmer sig för att han ska göra Oliver till en begåvad ficktjuv.

Det kriminella livet är mycket farligt för ett barn som Oliver, och när lille Oliver blir arresterad för ett brott som han egentligen inte har begått blir Oliver omhändertagen av mr Brownlow, som är en mycket god man och som har mycket att ge honom. Men Oliver blir kidnappad och återvänder till Fagins tjuvliga. Han slits hela tiden mellan det onda och det goda, mellan det fattiga och det rika livet, mellan brottslige Fagin och godhjärtade mr Brownlow. Han utsätts för både psykiska och fysiska påfrestningar, samtidigt som han inte kan lita på någon. I ett rånförsök som inte går som planerat blir Oliver skjuten i armen. Två vänliga damer, Mrs Maylie och unga fröken Rose, tar hand om stackars Oliver, som varken har någon förälder eller något hem, men som ändå visar sin fromma och söta sida. En tid lever Oliver tryggt på landet tillsammans med dessa två damer. Men han oroar sig också över vad som kommer att hända i framtiden, och han är mycket rädd för att Fagin och de andra brottsliga ska komma och kidnappa honom, eller kanske till och med döda honom.

En av dessa brottslingar som arbetar åt Fagin är Nancy. Hon bestämmer sig för att ta Olivers parti, och meddelar därmed Mrs Maylie vad som egentligen pågår. Fagin planerar för att till vilket pris som helst få tag i Oliver. Tack vare unga Nancys varningar och underrättelser kan damerna hålla Oliver under uppsikt och ta itu med problemet. Nancy är en otroligt stark person, som med risk för sitt eget liv trotsar brottslingarna och försöker rädda lille Olivers liv. Efter en rad omständigheter och händelser i romanen, slutar det mycket lyckligt. De onda får sitt straff och sätts bakom lås och bom, medan de goda karaktärerna i boken får sin del av vinsten, och får fortsätta leva ett lyckligt liv.

Romanen ”Oliver Twist” skrevs av Charles Dickens år 1838 och har översatts till många språk. Jag läste en utgåva från 1965. Språket är därmed gammaldags, men mycket spännande och välskriven på alla sätt och vis. Varje inledning av ett kapitel är mycket trevlig. I rubriken står vad kapitlet handlar om, till exempel ”Elfte kapitlet, där Oliver blir bättre omhändertagen än någonsin förr”. Handlingen utspelar sig under 1800-talet, under tiden då författaren levde. Charles Dickens beskriver i många av sina romaner klyftan mellan de rika och fattiga. Han berättar i denna roman om hur svårt livet kunde vara för en fattig och föräldralös pojke under denna tidsepok. Dickens har själv upplevt känslan av att behöva klara sig själv som barn, och jag tror att han ville förmedla känslan att vara helt ensam och övergiven i stora vida världen. Denna diskussion om olika samhällsklasser finns än idag, och det är ett mycket omdiskuterat samtalsämne som rör alla oss människor. Jag tror att det är en av orsakerna till att ”Oliver Twist” har blivit så berömd som den är idag. Oliver Twist har dramatiserats som teatrar och musikaler. Sveriges television har även gjort en tolkning av ”Oliver Tw...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Oliver Twist av Charles Dickens

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-21]   Oliver Twist av Charles Dickens
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8217 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×