Huckleberry Finn

20 röster
36713 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Huckleberry Finns historia börjar med att han, Huckleberry Finn även kallad Huck Finn, berättar om boken Tom Sawyers äventyr. Han berättar att läsaren inte vet någonting om honom om man inte har läst den boken. Sedan berättar han om hur stora skillnaderna är mellan att bo hos Änkan och Fröken Watson och att bo ute, som han var van vid. Hos Änkan och Fröken Watson måste han ha hela och rena kläder på sig, sova i en riktig säng, äta varm mat med ett bra bordskick, inte svära, inte röka och bete sig allmänt uppfostrad. Alla dessa saker blir för mycket för Huck Finn och han börjar smita ut på kvällarna tillsammans med sin kompis Tom Sawyer för att starta ett rövarband. Tiden går och Huck Finn går i skolan, lär sig gott uppförande och smyger omkring ute på nätterna. Han gör allt för att glömma bort sin pappa.

Huck Finns far är en alkoholberoende man i femtioårsåldern som bor där han har tak över huvudet för stunden. När det var pappan som hade ansvaret för Huck Finn skötte han det inte ordentligt därför gick Änkan till domstol och fick ta över ansvaret. Huckleberry Finns pappa brukade ofta slå sin son, speciellt vid de tillfällen då han var alkoholpåverkad. Huck Finn är rädd för sin far och hade inte träffat honom på flera månader, när han en kväll kom tillbaka från ytterligare en nattlig utflykt sitter hans pappa där på sängen, onykter såklart. De pratar och hans far tar de sista pengar som Huck Finn har och köper sprit för dem. Några veckor senare kommer han och rövar bort Huck Finn, till sin lilla hydda ute i skogen. Det gamla livet och dagdriveriet tar åter fart och Huck Finn trivs, men han tröttnar snart på att vara instängd och att hans pappa hela tiden styr över honom. Han lyckas fly och ger sig ut på Mississippifloden i en liten roddbåt.

Efter en del märkliga händelser stöter han på slaven Jim som även han bodde hos Änkan samtidigt som Huck Finn. Gamle Jim blir överlycklig när han träffar Huck Finn igen och föreslår att de ska fortsätta färden tillsammans. De tänker försöka ta sig ned längs floden till Cairo för att Jim ska kunna bli fri från slaveriet. På vägen träffar de två män som vill bli kallade för Kungen och Hertigen och de två kan hitta på alla möjliga och omöjliga saker att göra. Bland annat spelar de upp pjäser för att tjäna pengar, de uppger olika identiteter hela tiden och flyttar in hos olika människor, bor där ett tag och flyttar sedan vidare. Om Huck Finn och Jim hade ett roligt och händelserikt liv förut så fördubblades händelserna när Hertigen och Kungen klev in i deras liv.

En dag blir Jim tillfångatagen, Hertigen och Kungen försvinner spårlöst och det är upp till Huck Finn att rädda sin gamle vän. Efter många krångliga släkthistorier, möten med både nya och gamla vänner träffar Huck Finn sin barndomsvän Tom Sawyer. Tillsammans påbörjar de fritagningen av Jim. Tom är inte den sorts människa som gör allting lätt för sig, han har en fantasi bortom alla begränsningar och ingen går säker när han är i farten.

Huckleberry Finns äventyr är en otroligt spännande bok och innehåller många olika karaktärer som man får lära känna. I och med att det är många olika karaktärer blandas många olika egenskaper, skämt blandas med allvar, skratt med tragedier och ärlighet med falskhet. Jag har läst den här boken många gånger och blir alltid lika fascinerad över alla påhitt och bus som huvudpersonen kommer på. Huck Finn är väldigt snabbtänkt, modig och skulle aldrig svika en äkta vän. På de punkterna känner jag igen mig i honom och hävdar även att han handlade rätt i alla situationer. Det är svårt att tänka sig ett annat agerande i svåra situationer då miljön och situationerna är obekanta för mig.

Jag hävdar att författaren inte har någon speciell mening med den här boken. Det grundar jag dels på mina egna tankar när jag läste boken och dels på grund av inledningen som lyder:

Personer som försöker hitta någon mening med denna
berättelse blir åtalade, personer som försöker hitta en
sensmoral i den blir landsförvisade och personer som
försöker hitta en intrig i den kommer att arkebuseras.
(Mark Twain, 1883, Inledning)

Huckleberry Finns äventyr är skriven i presens och man får en kort tillbakablick i historien innan det första äventyret börjar. Det är ett bra sätt att påbörja en bok, berätta vad som hänt och sedan direkt börja händelseförloppet med en nattlig utflykt, full av härliga upptåg, skratt och bus.

Den person i boken jag känner mest avsky för är Huck Finns far. Hur kan man kidnappa sitt eget barn, stänga in honom i ett litet hus ute i skogen, knappt ge honom någon mat och själv ständigt vara alkoholpåverkad? Ingen vettig människa skulle göra så och på grund av de avskyr jag honom starkt. Däremot är Tom Sawyer den karaktär jag gillar mest. Han har alltid nya skämt och bus på gång och när han är med i bilden vet man aldrig vad som kommer att hända. Honom skulle jag vilja vara för en dag, endast för att se hur han tänker och hur han kommer på alla galna upptåg.

Det slut som är skrivet anser jag är det enda rätta, det är svårt att tänka sig ett annat slut då alla problem löser sig på bästa sätt och både Huck Finn och Jim går fria. Jag hävdar även att denna bok är påhittad, eller i alla fall delvis påhittad. Den kan möjligtvis vara löst baserad på någon utflykt som Twain gjorde som ung, men att alla dessa händelser skulle ha hänt en och samma person finner jag något otroligt.

Huckleberry Finns äventyr är en underbar och otroligt rolig bok som jag gärna skulle vilja att mina vänner läste. Det händer nya saker hela tiden och det är antagligen det bästa med denna bok. Hela tiden påbörjas nya händelser och möten med nya människor. Den händelse jag anser var extra bra var när Huck Finn flydde från sin far. Då visade han ett enormt stort mod, en intelligens som kan mätas med en vuxen människas och även att han avslutar det han påbörjat.

En intressant jämförelse är att jämföra Huck Finn med ett rikemansbarn. Huck Finn har hela sitt liv fått kämpa för sin frihet, kämpa mot sin far och kämpa för att få genomföra sina drömmar. Han har inte fått någonting gratis, inte heller haft någon som brytt sig om honom till 100 procent. Trots de klagar han inte, han trivs med livet och gillar sin tillvaro. Att kunna sova under stjärnorna, vandra var han än vill och göra i princip vad han än får för sig är vad hans liv har att erbjuda och det tar han tacksamt emot. En pojke som är uppväxt hos en rik och så kallad fi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Huckleberry Finn

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-11-07

    Ett bra arbete som beskriver b

  • Inactive member 2008-03-05

    Fin svenska och bara det vikti

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Huckleberry Finn
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3105 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×