Kejsaren av Portugallien

9 röster
22349 visningar
uppladdat: 2006-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kejsaren av Portugallien

Jag har läst en bok skriven av Selma Lagerlöf, hon skrev den samma år som hon blev invald i Svenska Akademin vilket var år 1914. Det är många som anser att denna bok är en av hennes största litterära verk.


Boken utspelar sig på landsbygden i Värmland på 1860-talet och handlar om torparparet Jan och Katarina samt deras dotter Klara Gulla. Jan är en man som inte är speciellt ansedd i trakten och det vet han om men det bekommer honom inte då han inte bryr sig om vad andra tycker.
Allt detta kom att ändras när han blir pappa till Klara Gulla. Han lever då upp och han älskar sin dotter framför allt annat, Klara Gulla är både vacker och smart och i det lilla samhället har han plötsligt fått lite status.

Dessvärre händer en dag att markägaren kommer på besök och kräver att de inom två månader ska betala 200 riksdaler för att få bo kvar i stugan. Jan och Katarina har inte så mycket pengar, Klara Gulla föreslår då att hon ska åka till Stockholm för att tjäna ihop dessa pengar åt sina föräldrar. De är mycket skeptiska till denna resa men Klara Gulla får deras godkännande och ger sig iväg.

Föräldrarna hör inget från Klara Gulla under de närmaste två månaderna. Hon skickar dem något senare ett brev och pengar, i brevet skriver hon att hon inte kunnat få ihop så mycket pengar på den korta tiden utan varit tvungen att låna. För att kunna betala tillbaka skulden måste hon stanna kvar ett tag för att arbeta ihop ytterligare pengar.
Nästan ett år har gått och föräldrarna har inget hört från henne, pappa Jan blir sjuk av oro och längtan efter sin dotter. Han börjar leva i sin egen värld där han är kejsare och dottern har blivit kejsarinna av Portugallien. Det anseende som han hade byggt upp i byn försvann men han var ändå någon då han i sin galenskap blev synsk och kunde förutse händelser.

Det tog närmare femton år innan Klara Gulla återvände. Hennes tanke var att ta med sina föräldrar dit hon bodde men när hon insåg att hennes pappa var galen ändrades planerarna och hon övertalade sin mamma om att de skulle lura iväg Jan och då passa på att ta båten och lämna honom ensam kvar.
Dessvärre så upptäckte Jan att de gått ombord på båten och försökte då hoppa ombord men hamnade i vattnet och drunknade. Klara Gulla och Katarina blev på så sätt kvar i byn. Klara Gulla letade under lång tid efter sin pappa men hittade honom aldrig.
Katarina var både gammal och sjuk och avled. När Klara Gulla skulle begrava sin mamma så fanns det ytterligare en kista vid kyrkan och nästa hela socken var samlad. Det visade sig att någon dag tidigare hade Jans kropp hittats och han blev nu begraven med sin hustru.


Huvudpersonen i boken är Jan, han är en person som lever i sin egna lilla värld. Före Klara Gullas födelse så var han en ganska oansenlig person. Men när han blev far förändrades hans personlighet och han blev helt uppslukad av hanns dotter, han levde upp igen genom sin dotter Klara Gulla.

Selma Lagerlöf har skrivit boken i allvetande berättarform.
Budskapet i boken anser jag vara att saknaden till någon man älskar kan göra en blind samt att man kan ändras p.g.a. den man älskar.

Jag...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kejsaren av Portugallien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-22

    gud vad du är duktig caroline

  • Inactive member 2006-08-18

    öj det där är ju mitt arbete

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-21]   Kejsaren av Portugallien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6288 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×