Silversmed

8543 visningar
uppladdat: 2005-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I norden var under järnåldern, som var från 2500 år f.Kr till 1050 år e.Kr, och tidig medeltid, ca 500-900-talet, silver- och guldsmeder väldigt populära. Fast det hette nog inte silver- och guldsmed då. Saker som smycken, vaser och annat vacker var attraktivt och den som hade mycket klassades som rik. De senaste decennierna har man i Skandinavien hittat föremål från vikingatiden som visar att även då var det viktigt med att gjuta olika metall föremål.
Den teknik som då användes var ”à cire perdue", gjutning med förlorat vax.
Den går ut på att man bygger gjutformar krig modeller i bivax och med en hög uppblandning utav fin sand och krossat träkol eller växt fiber. Den torra formen bränns sedan vid hög temperatur, så att vaxet smälter ut och bildar det hålrum som sedan ska fyllas med den smälta metallen.

Metallen ska sedan smältas i degel* av sand magrad lera i en lite träkols eldad härd. Denna smältning kräver hög temperatur.
Själv gjutningen ska ske efter ca 15-20 då metallen har smällt. Samtidigt har gjutformen värmts upp till 500-7000C. detta gör man efter som man inte skall kyla ner metallen för hastigt. Då kan det hända att metallen hinner stelna innan formen är som man vill att den ska vara. Degeln lyfts ut med hjälp av en liten tång.
Efter en kvart kan man öppna formen eftersom metallen har hunnit stelna. Inuti formen hittar man metallen som nu har blivit likt vaxmodellen som tidigare bakats.

Även varmsmide är en gammal traditionell teknik som gör att man stoppar in metallen i en eld tills den har blivit glödande och sedan jobbar man med den med hjälp av att slå på metallen med gamla verktyg.
Om nutida sätta att smida olika silverföremål hittade jag dock ingenting.
Men silvret man använder sig utav 92,5 % silver och resten består utav koppar. Silvret får en större hårdhet när man blandar i koppar i silvret. Om man bara skulle använda rent silver så skulle alla smycken och bestick bli för mjuka och då bli oanvändbara.
Att jobba som silversmed:
En silversmed jobbar mycket med formgivning och konsthantverk. Man gör alltså mycket smycken och fina föremål att titta på.
Om man ska jobba som silversmed så måste man ha ett långt tålamod och kunna jobba med detaljer. Man bör också vara konstnärlig lagd och ha en god syn.
Det flesta silversmeder är anställda av olika företag men det finns även de som har egna företag.
När man jobbar mycket med olika metaller löper silversmeder stor risk att få allergi mot vissa metaller eller kemikalier.
För att utbilda dig till silversmed finns det faktiskt en gymnasie linje i Malmö, det finns också gymnasier för guldsmeder. Att jobba inom detta yrke kan vara roligt ett tag men det är många som förtids pensionerar sig och branschen är relativt liten i Sverige.
Det är svårare för en silversmed att försörja sig en lång tid på yrket än för en guldsmed eftersom en silversmed måste vara mer konstnärligt lagd och det är få som jobbar inom det eftersom branschen är så liten.
Lönerna inom jobbet varierar hela tiden, det har helt enkelt att göra med hur duktig du är och hur många som köper dina varor.
*Degel= eldfast kärl (av växlande material, storlek o. form) där ämnen upphettas till höga temperaturer l. Används...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Silversmed

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-10]   Silversmed
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3557 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×