Kejsaren av Portugallien

20 röster
27950 visningar
uppladdat: 2007-05-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fadergestalten

Allt börjar på tidigt 1900-tal, på Värmlandsbygd. En liten flicka föds till liv. Dotter till Jan och Kattrina. Kan man tänka sig att den lilla flickan kunde förändra en man så mycket, han avgudade henne.
Kejsaren av Portugallien handlar om en svensk familj och deras tragiska öde. Jan i Skrolycka är gift med Kattrina och de får en dotter vars namn blir Klara Gulla, som dem valde at döpa flickan genom att fråga en jänta på en väg. Fadern älskar sin dotter mer än något annat på denna jord och dottern växer upp med en stark faderkärlek.
Familjens ekonomi är otroligt dålig och de hade inte råd att betala av sina skulder tomten.
När dottern är arton år, åker hon iväg till Stockholm för att arbeta och tjäna ihop pengar till hennes kära fader och mor. Hon skulle vara borta i tre månader, men dem 3 månaderna förvandlades till år, 12 år fick fadern vänta på sin lilla Klara Gulla. Fadern väntade på sin dotter vid hamnen varje dag i tolv år. Dottern hade hamnat i fel händer nere i Stockholm och saknaden efter dottern drev fadern till vansinne, han blev galen av all sin kärlek till henne. När hon sedan kom tillbaka, trettio år gammal så var inget sig likt hemma i Skrolycka.
Hennes fader hade blivit annorlunda sedan och åkte iväg, det kändes bara inte som förr för Klara Gull.
Jag får intrycket av att Jan avgudar sin dotter otroligt mycket, för han kallar sin för kejsarens fader inte henne kejsarens dotter.


2. Detta känns som tidigt 1900-tal, allt utspelar sig i skrolycka i Värmland. Dem bor på en typiskt svensk bondgård på en helt vanlig landsbygd, med tanke på deras dialekt förstod jag också att denna bok utspelar sig i Värmland, eftersom Selma, författaren kommer därifrån.
3. Bokens huvudpersoner
• Jan, Klara Gullas fader och make till Kattrina: Han verkar se upp till sin dotter och älska henne mer än hans fru, om jag skulle vara hans fru skulle jag känna mig försummad och ensam. Han pratar med henne alltid eller alltid om henne, alltid Klara Gulla,Klara Gulla.
• Klara Gull, dotter till Jan och Kattrina: Detta är Jans ögonsten, hans liv. Jag tycker att hela hans liv går ut på henne. Jag tror att hon älskar sin far innerligt men jag tror att det finns en gräns på all kärlek till slut, jag tror att Klara Gulla behövde tid, en liten paus från hennes fader. Hennes liv verkade vara fylld av kärlek och besvikelse. Massa med kärlek av sin fader och besvikelse av alla från den lilla hålan hon kommer ifrån att hon var en såkallade ”syndare” hon gjorde hon var tvungen att göra för att överleva i den stora staden. Jag kan förstå att det kan vara svårt att hitta något jobb för en ung kvinna på okänd mark för henne, hon valde det första bästa. Även om det inte var så bra, kunde hon i alla fall försörja sig.
4.
• Goda egenskaper:
Kärleken han ger sitt barn till.
Uppfostran, han gör ett bra jobb att uppfostra Klara Gulla.
Hon ser upp till sin far.
Han verkar snäll.
Verkar stötta sin dotter.
Skulle göra allt för henne.
Sätter hennes behov för familjens.
• Misstag:
Han förlorar förståndet pga. henne.
Han ser upp till henne, visste det kan vara några bra men det hamnar mer å misstag, det borde vara att hon ser upp till honom vilket hon också gör fast jag tror att han ser mest upp till henne, han lilla flicka.
Verkar vara lite besatt.
Han kan vara för på, alltså för mycket att man inte orkar med honom.
Sätter hennes behov för familjens. (det kan juh vara elakt mot Kattrina)

5. nej, jag behöver mycket frihet, jag skulle inte klara av att ha tjejmiddag utan att min pappa skulle bli avundsjuk eller vara med oss. Jag skulle bara villa rymma efter ett tag. Han skulle vara verkligen en underbar och kärleksfull fader men ändå en fader som bryr sig för mycket nästan som han skulle vara min svartsjuka pojkvän. Jag vet inte om jag skulle våga ta hem killar jag är tillsammans med eller på g med. Han skulle säkert vilja skrämma bort dem, för att ha mig för sig själv.

6. Han ska finnas för en, och förstå. Man ska kunna lita på honom, och kunna prata om allt och veta att han stöttar en. Men om det skulle vara dåliga saker t.ex. droger, alkohol och tobak. Att han skulle tex. hjälpa en igenom allt skit, inte bara strunta eller struna i vad jag känner och mina behov, utan bara sätta ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kejsaren av Portugallien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-01

    LYSSSNNA ALLA..skriv ingen ått

Källhänvisning

Inactive member [2007-05-25]   Kejsaren av Portugallien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8257 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×