Kejsaren av Portugallien

4 röster
20267 visningar
uppladdat: 2005-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken handlar om människorna i Askedalarna, i Värmland. Framförallt om Jan och Katrina i Skrolycka och deras enda barn Klara Fina Gulleborg.

Jan i Skrolycka är en man, som inte förrän hans dotter Klara Fina Gulleborg föds, har brytt sig det minsta om vad som händer i hans liv. När Klara föds förändras detta. Han börjar leva och han älskar Klara mer än allt i världen. Klara är vacker och väldigt smart. Om de hamnar i knipa vet hon alltid hur hon ska lösa det. En dag kommer Lars Gunnarson, som äger marken där deras stuga står, och kräver 200 riksdaler för att de ska få stanna i stugan. De får 2 månader på sig. Klara ber om att få fara till Stockholm för att tjäna ihop pengarna. Föräldrarna går med på det och efter några dagar går de ner till bryggan där båten går.

Klara skickar inga brev men den första oktober, då pengarna skulle lämnas in, kommer riksdagsman Karl Karlsson i Storvik. Han berättar att han har fått pengarna och ett brev av Klara. I brevet står det att hon inte hade kunnat få ihop så mycket pengar på den korta tiden utan hon hade blivit tvungen att låna av en kvinna. För att kunna betala tillbaka skulle hon stanna kvar ett tag till.

Tiden går och när Klara har varit borta i nästan ett år utan att ha skrivit några brev intalar Jan sig själv att hon har blivit Kejsarinna av Portugallien. Hans blir säkrare på att detta är sant när hans husbonde dör i en olycka och Jan ärver släktklenoderna: en Kaskett och en käpp. Dem går Jan omkring i och beter sig som en kejsare. Han lyckas intala några att han har blivit en kejsare men de flesta i Askedalarna tycker bara att han har blivit knäpp. De flesta vet att Klara inte har blivit en kejsarinna, utan att hon hor blivit prostituerad. Tillslut tar Lars kasketten och käppen ifrån Jan. Jan tror då att han har gjort någonting för att reta upp Klara och börjar leva som vanligt igen. Han får dock snart tillbaka klenoderna då Lars dör i en olycka.

Efter några år kommer Klara tillbaka och hon blir väldigt överraskad över att alla kallar henne för Kejsarinnan. Hon blir lite sur på Jan för att han har inbillat sig något sådant. Hon hade tänkt ta med sig båda föräldrarna tillbaka till Stckholm för att kunna ge dem ett bra hem men hon vill inte ha med sig en dåre. Så hon skickar iväg Jan i ett ärende och tar med sig Katrina ner till ångbåten. Precis när båten lägger ifrån bryggan kommer Jan springande. Han ser att Katrina och Klara står på båten och han slänger sig för att försöka komma på den, man han landar i vattnet och drunknar. Självklart kunde inte Klara och hennes mor åka nu utan de fick stanna kvar. Båda stod på bryggan för att se när de får upp Jan ur vattnet men efter en dag klarar inte Katrina av det längre utan hon går hem till Skrolycka. Klara står emellertid kvar i ur och skur. Hon är rädd för vad Jan kan hitta på om han inte hamnar underjorden snart. Efter n...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kejsaren av Portugallien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-11

    okej, den var sådär. allt du s

  • Inactive member 2008-02-27

    asåå bror,,de finns skillnad m

  • Inactive member 2010-04-28

    Mycket bra sammandrag, du har fått med dej det mesta.

  • Inactive member 2019-11-20

    ja

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-10]   Kejsaren av Portugallien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3585 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×