Gulag

1 röster
5973 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Film:
Jag har kollat på en film som heter Gulag och den är Amerikansk och gjord 1984. Den är regisserad av James Retter och Dan Gordon. Huvud rollerna spelas av David Keith och Malcolm Mcdonell.

Handling:
En Amerikansk journalist åker till Moskva för att bevaka en stor friidrottstävling. Där blir han kompis med några ryssar. En av dom vill att han ska ta med sej några dokument till USA. Det visar sej vara en fälla och han blir tagen av den Sovjetisk säkerhetspolisen. Först blir han förd till ett fängelse och dom lovar att han ska bli utvisad till USA ifall han erkänner att han är en spion. Han erkänner men blir lurad och blir istället fånge i ett sovjetiskt fångläger i Sibirien. Han blir kompis med en engelsk fånge och dom gör en plan på att rymma med ett godståg. Dom lyckas rymma och hoppar sedan av tåget innan första stationen. Sedan får dom gå till fots i snöstorm i flera dagar. Dom kommer slutligen till Norge och blir mottagna som hjältar.

Analys:
Det handlar om motsättningar mellan USA och Sovjet och om hur en Amerikansk journalist blir utnyttjad i propaganda kriget mellan supermakterna. Den handlar också om de Sovjetiska fånglägrena i Sibirien där människor som var motståndare till kommunismen hölls fångna. Det fanns olika sorters läger för olika slags fångar. Det flesta fångar var från sovjet men det fanns också fångar från andra länder. Det flesta fångar var kriminella, men många satt i lägrena av politiska eller religiösa skäl. I lägrena satt flera miljoner fängslade i många år och många dog av sjukdomar, svält eller så blev dom skjutna under sin vistelse där.

I filmen framställs Amerikanen och Engelsmannen som hjältar och USA är dom goda. Ryssarna framställs som grymma, opålitliga och onda.
Också dom sovjetiska fångarna framställs som opålitliga och otrevliga, men Amerikanen och Engelsmannen verkade vara pålitliga, trogna till sitt land och riktiga kämpar.

Handlingen är väldigt verklighets trogen och ger en bra bild på hur illa man behandlades i fånglägerna och i fängelserna. När man ser filmen känns det som att det kunde, och kanske har, hänt på riktigt. Det var inte många som lyckades fly, men dom som gjorde det kanske kan ha flytt på det här sättet. Fast det verkar vara ganska liten chans att klara av att rymma på det där sättet. När man tänker på kalla krigets fångläger så tänker nog dom flesta att det såg ut som i filmen. Dom sov i små baracker, det var kallt och snöigt och dom fick nästan igen mat. Det känns ändå ganska overkligt att det verkligen kan ha varit sådär i verkligheten, i jämförelse med oss som lever i en så modern och ”lyxig” värld. Vi skulle ju aldrig kunna tänka oss att leva sådär! Det är overkligt med situationen är att människor har blivigt behandlade på det sättet när dom kanske bara har sagt sin egen politiska eller religiösa åsikt.

Man får en väldigt negativ bild av Sovjet av filmen p.g.a. att dom beter sej dumt, dom luras och är allmänt grymma. Intrycket av Sovjet är att det är smutsigt, fattigt, trist och grått. Av Amerikanerna får man däremot en positiv bild och Amerikanerna framställs som hederliga, ärliga och USA som ett bra land.


Ifall jag inte visste någonting om kalla kriget innan jag såg den här filmen skulle jag förståss vara på USA: s sida därför att dom verkar så goda och det verkar som att det egentligen bara är Sovjet som vill ha ett krig.
En annan sak var att alla Amerikaner, Engelsmän, och Norrmän (alltså alla från väst) var hela och rena i klädseln, men när alla man såg bilder från gatan i Sovjet så hade alla smutsiga och trasiga kläder. Också på alla andra bilder från sovjet var dom dåligt klädda.

Jag tycker att den här typen av film...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gulag

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Gulag
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3342 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×